HABERLER>POLİTİKA
10 Aralık 2013 Salı - 14:32

Atila’dan 5 yıl sonra gelen özgürlüğe isyan: Bu mu insan hakkı?

Türkiye'nin insan hakları konusunda iyi bir karnesi olmadığına dikkat çeken CHP Bornova Belediyesi Başkan Aday Adayı Olgun Atila, yaşanan sorunun insanın bireysel haklarına değer verilmemesinden kaynaklandığını söyleyerek, "Yargı süresinin uzun olması gerekçesiyle tutuklanan CHP İzmir Milletvekilimiz Mustafa Balbay, 5 yıl sonra özgür bırakıldı. Bu mu insan hakkı? Yargılama süresini hükümlü olmaya dönüştürürseniz orada insan haklarından bahsedemezsiniz. Yurttaşlarımızın yaşadığı benzeri sorunların önüne geçmek ve onlara destek olmak amacıyla Bornova'da bir danışma merkezi kuracağız" diye konuştu.

Atila’dan 5 yıl sonra gelen özgürlüğe isyan: Bu mu insan hakkı?

İnsan hakları ihlalleri ve yargılama süresinin uzunluğu nedeniyle yurttaşların ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade eden CHP Bornova Belediyesi Başkan Aday Adayı Olgun Atila, yerel yönetimlerin bu konuda, hem örnek olması hem de soruna çözüm olacak formüller üretmesi gerektiğini söyledi. Seçim çalışmaları kapsamında Bornovalılarla bir araya gelen Atila, Türkiye'nin en güncel sorunlarından bir tanesinin insan hakları ihlalleri olduğunu söyledi. Dünya İnsan Hakları Günü'nün kutlandığı bir dönemde, temel hak ve özgürlüklerin yasalarla güvence altına alındığı Türkiye'de, yaşanan gelişmelerin kaygı verici olduğunu vurgulayan Atila, “Toplumsal, ekonomik ve kültürel hakların Anayasa çatısı altında güvencede olduğunu söylüyoruz. Ancak yaşanan gelişmeler, işlerin hiç de böyle yürümediğini ortaya koyuyor. Halbuki bireysel özgürlük, adil yargılama ve keyfi tutuklamaların önüne geçilmesi gibi konular insan haklarının en temel başlıklarını oluşturuyor. Buna rağmen bakıyorsunuz, CHP İzmir Milletvekilimiz Mustafa Balbay, 4 yıl 277 gün sonra özgür bırakılıyor. Gerekçesi ise yargılama süresinin uzunluğu. Gezi Parkı olaylarında da benzer bir durum yaşandı. Orada da demokratik tepkisini dile getiren insanlara karşı orantısız bir şiddet uygulandı. Böyle bir ortamda Türkiye'de insan haklarının olduğunu söyleyebilir misiniz? Tabi ki, hayır” diye konuştu.

İnsan hakları konusundaki çalışmaların, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun 1948 yılında hazırladığı İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ile uluslar arası bir nitelik kazandığını hatırlatan Atila, “Bu bildirinin özü insanların ırk, cins, dil, din ya da toplumsal könen ayrımı gözetmeksizin aynı olduğu; buna bağlı olarak da insan haklarının hiçbir kişi, grup ya da zümreye devredilemeyeceği gerçeğini içerir. Bu noktada siyaset yapan veya ülkenin yönetiminde söz sahibi olan kişilerin, insanın varoluşundan gelen bu haklara titizlikle özen göstermesi gerekir. Adı üstünde bir 'haktan' söz ediyoruz. Dolayısıyla bunu bir lütufmuş gibi göstermenin insanlığa yapılacak en büyük ihanetlerden birisi olduğunu düşünüyoruz” ifadesinde bulundu.



YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ
İnsan haklarının korunması noktasında sadece ulusal ya da uluslar arası politikalara değil aynı zamanda yerel yönetimlere de büyük iş düştüğünü kaydeden Atila, “Bizler yaşadığımız toplumun birer parçasıyız. Onunla birlikte yaşar ancak kendi insani özelliklerimizle birey olarak var oluruz. Bu ait olmak ile birey olmak arasındaki ince bir çizgidir. Bu sınırın netleşmesi ancak insan haklarının sağlanmasıyla mümkün olur. Yerel yönetimlerin bu konuda yürüttüğü projelerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta, özgürlük önce yakın çevrede başlayan bir gerçektir” dedi.

İNSAN HAKLARI DANIŞMA MERKEZİ
Bu gerçekten hareketle Bornova Belediyesi'nin de çalışmalar yürütmesi gerektiğinin altını çizen Atila, “Üzerinde çalıştığımız projlerimizden birisi de İnsan Hakları Danışma Merkezi'ni ilçemize kazandırmak. Peki bu merkezin temel amacı ne? Öncelikle yurttaşların ihtiyaç duyduğu konularda, özellikle de hukuki meselelerde, onlara danışmanlık yapmak. Yaşam hakkı ihlal edilen fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle nereye başvuracağını bilemeyen birçok yurttaşımız var. Onlara en azından danışmanlık hizmeti verseniz, hem insanlık hem de demokratikleşme adına yapacağınız en önemli işlerden birisi olur. Biz ayrım gözetmeden siyaset yapma düşüncesindeyiz. Dolayısıyla İzmir Barosu öncülüğünde hayata geçirmeyi planladığımız bu merkezin kapısı, herkese açık olacak” diye konuştu.

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU
Yasal düzenlemeler nedeniyle il ve ilçelerde insan hakları komisyonlarının oluşturulduğunu hatırlatan Atila, bu komisyonların daha aktif olması için devletin etkin şekilde destek vermesi gerektiğini bildirdi. Bunun sağlanması durumunda amacına uygun bir çalışma yapılacağını açıklayan Atila, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bu komisyonlar sadece şekil itibariyle var olacaksa ona sözümüz yok. Ancak gerçekten yurttaşların sorunlarına çözüm üretilecekse, o halde devletin etkin şekilde bu komisyonlara destek vermesi gerekir. Bunu sağladığınız taktirde yurttaşın gözünde 'devlet' olarak itibarınız olur.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yakışır mı? 11 Aralık 2013 Çarşamba 09:28

yakışır yakışır. olgun atila o koltuğa yakışır. ve kimse merak etmesin doldururda.

Yorumu oyla      17      14  
Seçmen 10 Aralık 2013 Salı 15:40

Belediyenin asli görevi olmamasına rağmen, çalacak kapı bulamayan vatandaş için bu duyarlılığı göstermesinden ötürü Sayın Olgun Atila'yı tebrik ediyorum. Umarım yeni dönemde Bornova Belediye Başkanımız sayın Atila olur...

Yorumu oyla      38      29  
chpli 10 Aralık 2013 Salı 14:51

Bu insan hakları ihlalini ülkemize yerleştiren başta 12 eylül darbesinin ekibi Turgut Özallardır.

Yorumu oyla      32      21  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve Balbay 30 ay sonra Meclis Kürsüsü'nde!
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 4 yıl 277 gün sonra özgürlüğüne ...
Güzelbahçe aday adayı Gürkan GÜLDER gecesinde
Gülder, Güzelbahçe'de düzenlediği yemekte, ilçenin siyasi renklerini ...
AK Parti Buca aday adayları tek yürek
Buca ilçe başkanı Neşat Arslan’nında katılımıyla AK Parti Buca Belediye ...
 
AK Parti İzmir Milletvekillerinden Balbay mesajları
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın Ergenekon Davası’ndan tutuklanıp ...
Kerim Özer’den bir ilk: İstediği Bayraklı’yı herkes duysun diye!
CHP Bayraklı aday adayı Kerim Özer; “söz”lerini işaret diliyle de verdi.
CHP Buca aday adayı Akdemir’e sevgi seli
Cumhuriyet Halk Partisi Buca belediye başkan aday adayı mimar Remzi Akdemir ...
 
Erdoğan’dan İzmir’e 2 büyük sürpriz!
İzmir adaylığı için Bakan Yıldırım’ın elini kaldırması beklenen Başbakan ...
Ümit Yaldız yazdı: Balbay'ın yolculuğu...
“Tutsaklığı, tutsaklığımız oldu. Hasreti hasretimiz… Onunla birlikte yargılandık, ...
Tam Gün Yasası’nda flaş gelişme: 1.Bölüm tamam!
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "tam gün" tasarısı olarak bilinen, "torba ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva