HABERLER>POLİTİKA
17 Eylül 2014 Çarşamba - 09:59

Bakan Ala: Kürtçe okul açılabilir ancak…

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kürtçe kurs ve okul açılmasının yasak olmadığını ancak şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Ala: Kürtçe okul açılabilir ancak…

ANKARA - İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kürtçe kurs ve okul açılmasının yasak olmadığını söyledi.
 
Bir televizyon kanalında konuşan Ala, İçişleri Bakanı Kürtçe okul açılmasıyla ilgili soru karşısında, Kürtçe okul açmak ile Türkçe okul açmanın aynı şartları taşıdığını dile getirdi.
 
"Gidersiniz başvuruda bulunursunuz, şartları yerine getirirsiniz açarsınız, Türkçe kurs da öyle açılıyor, İngilizce kurs da öyle açılıyor" diyen Ala şöyle devam etti:
 
"Türkiye'nin herhangi bir ilinde Bingöl'de, Diyarbakır'da, İzmir'de, Ankara'da bir Türkçe okul açılmak istense ne yapılması lazım, belli bir prosedürü var. Önüne gelen aklı esen 'ben burada okul yaptım burada da Türkçe eğitim vereceğim' diyebilir mi? Diyemez. Bunun Milli Eğitim'i var, başvuruları var.
 
Bir kere propaganda değil de amaç provokatörlük. Bir takım lüzumsuz tartışmaları gündeme getirmek ve çözüm sürecini engellemek değil de sonuç almaksa bir işi yapmaksa burada bir mantık hatası var. Türkçe olsa da alacağınız ruhsatlar, başvuracağınız yer var. Böyle bir düzen olabilir mi? Herkes istediği yerde istediği okulu açıyor, böyle bir şey olmaz. İşin esasına inince 'orada Kürtçe eğitim vereceğim' diye herhangi bir yeri açıyorlar, burada ben eğitim vermeye başladım. Böyle bir şey olmaz."
 
"YASAK DEĞİL"
Kürtçe kurs açmakla Türkçe kurs açmanın aynı şartları kapsadığını anlatan Bakan Ala, "Şimdi Kürtçe kurs açılabilir mi? Açılabilir. Yasak mı? Değil. Gidersiniz başvuruda bulunursunuz, şartları yerine getirirsiniz açarsınız, Türkçe kurs da öyle açılıyor, İngilizce kurs da öyle açılıyor. Peki Kürtçe eğitim var mı? Yani Kürtçe özel okul kurup orta öğretim açabilir misiniz? Açabilirsiniz. Bunun da yasal düzenlemesini yaptık" diye konuştu.
 
Ala, "Kürtçe propaganda yapabiliyor musunuz? Yapabiliyorsunuz. Peki daha mı yetmiyor, farklı düşüncelerde olabilirsiniz. Oradaki vatandaşların yüzde 90'ı bunları gerçekten kadirşinas olarak biliyor, hakkı teslim ediyor" dedi.
 
Türkiye'nin istikrarıyla ilgili provokasyanların devreye sokulmak istendiğini belirten Bakan Ala, hükümetin başarılı çalışmalarının zaman zaman sabote edilmeye çalışıldığını söyledi.
 
Ala, "Türkiye'de halen devletin içerisinden temizlenememiş derin PKK'nın işbirliğini görüyoruz. Artık millet onlara pirim vermiyor ama o provokatörler bunu göremiyor. Onları önemsemeyen hedeflerine doğru kararlı bir şekilde yürüyen Türkiye var" dedi.
 
Çözüm sürecinde, işin gerçekleşiyor olmasından rahatsız olanların bu sefer baskıya, tehdide şantaja yeltendiğini belirten Ala, "Biz bunların üstesinden rahatlıkla geliriz. Arzu ediyoruz, şu Türkiye'nin gidişatında gençlerin, annelerin durumu gözönüne alınsın" diye konuştu.
 
PARALEL YAPI
Paralel yapı soruşturmasına da değinen Ala, yaklaşık bin 300 kişi hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu, bunlardan suçu ağır olan 100'ü aşkın kişinin meslekten ihraç edildiğini, bir kısmına çeşitli cezalar verildiğini bildirdi.
 
Soruşturmaların sürdürüldüğünü aktaran Bakan Ala, "2 bin 500 kişiden kaç kişinin ihracı olur, kaç kişi ceza alır, soruşturmaların sonunda belli olur. Bu, sadece idarenin yaptığı. Bir de başka kurumlarda savcıların, adli mekanizmaların idareden bağımsız yaptığı soruşturmalar var" dedi.
 
Ala, paralel devlet yapılanmasına, devlet içinde devlete müsaade edilemeyeceğini, bunun bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu kaydetti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kimse masal anlatmasın 17 Eylül 2014 Çarşamba 15:50

devlete adeta sanki kafa tutar gibi bu okulları açanlar,iş makinalarını yakanlar,12 yaşındaki çoçukları dağa kaçıranlar bu kişiler bu çözülme ve dağılma sürecini destekleyenlerdir,böyle yaparak sanki devlete gözdağıvermek istiyorlar kendilerince ve bölünme ve dağılma sürecinin hızlanmasını istedikleri için bu tip hareketlere girişiyorlar,sözde çözüm sürecini istemeyen buna karşı olan bir kürt kardeşim veya türk kardeşim mi bu kürtçe okulunu diyarbakırda hakkaride şınakta açtı,birebir pkk ile aynı yolda yürüyen aynı zihniyetteki insanlar bu okulları açtı,kimse kimseyi yanlış bilgilerle yanıltmaya kalkmasın,bilgi kirliliğine gerek yok asil türk milleti ve vatanını seven kürt kardeşlerim oynanan oyunları ve tiyatroyu çok iyi görüyor ve son sözü vatansever kürt kardeşlerim ve türk milleti söyleyecektir............

Yorumu oyla      12      5  
UZUN ATLAMA 17 Eylül 2014 Çarşamba 11:21

SAYIN BAKANIN MESAJI BELLİ..İLK ACILACAK OLAN OKULUN KENDİ MEMLEKETİ**OLTU**DA ACILMASINI İSTİYORUZ.NE KADAR CESUR DADAŞ OLDUĞUDA BELLİ OLACAK..SAYGILAR.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son iki ayında örtülü ödenek tavan yaptı!
Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakanlığı ...
Flaş! Çankaya Köşkü’nde sürpriz zirve
Cumhurbaşkanı başkanlığında yarın güvenlik zirvesi yapılacak.
Engin’in Delican’a verdiği dosyada neler var?
CHP İl Başkanı Ali Engin’in mevkidaşına yaptığı ‘hayırlı olsun’ ziyaretinin ...
 
CHP Buca’da ‘Değişim’den sert çıkış: Engin suç işledi!
CHP Buca’da İlçe Başkanı Bektaş Gül’ün devrilmesi için imza toplayan muhaliflerden ...
Davutoğlu'dan Samaras’a: Hazırsa çay içelim!
KKTC'de konuşan Başbakan Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Samaras'a çağrıda ...
AK Partili Kadınlar’dan teleferik isyanı!
AK Parti Kadın Kolları tesis inşaatı önünde bir araya gelerek projenin ...
 
CHP İzmir vekillerinden DİSK’in mücadele çağrısına destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 1170 işçiyi ilgilendiren ihale krizi ile ...
MHP İzmir’de yeni dönem: Karataş ekibini açıkladı
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yeni yönetimi belirleyen MHP İzmir ...
MYK raporu: CHP'de ilk hedef seçim vizyonu!
MYK'da, partinin seçim beyannamesini oluşturacak ''vizyon belgesi'' çalışmalarına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva