HABERLER>İŞ DÜNYASI
17 Ocak 2024 Çarşamba - 16:35

Bakanlık'tan Kozak kararı!

Şaşmazlar Granit ve Omsan Mermer şirketlerinin UNESCO mirası Kozak Yaylası’nda açmak istediği mermer ocakları ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED sürecinin işletilmesi gerektiğine dair hükmetti. Şirketlerin ocakları ÇED’ten kurtarma oyunu tutmadı.

Bakanlık tan Kozak kararı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Şaşmazlar Granit ve Omsan Mermer şirketlerinin Bergama Okçular Mahallesi sınırlarında açmak istediği mermer ocakları ile ilgili ilk kararını verdi.

Şirketlerin tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlığı çevresel etki değerlendirme sürecinin işletilmesi gerektiğini belirtti.  Şirketler daha kapsamlı ÇED dosyası hazırlayarak yeniden Bakanlığın kapısını çalacak.

Ruhsat sahası daha fazla olmasına rağmen şirketler projelerini ÇED sürecinden kaçırmaya çalışmak için ÇED alanlarını 25 hektarın altında tutmaya çalışıyor. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor.  25 hektarlık altındaki projelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED sürecinin işletilmesi gerektiğine hükmedebiliyor. ÇED süreci işletilmesi halinde farklı bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve projeler halkın kantarına çıkıyor. 

OMSAN MERMER
Omsan Mermer Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 15 hektarlık alanda yıllık 12 bin 500 metreküp kapasiteli granit ocağı açmayı planlıyor. Ocağın köye mesafesi 183 metreye kadar düşecek. Proje sahasında patlatma yapılmayacağı bilgisi de verildi.

ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım arazisi’ sınırlarında kalıyor. Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda söz konusu saha ‘fıstıklık’ olarak kayıtlı.

Proje alanını yaklaşık 1,67 km güneydoğu yönünde Perperene Antik Kenti, yaklaşık 7,67 km güneydoğu yönünde Koza Altın İşletmeleri Çukuralan Altın Madeni bulunuyor.

Bilecik merkezli şirket bu proje için 3 milyon 600 bin TL bütçe ayırdı. Proje ömrü ise 10 yıl olarak ifade edildi.  Şirketin yine Okçular Mahallesi’nde açmak istedi granit ocağı bakanlık masasında bekliyor. Söz konusu granit ocağının halkın katılım toplantısı eyleme sahne olmuştu.

ŞAŞMAZLAR GRANİT
Şaşmazlar Granit Şirketi’nin ise 15 hektarklık alanda yıllık 12 bin metreküp kapasiteli granit ocağı açmak için bakanlıktan izin istedi. Ocağın köye uzaklığı ise 1 kilometre olacak. Bu projede de hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılmayacağı ifade edildi.

ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım arazisi’ sınırlarında kalıyor. Ayrıca ocağın açılması planlanan 103 Ada, 114, 115, 116, 120, 121, 127, 128, 129, 132, 133 numaralı parseller Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda söz konusu saha ‘fıstıklık’ ve ‘bağ’ olarak kayıtlı.

Proje alanını yaklaşık 1,91 km güneydoğu yönünde Perperene Antik Kenti, yaklaşık 7,62 km güneydoğu yönünde Koza Altın İşletmeleri Çukuralan Altın Madeni bulunuyor.

Ankara merkezli şirket proje için 3 milyon 600 bin TL bütçe ayırdı. Proje ömrü ise 10 yıl olarak ifade edildi. Şirketin Okçular Mahallesi sınırlarında ayrıca bir granit ocağı da bulunuyor.

 
Yunan bakan açıkladı: Kapıda vize tüm yıl geçerli!
 
AK Parti'nin Ankara adayı kesinleşti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı
Özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler dolayısıyla toplam borcu, ...
HSBC'den Türkiye'ye erken gevşeme uyarısı
HSBC, 2024 yılında Türkiye ekonomisinde daha zayıf büyüme ve bir miktar ...
Vali de Birlik Başkanı da aynı görüşte: Ekmek fiyatı 10 TL olmaz!
İzmir Valisi Süleyman Elban’ın da ekmeğe zam konusunda çok hassas olduğuna ...
 
ESİAD ve UN Global Compact Türkiye'den sürdürülebilirlik hamlesi!
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) UN Global Compact Türkiye ...
THY duyurdu... Seferler iptal edildi!
Türk Hava Yolları(THY), Almanya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle Münih ...
TİM, 2024'te 402 milyar dolar ihracat hedefliyor
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "2024'te 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar ...
 
Mavi, yüzde 100 bedelsiz için SPK'ya başvurdu
Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret 198 milyon 628 bin liralık çıkarılmış sermayesinin ...
İcradan satılık fabrika!
Torbalı'da bir fabrika 55 milyon TL'ye icradan satışa çıkarıldı.
İzmirli dev firmadan konkordato kararı!
1976 yılında Alkan Petrol adı ile Diyarbakır merkezli kurulan ve 2016 ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva