HABERLER>EKONOMİ
6 Temmuz 2024 Cumartesi - 12:26

Bakanlıktan fiyat listesi denetimi: 47 milyonluk ceza

Ticaret Bakanlığı, tarife ve fiyat listesi denetimlerini sürdürüyor. Bakanlık, bugüne kadar 114 bin 567 firmada denetim yapıldığını açıkladı. Bu firmalarda yapılan denetimlerde tespit edilen 21 bin 659 aykırılığa 47 milyon 43 bin 348 lira idari para cezası uygulandı.

Bakanlıktan fiyat listesi denetimi: 47 milyonluk ceza

Ticaret Bakanlığı, tarife ve fiyat denetimleri kapsamında işletmelere toplam 47 milyon 43 bin 348 lira idari para cezası uygulandığını bildirdi

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tarife ve fiyat listelerine ilişkin denetimlerin aralıksız bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Perakende satışa sunulan mal ve hizmetlere ait etiket, fiyat listesi ve tarifelere ilişkin hususların 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde düzenlendiği anımsatılan açıklamada, “Temel amacı perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek olan yönetmelik, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi açısından önem arz etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Gıda fiyatlarındaki hareketliliğe bağlı olarak yiyecek ve içecek hizmeti sektöründe faaliyet gösteren işletmeler arasında giderek artan düzeyde fiyat farklılıkları oluştuğu kaydedilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

“Bu işletmelerin tarife ve fiyat listelerinin sürekli değişikliğe uğraması nedeniyle tüketiciler nezdinde oluşan mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi ve piyasalarda istikrarın sağlanması amaçlarıyla lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin 'iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne' tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yer verilmesi zorunluluğuna ilişkin Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmış olup, söz konusu değişiklik 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmiştir. Bakanlık olarak bu düzenlemelere ilişkin uygulamada ortaya çıkabilecek muhtelif hususları içerir bilgilendirme yazılarımız TOBB ve TESK ile paylaşılarak sektörde faaliyet gösteren satıcı ve sağlayıcılara duyurulmak üzere iletilmiştir.”

114 BİN 567 FİRMA DENETLENDİ
Ticaret il müdürlüklerinin 2 Ocak 2024’ten itibaren yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelere yoğun denetimler yapmaya başladığı hatırlatılan açıklamada, denetimlerde öncelikle işletmelerin mevzuat hükümleri hakkında bilgilendirilmelerinin sağlandığı, aykırılıkların tespitinde ise işletmeler hakkında idari yaptırım uygulandığı ifade edildi.

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığına bağlı ticaret il müdürlüklerinin 114 bin 567 firmayı denetlediği ve denetimler sonucunda 21 bin 659 aykırılığa 47 milyon 43 bin 348 lira idari para cezası uyguladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi.

“Yaygın denetim süreci sonucunda, hizmet veren firmalar tarafından uygulamanın benimsendiği ve gerekli özenin gösterilerek uyum sağlandığı gözlemlendi. Tüketiciler açısından şeffaflığın sağlanması nedeniyle satıcıya karşı duyulan güven artmış, hem hizmet veren firmalar hem tüketicilerimiz nezdinde etkin sonuçlar alınmıştır. Ticaret Bakanlığınca denetim faaliyetlerine aralıksız devam edileceğinden, tespit edilen her bir aykırılık başına uygulanan cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları açısından firmaların belirtilen hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.” (AA)

 
Trafikte dehşet anları: Taşla TIR'ın camını kırdı
 
Anlaşma tamam: Fener'in yeni forveti yolda!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taze fasulye el yakıyor… Nedeni belli oldu!
Son dönemde pazarda sebze fiyatlarındaki artış vatandaşın cebini yakmaya ...
Bakan Tunç'tan 'kira zam sınırı' açıklaması!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Temmuz itibarıyla sona eren yüzde 25'lik ...
'Vatana destek vergisi alınacak' iddiasına yalanlama
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ...
 
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma faiz oranlarının düşüşe ...
Sermaye Piyasası Kurulu'ndan 12 şirkete onay
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 12 şirkete borçlanma aracı ihracı başvurusuna onay verdi.
Sigara ve içkiye zam geldi: İşte yeni fiyatlar...
Açıklanan ÖTV miktarının ardından PM Marlboro sigara ve Mey Diageo rakı grubuna zam geldi.
 
Kemeraltı’na Euro 2024 etkisi… Formalar kapış kapış!
Türkiye A Milli Takımı Almanya’da oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ...
Bitcoin'de sert düşüş: 58 bin doların altına geriledi
Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, Mt. Gox borsasının 2014'te çalınan ...
Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması
Merkez Bankası, yıllık enflasyonun hizmet grubunda sınırlı olmak üzere ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva