HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
16 Ağustos 2023 Çarşamba - 11:27

Bakanlık askıya çıkarmıştı… 540’lık dönüşüme 400 itiraz!

Karabağlar Mahalleler Birliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan 540 hektarlık kentsel dönüşüm alanına dair imar planlarına 400’ün üzerinde vatandaş ve 3 dernekle itiraz etti. 

Bakanlık askıya çıkarmıştı… 540’lık dönüşüme 400 itiraz!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme ve Limontepe semtlerindeki 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanın yeni imar planları geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılmıştı.

Askıya çıkan planlarla birlikte 540 hektarlık riskli alan içerisinde yer alan ve 2. etap olarak bilinen 73,4 hektarlık alanın Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem ve Umut mahalleri ile 3. 4. ve 5. etaplara ilişkin ise 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı yayımlanmış oldu.

Ancak askıya çıkarılan planlara bölgedeki hak sahipleri tarafından itiraz geldi. Mahalle dernekleri tarafından oluşturulan Karabağlar Mahalleler Birliği’nin çağrısıyla vatandaşlar planlara itirazlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletti. İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Planlar için 400’ün üzerinde vatandaş ve 3 mahalle derneği itiraz dilekçelerini verdi.  

Dilekçeler verildikten sonra Karabağlar Mahalleler Birliği temsilcileri İl Müdürlüğü önünde bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada plan ve dönüşüm sürecinde vatandaşların da söz sahibi olmak istediği ifade edildi. 

Açıklama şu şekilde:

Mahallelerimizi, yaşam alanlarımızı ilgilendirdiği halde; Ne istediğimizi, Nasıl istediğimizi; Bizlere sormadan! Fikirlerimizi almadan! Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanliği tarafindan yapilan 1/5000 ölçekli Nazim İmar Planlari 19 Temmuz 2023 tarihinde yeniden askıya çıkarılmıştır.

Söz konusu planlar, 08.09.2022-07.10.2022 tarihleri arasında askıya çıkarılan planlara ilişkin itirazlarımız dikkate alınmadan hazırlanıp askıya çıkarılmıştır. 

Bu çıkan ilk planlara; belirsizlikler içermesi ve bizlerin görüşü alınmaması gibi çeşitli gerekçelerimizle önce itaraz da bulunmuş cevap verilmemesi üzerine ise dava açmıştık.

İdare katılımcılık ilkelerini işletmeden, şehircilik ilke ve esaslarına aykırı imar planlarını yapmakta / onamakta, bu planlar mahkemeler vasıtasıyla hakkını arayan bizlerce dava konusu edildikçe de planların rantçı esaslarını değiştirmeden küçük değişikliklerle yeni plan yapmış gibi planları hukuki denetimden kaçırmaya çalışmaktadır. 

Davalı idare tüm uygulamalarında bu durumu bilinçli bir alışkanlık haline getirmiştir.

Planlamada katılım ilkesinin temel ilke haline geldiği günümüzde, söz konusu plandan doğrudan etkilenecek olan biz “hak sahiplerinin” yok sayılması, itirazlarımızın görmezden gelinmesi kabul edilebilir bir tutum değildir.
Yıllardır yaptığımız itirazlarımızın cevapsız bırakılmasına, anayasal hak arama mücadelemizin yargının etrafında dolanarak boşa çıkarılmasına, bize rağmen bizlerin yaşamlarının belirlenmesine; Artık Yeter diyoruz!
60 yıldan daha uzun süredir yaşadığımız mahallelerimizde, Tapu ve mülkiyet sorununlarımız hala çözülmemiştir. Kentsel meselelerde bizlerin talepleri dikkate alınmamaktadır. Riskli Alan kararı ile tam 13 yıldır kentsel hizmetlerden mahrum bırakılmaktayız. 

Mülkiyet sorunlarını çözün dediğimizde Depremi gerekçe gösterip çözmediler. Planlama yaparken kanunların esas aldığı katılımcılık ilkesini işletin dediğimizde bizleri görmezden geldiler. Mahallerimiz patates tarlası değil bizler burada yaşıyoruz dediğimizde mütehaitlerle kolkola bilirkişileri tutuklamak lazım dediler.

Şimdi ise biz bu akıl tutulmasına bir son verin diyoruz.

Planlama süreçleri bütünlüklü olmaktan ve geliştirildiği alanda yaşayanların varlığını/hayatlarını dikkate almadan, deprem riski merkezli değil sermaye gruplarının rant hedeflerini kolaylaştırmak üzere uygulanmaktadır.

2981, 4706 VE 775 SAYILI KANUNLARDAN DOĞAN HAKLARIMIZI KULLANMAK İSTİYORUZ.
YAPILAŞMA VE DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİNİN İÇERİĞİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ. 
ADALETLİ DÖNÜŞÜM TALEPLERİMİZİN DİKKATE ALINMASI, YANLIŞ UYGULAMALARLA KOMŞULUĞUMUZUN YOK EDİLMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN BİR ARADAYIZ.
TAPU MÜLKIYET SORUNU BAŞTA OLMAK ÜZERE, BELIRSIZLIKLERIN GIDERILMESI TALEPLERIMIZIN VE YILLARDIR YAPTIĞIMIZ ITIRAZLARIMIZIN CEVAPSIZ BIRAKILMASINI KABUL ETMEDİK ETMEYECEĞİZ!..

 
Serdar Ortaç’ın o sözlerine eski eşinden yanıt!
 
Sıla'nın annesi yoğun bakıma kaldırıldı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 16 Ağustos 2023 Çarşamba 17:15

540 hektar sittin sene çıkmaz burada imar.o kadar çok aç var ki

Yorumu oyla      6      4  
Cumhuriyetli 16 Ağustos 2023 Çarşamba 17:14

dandik ev yap sonra 90 m 2 üzerinmde 4 gece kondur sonra bu konan gecelere 4 daire iste.hak hukuk de.

Yorumu oyla      5      4  
İsmail kk 16 Ağustos 2023 Çarşamba 13:09

bizleride kapsayan haklarımızı koruyup gözeten bizi görmezden gelmeyen bi plan olursa ok deriz

Yorumu oyla      3      9  
Güllü ışık.. 16 Ağustos 2023 Çarşamba 12:31

Yıllardir vergimizi verdik bizi yok sayarak karar alamazlar devlet vatandaşını korur elindekileri almaz alamaz vatandaş olarak ana yasanın verdiği haklarımızı kullanırız hak verilmez alınır.....

Yorumu oyla      5      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnşaat sektöründen ‘üç harfli’ isyanı!
İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur ...
TÜİK açıkladı... İzmir'de konut satışları yükselişte!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022 yılı Temmuz ayında ...
TÜİK açıkladı: Konut satışları Temmuz'da arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında konut satışlarının 16,7 ...
 
Atıl durumdaki ofislere konut ruhsatı imkanı
Atıl durumdaki boş ofislerden şartları uygun olanların, toplam konut oranı ...
Site aidatlarına düzenleme geliyor
Site aidatları, son dönemde gündemden düşmeyen başlıklardan biri. Bazı ...
Boş ofisler konuta dönüştürülecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Planlı ...
 
Vitrine çıkarılacaktı... Satışa 'Roma' engeli!
İzmir’in turizm merkezi Çeşme’de TOKİ’ye devredilerek satışa çıkarılması ...
Kiralarda yeni yöntem: Sözleşme uyarlama davası
Ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar artarak sürüyor. Mahkemelerde ...
Ege Park AVM yıkılıyor… Yerine gökdelen mi dikilecek?
İzmir’in emlak kralı rahmetli Kasım Pırlant’a ait Ege Park AVM’nin tahliye ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva