HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Haziran 2016 Salı - 13:44

Bakan Ala’dan Gaziemir-Sakarya hattında soruşturma!

İçişleri Bakanı, Gaziemir Belediyesi’nde uzun yıllar ihalelerden sorumlu olarak görev yaptıktan sonra Sakarya’nın Karasu Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı olan Kuçhan’ın da aralarında bulunduğu 41 kişi hakkında soruşturma izni verdi. Kuçhan’ın Gaziemir’e döndüğü belirlendi.

Bakan Ala’dan Gaziemir-Sakarya hattında soruşturma!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri İzmir-Sakarya arasında yaşanan transfer sonrasında geçen süreci yakın incelemeye aldı.

Kadrosu, Gaziemir Belediyesi’nde bulunan ve Sakarya’nın Karasu Belediyesi’ne “geçici görevlendirme” ile giden Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Kuçhan’ın da aralarında bulunduğu 41 kişi hakkında inceleme yapan müfettişler rapor hazırladı. Raporun ardından, İçişleri Bakanı Efkan Ala Belediye Başkanı Mehmet İspirlioğlu dahil olmak üzere başkan yardımcıları ve sorumlu müdürler ile meclis üyeleri hakkında soruşturma izni verildi.

Müfettişler belediyede 2013-2016 yılları arasında altı farklı konu hakkında inceleme yaptı. İlk olarak belediye başkanının 2015 Kasım Ayı’nda 100 milyon TL borçlanma yetkisi ve bunun akabinde 45 milyon TL’lik bedel ile  ihale yapması konusu incelendi. Müfettişler ikinci inceleme konusunu ise KDV dahil 45 milyon 659 bin TL bedelli bir ihale için mevzuata aykırı avans verildiği ve ihale sözleşmesinin damga vergisi tahsil edilmeden imzalanması olarak belirledi. Ayrıca, belediye meclis üyelerinden bazılarının belediyeden iş alan taşeron şirkette çalışması, parke fabrikasının şahıslara ihalesiz verilmesi ile imar müdürlüğünün plan tadilatları olmadan imar durum belgelerinde değişiklik yapması konularını da inceledi.

GERÇEĞE AYKIRI BEYANDA BULUNDU

Müfettişlerin incelediği konular arasında Gaziemir Belediyesi’nde uzun süre ihale komisyon başkanlığı yaptıktan sonra Karasu’da başkan yardımcısı olarak görev yapan Cengiz Kuçhan’ın altına imza attığı bir konu da yer aldı. Yapılan incelemede, 45 milyon TL bedelli ihale için mevzuata aykırı avans verildiği ve yüklenici firma Enkim Enerji A.Ş ile Vadi Botanik A.Ş şirketlerinin evraklarında sorun olduğu belirlendi. Müfettişler, iki şirketin ihaleyi 38 milyon 694 bin TL’ye üstlendiğini, yüklenici ile belediye arasında imzalanan sözleşmenin ilgili maddesine göre avans teminat mektubunun 3’te biri kadar avans verilebileceğinin belirlenmesine rağmen yüklenicinin belediyeye hiçbir şekilde teminat mektubu vermediğini tespit etti. Ayrıca belediye başkanı tarafından iller bankasına yazılan yazıda yüklenicinin korunduğunun altı çizildi. Müfettişler, belediyeden giden yazı ekinde hak ediş ekleri ve avans teminat mektubunun olmamasına rağmen alındığının belirtildiğine dikkat çekti.  Müfettişler belediyenin yazısı üzerine İller Bankası’nın yüklenici hesabına 12 milyon 750 bin TL’yi karşılıksız, garantisiz ve gerçeğe aykırı beyanda bulunarak gönderdiğini anlattı.

SAHTE BELGE DÜZENLENDİ İDDİASI

Müfettişler raporunda konuyla ilgili ayrıca evrakta sahtecilik ve sahte belge düzenleme vurgusu yaparken şu ifadeleri kullandı:

“Teminat mektupsuz olarak yükleniciye yapılan bu ödemenin gizlenmesi amacıyla, yüklenici iş ortaklığının özel ortağı olan Vadi Botanik İnşaat-Peyzaj A.Ş’nin Karasu İş Bankası’ndan aldığı avans mektubu ve bu avans mektubunun İş Bankası tarafından düzenlendiğini belirten yazıyı belediye başkanlığına sunduğu,  İş Bankası tarafından düzenlenen teminat mektubunun alt kısmında yer alan ‘İşbu teminat mektubu avans tutarı olan 12 milyon 750 bin TL Vadi Botanik İnşaat Peyzaj A.Ş’nin, İş Bankası İvedik O.S.B Ticari Şubesi nezdindeki hesabına alacak kaydedilmesi halinde yürürlüğe girer’ ibaresi bulunmasına rağmen bu ibare kesilip teminat mektubunun aslı gibidir yapılarak sahte belge düzenlendiği,

Yine sözleşmenin ilgili maddesinde, ‘Yüklenici, aldığı bu avansı bildirdiği yerlere sarf ettiğini gösteren fatura suretlerini ve benzeri geçerli belgeleri 60 gün içinde idareye verecektir’ hükmüne istinaden yüklenicinin aldığı avansı sarf ettiğini göstermek üzere İK-HE İnşaat LTD.ŞTİ ile tedarik sözleşmesi imzalandığı, şirketin kendisine 7 gün içinde beş adet 15 milyon 204 bin TL’lik fatura düzenlediği ve bu faturalar karşısında bu firmaya 12 milyon 900 bin TL ödendiği belirtilen fatura, sözleşme ve banka dekontlarını belediyeye sunduğu ancak yüklenicinin belediyeye sunduğu sözleşme, faturalar ve banka dekontlarının OSTİM Vergi Dairesi ile yapılan yazışmalar neticesinde gerçeğe aykırı olarak tamzim edildiğinin tespit edildiği,
Yüklenici firmaya ödenen avansın geri alınabilmesi için belediye tarafından bir işlem yapılmadığı, bu bedelin firmanın zimmetinde bulunduğu, yapılan bu işlemlerle yüklenici firmaya haksız menfaat sağlandığı belediyenin 12 milyon 750 bin TL zarara uğratıldığı anlaşıldığından
Yüklenici ile sözleşme imzalayan, sözleşmedeki avans verilme şartlarına aykırı olarak teminatsız ve karşılıksız ödeme yapıp yükleniciye haksız menfaat sağlayan Başkan İspirlioğlu, Başkan Yardımcısı Cengiz Kuçhan ve Yazı İşleri Müdürü Temel Çakmak hakkında soruşturma izni verilmesine karar verilmiştir”

YENİDEN GAZİEMİR’DE

Öte yandan, Gaziemir Belediyesi’nden Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un oluru ile Sakarya’nın Karasu İlçesi’ne giden Kuçhan’ın görevlendirme süresinin geçtiğimiz günlerde bittiği öğrenildi. Yeniden görevlendirme yapılmayan Kuçhan, Gaziemir Belediyesi’ndaki görevine geri dönerken yeni süreçte ihalelerin başına geçirilip geçirilmeyeceği ise henüz netleşmedi. Kuçhan’ın belediyede memur kadrosunda çalışmalarını sürdürdüğü dile getirildi.

 
Valilik binası yakınında bombalı araç bulundu!
 
Flaş! Hidayet Türkoğlu istifa etti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karasu haber 31 Temmuz 2016 Pazar 17:28

kuçhan yükünü tuttu. çalışmasa da olur artık!

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de CHP’li belediye cami açacak!
İzmir'de CHP'liler Ramazan ayında cami açacak. Menemen Belediyesi tarafından ...
Bornova’da Ramazan birlikteliği
Bornova Belediyesi’nin Türk Kızılayı Bornova Şubesi ile birlikte düzenlediği ...
Urla’da Ramazan eğlenceleri başladı
Ramazan ayı dolayısıyla Urla Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan Eğlenceleri Urla’da başladı.
 
Karşıyaka Sahili pırıl pırıl oldu
Çevre bilincini geliştirmek ve daha temiz bir Karşıyaka yaratmak için ...
Buca'da parklar pırıl pırıl!
Buca Belediyesi ve CHP İl Kadın Kolları Çevre Koruma Haftası etkinlikleri ...
İlçe ilçe rapor: İzmir'de ilk iftar
Ramazan ayı Buca’ya bereketiyle geldi. Bucalıların on bir ayın sultanı ...
 
Karabağlar’da 'Yeryüzü Sofrası'
Karabağlar Belediyesi birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu daha da güçlendirmek ...
Bornova Belediyesi’nden 'atık pil toplama' rekoru
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Atık Pil Toplama Kampanyası’na ...
Türkiye'nin jeotermal potansiyeli masada: İzmir hedef büyüttü!
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva