HABERLER>POLİTİKA
2 Mart 2016 Çarşamba - 15:33

Başbakan Davutoğlu’ndan Anayasa mektubu!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a hitaben bir mektup kaleme aldı.

Başbakan Davutoğlu’ndan Anayasa mektubu!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a hitaben bir mektup kaleme alarak, "Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda Komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim" mesajı verdi.

Başbakan Davutoğlu, mektubunda CHP'ye yönelik eleştirileri de dile getirerek, "CHP'nin dayatmaları komisyon çalışmalarını kesintiye uğrattı" dedi.

İşte o mektup:

Sayın İsmail Kahraman

TBMM Başkanı

Muhterem Başkanım,

1 Kasım seçimlerinin ardından, AK Parti olarak, TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret ederek yaptığımız görüşmelerle, 24. Dönem’de sonuca ulaşamayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden kurulmasını teklif etmiştik. Zatıâlinizin siyasi parti liderlerine mektup yazarak yaptığı çağrıya liderlerin olumlu cevap vermesiyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurularak çalışmalarına başlamıştı.

Ancak henüz Komisyon’un çalışma usulleri konuşulurken, CHP’nin önkoşul ve dayatmalarla Komisyon’un iradesini ipotek altına almaya çalışması, iyi niyet ve beklentilerle başlayan çalışmaları kesintiye uğratmış, milletimizin Yeni Anayasa umudunu gölgelemiştir.

Anayasa yazım faaliyeti ve Uzlaşma Komisyonunun çalışmaları, her şeyden önce, müzakereyi, fikirlerin birbirleriyle etkileşimini ve siyasi tutumların esnemesini gerektirmektedir. CHP’nin Komisyon’u, ön şart ve dayatmalarla ipotek altına almaya ve müzakere masasını devirmeye yönelik “şartlı müzakere” tutumu, demokratik müzakere usullerine aykırı olduğu gibi iyi niyetle de bağdaşmamaktadır. CHP, bu tür bahanelerle Komisyonu kilitleyerek milletimizin yeni Anayasa talebinin gecikmesinin müsebbibi haline gelmiştir.

CHP’nin Komisyon’u parlamenter sistemin tartışılmasıyla sınırlandırma ön şartı, açıkça Yüce Meclis ve Komisyon’un iradesini sınırlandırmaya matuf olup Komisyon’a katılan siyasi partilerin dayandığı büyük halk kitlelerinin iradesine açık bir saygısızlıktır. CHP, Yeni Anayasa ile ilgili tutumunu belirlerken, insan hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınması, güçler ayrılığının güvence altına alınması, denge-fren mekanizmalarının etkili işletilmesi, temsilde adalet-yönetimde istikrar hedefine ulaşılması, vesayete-paralel yapılara izin verilmemesi gibi ilkelere yaslanmak yerine başkanlık sistemine karşıtlığı temel önceliği haline getirmiş durumdadır. CHP’nin Anayasa’nın içeriği ve niteliği ile ilgili önceliklerini gündeme getirmek yerine AK Parti’nin muhtemel siyasi sistem önerisine karşıtlık üzerinden tutum geliştirmesini ve bu tutumunu Komisyona bir ön şart olarak dayatmasını da iyi niyet ve yapıcı siyasetle bağdaştırmamız mümkün değildir.

Ayrıca, CHP’nin Komisyon için önerdiği “Türkiye’yi Darbe Hukukundan arındırma Komisyonu” başlığı Komisyon’un esas işlevini gölgeleme ve Komisyonu Darbe Hukuku’nun temizlenmesi ile meşgul ederek Anayasa yapımı hedefinden uzaklaştırmaktan başka bir anlama gelmemektedir. Gerek kendilerine gerçekleştirdiğim ziyarette yaptığım teklifle, gerekse de kamuoyu önünde yaptığım çağrılarla, mevzuatımızı darbe izlerinden arındırmaya yönelik bir çalışmanın hazırlıklarını bitirdiğimizi ve CHP de dahil olmak üzere destek verecek siyasi partilerle kuracağımız ayrı bir çalışma grubuyla bu meseleyi kısa zamanda çözüme kavuşturabileceğimizi ifade etmiştim. Bu teklif ve çağrılarımız kamuoyumuzca malum olmasına rağmen, CHP’nin münhasıran Anayasa yapımı için teşekkül eden bir Komisyonu, halen ısrarla darbe hukukunu temizlemeyle meşgul etmeye yönelik ısrarının iyi niyetle bağdaşmadığını düşünüyoruz.

AK Parti 1982 Anayasası’nın revize edilmesi veya tashih edilmesinden öte milletimizin taleplerini karşılayacak yeni ve özgürlükçü bir reform Anayasasının yazılması gerektiği kanaatindedir. Milletimizin yeni Anayasa talebini karşılamak üzere, Komisyon’un eşit üyelerle toplanması konusunda fedakârlık yapmış ve 24. Dönem içinde üzerine anlaşılan maddelerin çıkarılmasını teklif etmiştir. Ancak, bugüne kadar yaptığımız girişimler sonuçsuz kalmış, gösterdiğimiz yapıcı ve uzlaşmacı tutum karşılıksız bırakılmıştır.

Bu çerçevede, sivil, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa yapmak üzere toplanan Komisyon’un herhangi bir ön şart ve dayatmayla sınırlanmadan, her siyasi partinin görüş ve kanaatlerini serbestçe dile getirebildiği, kamuoyunun rahatça fikirlerini aktarabildiği geniş bir özgürlük çerçevesinde çalışmalarını sürdürmesi gerektiğine inanıyoruz. Çalışma usullerini sınırlamaya yeltenenlerin, tartışma özgürlüğünü kısıtlayanların, kırmızıçizgilerle masaya oturanların, özgürlükçü ve sivil bir Anayasa yapması mümkün değildir. Özgürlükçü bir tartışma kültürüne sahip olmayanlar özgürlükçü bir Anayasa da yazamazlar. Komisyona ön şart dayatmak, her şeyden önce ilhamını darbe zihniyetinden alan vesayetçi bir tutumdur ve bu tutumla ne darbe Anayasasını ortadan kaldırmak ne de özgürlükçü ve sivil bir Anayasa yapmak mümkündür.

AK Parti, milletimizin Yeni Anayasa beklentisini hayata geçirme konusunda güçlü bir iradeye sahiptir. Ancak milletimizin beklentilerine cevap verecek sivil, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa’nın yazılabilmesi için Komisyon’un herhangi bir ön şart ve dayatmayla sınırlanmaması gerektiğine inanıyoruz. Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda Komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim.

Saygılarımla

Ahmet DAVUTOĞLU
GENEL BAŞKAN
BAŞBAKAN
GRUP BAŞKANI

 
İzmir’de feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı
 
Uğur Dündar’dan Ali Engin hakkında suç duyurusu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’dan Demirtaş için savcılara çağrı!
Nijerya'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sur'a yürüyüş çağrısı yapan ...
Davutoğlu’ndan AYM’nin Dündar-Gül kararına tepki!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyeleriyle ...
Çankaya Köşkü'ne keskin nişancı kulesi!
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, bugün KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'yu resmi ...
 
Arınç’tan sert mesajlar: Madem tanımıyordun…
Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
CHP İzmir ‘yüzde 60’ için sahaya iniyor: Bizsiz olmaz!
Oy oranını yüzde 60'a çıkarmayı hedefleyen CHP, "Bizsiz olmaz" projesi ...
Aliağa’da AK Parti’den Acar’a ‘cadde’ salvosu!
AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, belediyenin İzmir Caddesi’nde ...
 
Sındır ‘Dikili iddiası’nı Meclis’e taşıdı: Davutoğlu’na 6 soru!
Dikili'ye mülteci kampı yapılacağı iddiası tartışılmaya devam ediyor. ...
Kılıçdaroğlu Anayasa mektubuna ne yanıt verdi?
CHP, Meclis Başkanı'nın "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na geri dönün" çağrısına ...
Gül’ün eski danışmanı isyan etti: Ahlaken…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Dışişleri Bakanlığı döneminden beri danışmanlık ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva