HABERLER>GÜNCEL
12 Kasım 2020 Perşembe - 13:13

Bakan Gül: Yargı konjonktüre bakmaz

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. Yargı konjonktüre bakmaz, yargı hatıra bakmaz, birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya, vicdanına, hukuka, Anayasa'ya bakar" dedi.

Bakan Gül: Yargı konjonktüre bakmaz

Adalet Bakanı Gül, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Ankara'da otelde düzenlenen 'Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumda Bakan Gül'ün yanı sıra Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve çok sayıda davetli de yer aldı. Bakan Gül, bugün için en önemli gayretlerinin, iyi işleyen adalet sistemi olduğunu belirterek, "İyi işleyen bir adalet sisteminden anladığımız da vatandaşımıza güven veren bir sistemdir. Adliyenin kapısı, adaletin kapısıdır. Bu kapıya gelen herkes hakkına erişeceğini, bu kapıya gelen herkes en saygın muameleyi göreceğini hissetmeli, inanmalı ve yaşamalıdır. İster ceza uyuşmazlığı olsun, ister hukuk uyuşmazlığı olsun hukuku yaşatacak olan uygulamanın kendisidir. 'Bu ülkede adalet var' dedirtecek olan uygulamadır. Hangi reformu, hangi mevzuatı yaparsak yapalım, asıl olan uygulamanın kendisidir. Uygulamada adliyeye yolu düşen her insan için 'kolaylaştırıcı' olmak insana verilen değerin bir gereğidir" diye konuştu. 

"YARGI KONJONKTÜRE BAKMAZ"
Hukuk sistemi ve yargısal işleyişin, adalete olan güveni beslerken, insanlar için de hukuk güvencesi, öngörülebilirlik ve hukuki istikrar sunması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: 

"Bir dosyada verilen bir kararla ilgili ister kazanan, ister kaybeden 'kim olsa aynı kararı verirdi' dedirtebiliyorsak işte orada hakikat ortaya çıkmış ve adalet tecelli etmiştir. İşçisi, iş vereni, öğrencisi, memuru, çiftçisi ve esnafıyla toplumun yargıdan beklediği de işte budur. Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. Yargı konjonktüre bakmaz, yargı hatıra bakmaz, birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya, vicdanına, hukuka, Anayasa'ya bakar. Bizim beklentimiz budur. O yüzden siz vicdanınıza danışın, adalet yerini bulsun, ne olursa olsun. Yargı mensuplarının yanında HSK vardır, bu millet vardır. Hiç kimsenin tavsiyesine, talimatına bakarak değil dosyaya bakarak, vicdanınıza göre karar verin, 83 milyon huzur içinde geleceğe daha güvenle baksın. Bu konuda bütün hakim ve savcıların yanında güçlü şekilde durmaya devam edeceğiz." 

"EKONOMİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURU HUKUKİ ÖNGÜRÜLEBİLİRLİK"
Demokratikleşme ve erişilebilir adalet sistemini, insan onurunun yükseltilmesinin bir gereği olarak gördüklerini kaydeden Bakan Gül, şöyle konuştu:

"Demokratik ortamı ve erişilebilir adalet sistemini, aynı zamanda ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin olmazsa olmazı olarak görüyoruz. Üreten, insanımıza iş ve istihdam oluşturan bir ekonominin vazgeçilmez unsuru hukuki öngörülebilirliktir. Ekonomik öngörülebilirlikle hukuki öngörülebilirlik iç içe geçmiş kavramlardır. Hukuk güvenliğiyle ekonomik güvenlik, birbirini tamamlayan unsurlardır. İşte yargı reformu belgemiz, öngördüğümüz yeni düzenlemelerle ülkemizin önünü açacak, erişilebilir adalet sistemi ile de yatırım ortamının iyileşmesine hizmet edecektir. Bugün yaptığımız çalışmaların temel hedefi de hukuk devleti ilkesinin tam anlamıyla hayata geçmesi hususundaki tüm çabaların masaya yatırılması ve gerekli adımların atılmasıdır. İster yerli ister yabancı yatırımcı olsun, uzun vadeli yatırımlar, öngörülebilir, sonuçları kestirilebilir bir hukuk pratiği ile yakından ilgilidir. Anayasa Mahkemesi karar verip mahkemenin uyar mı, uymaz mı gibi bir öngörülebilirliğinin olmadığı yerde yatırımdan, hukuk öngörülebilirliğinden bahsetmek mümkün değil. Dolayısıyla Anayasa, kanun, hukuk uygulanmak için vardır. Yargı sisteminin kalitesi, hızı, ihtiyaçlara cevap verme kapasitesi yatırım ortamını geliştiren temel şartlardandır. Yatırımcının, hukuki güvence ve hukuki istikrar beklentisini de en yüksek bir şekilde karşılamak hepimizin görevidir. Hukuku, bir ülkede ölçülebilir bir değer haline getiren şeyin, adil ve etkin işleyişiyle yargı sistemi olduğuna inanıyoruz."

"ASIL OLAN TUTUKSUZ YARGILAMADIR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla ceza adaleti sistemini alternatif çözüm yolları ile birlikte birçok yönüyle ele almaya ve 'Yargı Reformu Strateji Belgesi'ndeki uygulamaları 2023 hedeflerine daha yakın zamanda ulaştırmak için çalıştıklarını belirten Bakan Gül, şunları söyledi:

"Geldiğimiz noktada dünyada, cezada eleme sistemleri gittikçe artıyor. Eğilim, dava sayısının önceki aşamalarda elenerek azaltılması yönündedir. Beraatle sonuçlanma ihtimali yüksek olan davaların açılmaması, elbette bu konudaki bir uygulamanın yaygınlık kazanması ortak bir beklentidir. Savcılarımızın bu çerçevede elindeki imkanlarını güçlendirmemiz, yetkilerini de artırmamız gerekiyor. 2019 yılında savcılıklarımıza 3 milyon 494 bin 231 dosya gelmiş. Önceki yıldan devreden 1 milyon 592 bin 319 dosyayla birlikte toplam dosya sayısı 5 milyon 86 bin 550 olmuş. Aynı yıl ceza mahkemelerine yıl içinde açılan dosya sayısı 1 milyon 684 bin 483. Bakılan toplam dosya sayısı ise 3 milyon 110 bin 371. 2019 yılında savcılıklara gelen fiillerin yüzde 52.7'si hakkında 'kovuşturmaya yer olmadığına dair' karar verilmiş yani boşuna yargı sistemi meşgul edilmiş, vatandaş gitmiş gelmiş. Açılan davalarda mahkumiyet oranı yüzde 46,8. Mahkemelerde verilen kararların yüzde 53,2'si ise beraat, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi kararlar. Yani açılan davaların yarıdan fazlası da beraatla ya da başka şekilde sonuçlanmış. Asıl olan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır. Berat oranlarına bakıldığında tutuksuz yargılamanın önemini bir kez daha görüyoruz."

"AK PARTİ, REFORMCU YAPISINI SÜRDÜRECEK"
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Gül, gündemde yeni reform olup olmadığına ilişkin şunları söyledi:

"AK Parti, reformcu yapısını her alanda olduğu gibi ekonomi ve hukuk alanında da sürdürecektir. 'Reform bitti, sona erdi' gibi bir düşünceye kapılırsak sona ermiş oluruz. Reform süreklidir, dinamiktir ve her zaman yapılması gereken bir iradedir. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kamuoyuna açıkladığı, 'Yargı Reformu Strateji Belgemiz' var. 2023 hedeflerine doğru da daha iyi işleyen hukuk sistemi, adalet için çok önemli adımlar attık. Bugün ve yarın devam edecek bu sempozyumda da 2023 yılına kadar daha güvenilir bir hukuk sistemi için çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Hukukun güvenilirliği, ekonominin de güvenirliğini destekliyor. Uygulamada elbette daha iyi uygulamaları görmek istiyoruz. Hukuk devletinde yapılan tüm işlemler  vatandaşların hakkını koruma yönünde yapılmalı. Adaletin bu anlamda tecellisi herkes için çok önemli. Hem yerli hem de yabancı yatırımcı için önemli." (DHA)

 
Bebeklerde doğum şekli alerji riskini belirliyor
 
Göztepe revire döndü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçak klinik işleten Suriyeli doktorlar adliyede
Kahramanmaraş'ta açtıkları kaçak kliniklerde kürtaj, diş çekimi ve botoks ...
İzmir beşik gibi! 13 günde 3 bin 587 artçı
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ...
Depremde yıkılan binanın müteahhidinden 'kalfa'lı savunma: Bina kötü olsa kabul eder miydi?
İzmir'i vuran depremde 2 bloğundan biri yıkılan Yağcıoğlu Sitesi'nin müteahhidi ...
 
'Deprem İzmir kırığında olsaydı, Bayraklı ve Özkanlar yok olurdu'
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Seferihisar açıklarında ...
Çevre düzeni planına Dikili ayarı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ve askıya çıkartılan ...
Minik Ayda’nın babasından zam sitemi: Bu utanç İzmir'in!
İzmir depreminde enkaz altından 91 saat sonra çıkarılan 3 yaşındaki Ayda’nın ...
 
Baba ve oğlu, 5 gün arayla koronavirüsten hayatını kaybetti
İstanbul’da, koronavirüs karantinasının son gününde evde kalp krizi geçiren ...
Türk Kızılayı yara sardı: Deprem bölgesinde 250 bin kişiye aş
Türk Kızılay, depremin hemen ardından İzmir'de kurduğu aşeviyle depremzedelere ...
Halı saha maçı pahalıya patladı
Mersin Tarsus'ta halı sahada futbol oynayan 13 kişi ile işletme sahibine, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkamacılara Ceza Yağdı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Koç'un 'Can'ı İzmir'in sevdalısı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Pahalı, fahiş ve fuhuş!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Emeğin dayanışma gücü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva