HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
26 Ekim 2023 Perşembe - 11:01

Bakanlık özel plan çıkarmıştı… Rezerv kararı mahkemelik!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rezerv alan ilan ederek kentsel dönüşüm kapsamına aldığı Karabağlar Esentepe’deki sosyal konutlarda yaşayan vatandaşların bakanlığın rezerv alan kararını yargıya taşıyarak iptalini istediği ortaya çıktı. Bakanlık, TurkMall Şirketi’nin projesi için bölgeye ilişkin yakın zamanda özel bir imar planı çıkarmıştı.

Bakanlık özel plan çıkarmıştı… Rezerv kararı mahkemelik!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – İzmir’in Karabağlar ilçesindeki Esentepe Mahallesi’ndeki 80 bloktan oluşan sosyal konutların bulunduğu 7 hektarlık alan yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alan ilan edilmişti.

Rezerv alan ilan edilen bölge ile ilgili Bakanlık tarafından resmi bir açıklama yapılmazken İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Zöhre Çam tarafından gönderilen yazıda bölgede TurkMall Kentsel A.Ş.’nin yetkilendirildiği belirtiliyor.

MÜDÜRLÜK: YETKİLİ TURKMALL
16 Ekim 2023 tarihli yazıda “Bahse konu alan Bakanlığımızca Rezerv alan olarak ilan edilmiş olup, bu alanda TURKMALL KENTSEL A.Ş. yetkili tayin edilmiştir. Bu alanda 6306 sayılı Kanun gereğince yapılacak tüm iş ve işlemlerin yetkilendirilmiş firma tarafından talep edildikten sonra uygulanması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Bölgedeki hak sahipleri ise Bakanlık'tan yetki konusunda resmi açıklama yapmasını bekliyor. 

BAKANLIKTAN ÖZEL PLAN!

TurkMall Şirketi ise rezerv alanda Forum Göztepe projesini hayata geçirmeyi planlıyor. Proje ile birlikte 820 konutun olduğu bölgede 1450 konut ve ticari merkezlerin inşa edilmesi düşünülüyor.  Proje için bölgedeki hak sahiplerinin bir kısmı ile anlaşılmış durumda ancak üçte iki çoğunluğun sağlanıp sağlanmadığı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.



‘KAMU YARARI YOK’ VURGUSU
Edinilen bilgilere göre ise rezerv alan kararı ise hak sahipleri tarafından yargıya taşınmış durumda. Dava dilekçesinde bölgede rezerv alan ilan etme koşullarının olmadığı ve kamu yararı oluşmadığı vurgulandı. Hak sahipleri, rezerv alan kararının iptal edilerek ada-parsel bazlı dönüşümün yeninden mümkün kılınmasını talep ediyor.

H TİPİ MÜTEAHHİTLİK BELGESİ
Hak sahiplerine noterden yazı yollayan TurkMall şirketi ise anlaşma için çağrıda bulundu ancak kimi hak sahipleri Turkmall Kentsel Gayrimenkul Geliştirme Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ‘H’ müteahhitlik belgesi olmasından dolayı şirketle anlaşmak istemiyor. ‘H’ tipi müteahhitlik belgesi ile mevcut dönüşümün gerçekleşmesi mümkün değil. Vatandaşlara gönderilen yazıda ismi bulunan TurkMall Real Estate Yatırım İnşaat ve Ticaret A.Ş’nin ise müteahhitlik belgesi bulunmuyor.

MÜTEAHHİTLERİN HEDEFİNDE
Öte yandan 2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi tarafından hazırlatılan Karabağlar 1. Etap (Üçkuyular-Hatay Kesimi) planlama bölgesinin içinde yer alan ve 3 emsal ve 15 kata kadar yapılaşma izni verilen sosyal konutlara müteahhitlerin radarında olan bir bölge. Hali hazırda 5-6 katlı yapıların bulunduğu bölgede hak sahiplerini ikna etmeye çalışan inşaat şirketleri riskli yapı kararları üzerinden ada ve parsel üzerinden çoğunluğu sağlamaya çalıştı.



10 BİNADA YIKIM BAŞLADI
Kimi parsellerde hak sahipleri ile inşaat şirketleri anlaşırken vatandaşlar evlerini boşaltarak kiraya çıktı. Boşaltılan 10 civarındaki blokta ise söküm ve yıkım işlemleri başlamış durumda. Ancak diğer inşaat şirketleri ile sözleşme imzalayan ve evlerini boşaltan ev sahiplerinin durumu ise belirsizliğini koruyor.

Kiraya çıkan ev sahiplerinin yeni konutlarına kavuşma sürecinin uzaması ihtimal.  Beş binlik ve binlik planların ardından parselasyon planı süreci başlayacak. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi veya hak sahiplerinin Bakanlığın planlarını yargıya taşınması durumunda ise süre daha da uzayacak. Ayrıca mahkemenin rezerv alanla ilgili vereceği karar da bölgedeki hak sahiplerinin geleceğini belirleyecek. Sosyal konutlarda yaşayanların çoğu ise emekli maaşları ile geçiniyor.

Ticari alan eklendi… Bakanlığın özel planları askıda!

PLANLAR ASKIYA ÇIKMIŞTI
Bakanlığın rezerv alan kararının ardından 7 hektarlık alana ilişkin hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ise askıya çıkarıldı.

PLANCI AK PARTİLİ
31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde AK Parti’nin Karşıyaka Belediye Başkan Adayı olan Ayda Maç’ın sahibi olduğu planlama şirketinin hazırladığı ve bakanlığın onayladığı özel planla birlikte alana 8 bin metrekarelik ticaret inşaat alanı eklendi. Ticaret statüsü ile birlikte bu parsellerin değeri de daha da artırıldı.

BÜYÜKŞEHİR OLUMSUZ GÖRÜŞ VERMİŞTİ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, plan için olumsuz görüş verdi. Görüşte planın, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı.

 
Sahte mahkeme kararıyla dolandırıcılık!
 
Kemeraltı esnafına İngilizce eğitimi
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gelecekten 12 Şubat 2024 Pazartesi 19:32

Bu konuşmalar gemisini kurtaran kaptan misali sadece alacakları metre kareleri ıyı oldugu İcin parsel bazlı porejeye dönmek istiyorlar.burası esentepe bu 50 yıl once gecmis var. Hepimiz aynı metre karelerde aturuyoruz ama kura sonucu kimimiz buyuk parsel kimimiz kucuk parsellerde oturmuşuz. Sanki ilk kurada buyuk parsellerde dusen ler sanki ceplerine den fıyat farklarını demısler gıbı parsellerde sahip cıkıyolar. Devlette bu haksızlığın farkına var ıy haklarını zannediyorlar. O guvemmedıklerı devlet haktan ve hukuktan kurulmuştur. Kimseyi kimseye kucuk dusurup ezdırtmez. Esentepe Esit metre karelerele herkez sahip olacak. Boşuna debelenmeyın.haksa , herkeze Esit hak.

Yorumu oyla      2      2  
Kskli 31 Ekim 2023 Salı 20:42

Izmirde is yapmak zor. Insanlari koylu desem degil sehirli desem degil bu kentin 1 nesil eskimesi gerek.

Yorumu oyla      3      4  
Merve 28 Ekim 2023 Cumartesi 14:03

Elbette hepimiz evimiz yenilemesini istiyoruz bunun içinde çalışmalarımızı yaptık firmalarla görüştük aklımıza yatan firmayla sözleşme yaptık tabiiki mutahitlik belgesi olan birçok iş bitirmis şu anda birçok aktif inşaat yapan duraklar firması ile anlaştık mutahitlik belgesi bile olmayan yukarıdaki yazıda belirtildigi gibi malum firma ve yandaşları birçok illegal yola baş vurdular sözleşmelerde kendi kaşe imza kullanıp kanun nezlinde geçersiz bir sözleşme yapıp vekaletleri ise noter kanalıyla yaptılar vekalet içler acısı öyle maddeler varki istediğim zaman 8syefogim oranda isyedigim firmayla anlasabilirim diye vekalet alıyor bu madde çok riskli ve tehlikeli bunu defalarca dile getirdik çevre şehircilik ve iklim değişikliği müdürlüğüne gidip anlattık dava açın dediler buradaki rant birçok kişinin ağzını sulandiriyor ve usulsuzluklerle milletin tapulu vergisini ödediği mülklerini çökmeye çalışılıyorlar benim güzel memleketimde deprem oldu 12 il yıkıldı devletin yükü zaten ağır burada usulünce anlaşma yapan mutahitlerle evini yenilemek için son safaya gelmiş vatandaşın yerini 6 Şubat depreminden birkaç gün sonra bütün mülki amirler deprem bölgesinde iken alelacele rezerv alan oluru vermek nasıl olur ki bölge zaten rezerv alan şartlarına kesinlikle uymuyor biz işlemlerimizi tamamladık taşındık cebimizden kira ödüyoruz ödeyemeyen muhtaç olan insanlar var bırakın bir an önce evlerimiz yapılsın içine geçelim devletim depremde mağdur olan insanların evini yapsın onlarda yaşadıkları acının üstüne en azından evlerine kavussunlar İzmir''in üç kuyular Esentepe halkı zaten başının çaresine bakıyor yasalara uygun ilerliyor birileri rant peşinde yalan beyanlar la devleti yanıltıyor sunduğu üçte ikisi aldım evrakı yalan beyanlar la dolu ölmüş insanı bile kendine imza atmış gösteriyor sadece isim olarak bildiği tapusu olmayanı kendisi ile sözleşme yapmış gösteriyor anlamadığım bunun gerçekliği neden araştırılması yada bu artık ayan beyan ortaya çıktı bunun için yanıltıcı belge sunanlar için yaptırım yokmu biz bir an önce ada parsel durumuna dönülmesini istiyoruz bizleri daha fazla mağdur etmesinler ve rica ediyorum gerek burada gerek ülkemin başka bir yerinde vatandaşı mağdur edecek belgeleri inceleyerek karar verilsin anlı şanlı bayragimin dalgalandigi her yerde huzur barış olsun Cumhuriyeti''nin yüzüncü yılı herkese kutlu mutlu olsun

Yorumu oyla      3      4  
Kskli 27 Ekim 2023 Cuma 18:14

Tuhaf bir kent izmir.

Yorumu oyla      3      4  
Turhan 27 Ekim 2023 Cuma 14:53

Kentsel dönüşüm şart itirazcilar belli kişiler plan çizen hangi partiden olursa olsun amaç dayanıklı sağlam bina yapmakta itiraz etmek saçmalık hak sahipleri kentsel dönüşüm istiyor gerisi hikaye

Yorumu oyla      3      4  
Ali baskan 27 Ekim 2023 Cuma 12:45

Bu konu hakkinda teşekkür ederim ayni sekilde Adananin köprü mahallesindede bu sikinti var 9 adaya bölüp daha sonra bu adalar icindeki parselleri parcalayip ordaki halki zor durumda birakiyorlar bunu yapanda bu sirketin yan kurulusu

Yorumu oyla      3      4  
Sevim 27 Ekim 2023 Cuma 12:10

Firma hak sahiplerinin tamamı ile anlaşamadı.rezerv alanın iptali ve yürütmenin durdurulması konusunda davalar açıldı birçok kanuna yasaya uymayan durumlar ve söylemler bulunmaktadır buradaki rant mülkiyet hakkına aykırılık ve evraklarda usulsüzlükler yalan beyanlar başka firmalarla sözleşme imzalayan komşularımızın adinida kullanmistir hatta mülk sahibi olmayan kişilerin isimlerinede yer vererek 3te2cogunlugu aldığına dair bir imaj yaratmaya çalışmıştır bu belgeye dayanarak rezerv alan ilanında bulunan çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı buradaki malikleri mağdur etmiştir ben prosuduru uygulayan evinden çıkan söküm ve yıkımı başlayan maliklerden biriyim rezerv alan diye oldu bitti ye getirilmeye çalışan bölgede halı hazırda başka firmalar imzalara imza atıp gerekli tüm adımların kanuna uygun olarak yerinde dönüşüm projesi ile evrakları teslim edip onaylatan yıkım kararı verilen ve evlerinin yıkılmasını bekleyen söküm işlemleri tamamlanan kuraya çıkan emekli maaşı ile geçinen kira yardiminin baslatilmatip mağdur olan ev sahibi olarak bu rezerv alan kararının iptaline ve kira yardımlarinin bir an önce başlatılmasını talep ediyoruz ve buradan yetkililere bu yanlıştan donulmesini istiyoruz.

Yorumu oyla      3      4  
Aynur Kaçak Yukarıda sözü geçen hak sahiplerinden birisiyim Yaklasik 27 Ekim 2023 Cuma 10:08

On seneye yakın Esentepe deki evimiz için Komşularımızla beraber mücadele verdik Tam herşey düzene girdi derken adı geçen firmanın aç gözlülugu yüzünden Yıkımlar durdu Hepimiz mağdur duruma düştük İnsanlar bir seneye yakin kiraya çıktılar,en önemlisi umutlarımız Senelerdir vegisi verilen evlerimiz için gerekirse ölüme gideriz

Yorumu oyla      3      4  
Makbule Öztürk 26 Ekim 2023 Perşembe 16:05

Gerçekleri dile getirdiğimiz için teşekkür ederiz bilmediğiniz daha birçok kanuna yasaya uymayan durumlar ve söylemler bulunmaktadır buradaki rant mülkiyet hakkına aykırılık ve evraklarda usulsüzlükler yalan beyanlar diz boyu turkmall bakanlığa gönderdiği 32 aldığı beyanın belgelerinde yıllar önce vefat eden komsularimizin ve başka firmalarla sözleşme imzalayan komşularımızın adinida kullanmistir hatta mülk sahibi olmayan kişilerin isimlerinede yer vererek 32cogunlugu aldığına dair bir imaj yaratmaya çalışmıştır bu belgeye dayanarak rezerv alan ilanında bulunan çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı buradaki malikleri mağdur etmiştir ben prosuduru uygulayan evinden çıkan söküm ve yıkımı başlayan maliklere. Biriyim bir an önce bu düğüm cozulmeli mağduriyetinin giderilmelidir son safaya gelmişiz herşey kanuna uygun ilerlemiş şimdi bir rezerv alan kesmekesinin içine düştük size bu konuyu ele aldığımız için çok teşekkür ederiz lütfen bu konunun ve mağdur olan vatandaşların durumunu yakından takip etmeye devam ediniz

Yorumu oyla      4      4  
26 Ekim 2023 Perşembe 12:14

Özel plan bize yok mu?

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de özelleştirme hamlesi … 2 arsa vitrinde!
İzmir’in Çiğle ilçesindeki bir parsel ile Bornova ilçesindeki bir parsel ...
'Yerinde Dönüşüm' projesine 226 bin başvuru yapıldı
Bakan Özhaseki, deprem bölgesinin hızla ayağa kaldırılması için gece gündüz ...
Kentsel dönüşüm düzenlemesi Meclis'te!
AK Parti, 'Kentsel Dönüşüm Yasası Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.
 
TOKİ’nin indirim kampanyasında son gün
TOKİ'nin, Haziran 2022'den önce yapılan iş yeri ve konutlar için başlattığı ...
Ticari alan eklendi… Bakanlığın özel planları askıda!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Turkmall’in Karabağlar ...
TOKİ’den Aliağa’da dev satış… Tam 7 milyar TL!
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Aliağa Gemi Söküm Merkezi’nde bulunan 25 gemi ...
 
TOKİ yeniden vitrine çıkardı... Karşıyaka'da kriz yeniden!
Geçmişte satılmaya çalışılan ancak eylemler sonrası geri adım atılan Karşıyaka ...
TÜİK konut verilerini açıkladı… İzmir’de satışlar çakıldı!
TÜİK’in yayımladığı rapora göre İzmir’deki Eylül ayında satılan konut ...
İzmir'in turizm cennetinde vitrine çıktı... 'Muhafazakar otel' icralık!
İzmir'in Çeşme ilçesindeki 17 bin metrekare alana kurulu denize sıfır ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva