HABERLER>DÜNYADAN
15 Eylül 2024 Pazar - 08:59

BM Genel Sekreteri'nden itiraf gibi açıklama!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi’nin ‘modası geçmiş’, ‘adil olmayan’ ve ‘etkisiz bir sistem’ olduğunu ve İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşını sona erdirememesinin örgütün güvenilirliğine zarar verdiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri nden itiraf gibi açıklama!

Gazze Şeridi, Ukrayna ve Sudan’da devam eden ve uluslararası girişimlere rağmen durdurulamayan savaşların Birleşmiş Milletler’in (BM) varlığını sorgulanmasına yol açtığı bir dönemde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten itiraf gibi bir açıklama geldi. Guterres, Katar merkezli El Cezire’ye verdiği röportajda BM Güvenlik Konseyi’nin güncelliğini yitirdiğini, adaletsiz ve etkisiz olduğunu söyledi.

‘MODASI GEÇMİŞ’
Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin modası geçmiş, adil olmayan bir sistem olduğunu ve İsrail’in Gazze’ye yönelik işgalini sona erdirmedeki başarısızlığının; insanlığın vicdanında örgütün bir bütün olarak güvenilirliğini zedelediğini vurguladı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından uluslararası barış ve güvenliği sağlamak amacıyla kurulan ancak beş daimi üyesi; ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın mutlak veto yetkisine sahip olması, sunulan karar tasarılarının kabulünü güçleştiriyor ve konseyi işlevsizleştiriyor. BMGK’nin 5 daimi üyesine mutlak veto yetkisi verilmesi ve BM Genel Kurulunun kararlarının da bağlayıcılığının olmaması, dünyanın kaderinin bu 5 ülkenin eline terk edilmesi anlamına geliyor.

‘GÜNÜMÜZE UYGUN DEĞİL’
Konseyin bugünün dünyasına uygun olmadığının altını çizen BM lideri, “Gerçek şu ki, Güvenlik Konseyi bugün karşı karşıya olduğumuz Sudan, Gazze, Ukrayna’daki dramatik çatışmalara son verme kapasitesi konusunda sistematik olarak başarısız oldu” ifadesini kullandı. 2017’den beri BM’ye başkanlık eden eski Portekiz Başbakanı Guterres, örgütün diğer organlarının ve özellikle insani yardım kuruluşlarının, İsrail’in Gazze’ye 11 aydan uzun süren saldırısı boyunca Filistinlilere temel hizmetler sunmaya devam ettiğini belirtti.

UAD VE UCM BAĞIMSIZ ÇALIŞIYOR
Gazze’de sergilenen cezasızlık kültürünün yayılmasında dünyanın büyük güçlerinin de payı olduğunu söyleyen Guterres, BM çatısı altındaki Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin çalışmalarına güvendiğini ve tam bir dokunulmazlık ortamında çalıştıklarını aktardı. ABD’nin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması için daha fazla baskı yapması gerektiğini de dile getirdi.

ABD: VETO HAKKINDAN VAZGEÇMEK İSTEMİYORUZ
BM Güvenlik Konseyi’nde reform tartışmaları sürerken ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Dış İlişkiler Konseyi’nde yaptığı konuşmada BM Güvenlik Konseyi’nde Afrika ülkeleri için iki yeni daimi koltuk eklenmesini desteklediklerini duyurdu. ABD’li yetkili, Güvenlik Konseyi’nde üç geçici sandalyesi olmasına rağmen, bunun Afrika ülkelerinin seslerini tam olarak duyurmasına yetmediğini söyledi. Öte yandan Thomas-Greenfield, Washington’un iki daimi koltuğa sahip olacak Afrika ülkelerine veto yetkisi verilmesine karşı çıktığını, çünkü bu gelişmenin Güvenlik Konseyi’nin işleyişini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Greenfield, “Vetonun genişletilmesini desteklemediğimizi çok ama çok açık bir şekilde ifade ettik. Bizim de veto yetkimiz var ve biz dahil daimi üyelerin hiçbiri veto yetkilerinden vazgeçmek istemiyor. Bu konuda dürüst olacağım” dedi.

Bilgi Notu: BMGK’nın işlevsizliği, “Dünya 5’ten büyüktür” doktrinini dillendiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok ülkeyi, küresel ve bölgesel pek çok örgütü, BM’nin yapısında reform yapılması talebinde bulunmaya itmişti.

 
475 bin sürücüye işlem yapıldı!
 
Sandal kirasını artıran ev sahibiyle mahkemelik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 tren çarpıştı: 2 ölü, 29 yaralı
Mısır’ın kuzeyindeki Şarkiyye vilayetinde meydana gelen tren kazasında ...
Rusya'dan Batı'ya uyarı: Karşılık veririz
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna'nın Rus topraklarına ...
Rusya ile Ukrayna karşılıklı 103'er esiri takas etti
Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen esir takası sonucu 103 Rus ...
 
Gazze Şeridi'nde 10 günde 321 Filistinli öldü
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda son 10 günde ...
Eski Kuveyt Başbakanı hayatını kaybetti
Eski Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mubarek es-Sabah'ın 82 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.
Dans eden turiste yıldırım çarptı!
Gürcistan'ın Batum kentine tatile giden Rus turist, dans videosu çekerken ...
 
Tarihi değiştirecek Neandertal kalıntıları keşfedildi!
Fransa'nın Rhône Vadisi'nde bulunan Neandertal kalıntıları, insanlık tarihine ...
'OnlyFans' yıldızları, NBA oyuncularını geride bıraktı
2023 yılında OnlyFans içerik üreticileri, NBA oyuncularından tam 1.7 milyar ...
Venezuela'dan İspanya'ya rest!
Muhalif lider Edmundo Gonzalez'i Madrid'e getirerek açık destek veren ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva