HABERLER>POLİTİKA
2 Ağustos 2023 Çarşamba - 08:51

Araştırmacı Yaldız’dan ‘değişim’ tartışmaları için yorum: Kılıçdaroğlu, halka sormalı!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, genel seçimlerin ardından CHP’de parti içinde başlayan değişim tartışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toplum ile siyaset arasında açılan makasa dikkat çeken Yaldız yaptığı değerlendirmede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu’nu hedef aldı. Yaldız açıklamasında “Kemal Bey yaptığı sorunlarla anılmak istemiyorsa, gemileri kayalara çarptırmak istenmiyorsa halka sorsun, halk doğruyu söyleyecektir. Parti seçmenlerine, örgüte sor… Kemal Bey’in orada olmasından çıkar sağlayan bir kitle var ve etrafını sarmış durumda…” dedi.

Araştırmacı Yaldız’dan ‘değişim’ tartışmaları için yorum: Kılıçdaroğlu, halka sormalı!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın gündeminde son dönemde artan asayiş olayları, ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve CHP’de devam eden değişim tartışmaları vardı.

İZMİR’İN YARISI SOSYAL YARDIMA MUHTAÇ
Yaptıkları araştırmada Türkiye’nin son iki yıldaki gündeminin ekonomi olduğunu vurgulayan Yaldız, ekonomi konusunun AK Partili ve MHP’li seçmenin de ana gündem maddesi olduğunun altını çizdi. Yaldız açıklamasında “Uzun süredir, son iki yıldır, bir numaralı gündem yönetilemeyen, kötü yönetilen ekonomi… Giderek zorlaşan hayat koşulları, yüksek enflasyon yeni bir araştırmaya yapmaya gerek yok. Oranlar değişiyor ama devlet kaşıkla verdiğini kepçe ile geri alıyor. Vergilerle, hemen hemen her konuda sağanak gibi gelen zamlarla geri alıyor. Enflasyonist ortam vatandaş üzerinde baskıyı arttırıyor. Geçen yıl en büyük sorun ekonomi ve hayat pahalılığıydı. 4-5 sene önce bu yoktu. Hemen her siyasi görüşten insan ile görüştük. AK Partili, MHP’li insanımızın da gündemi ekonomi. Muhalif seçmen ise daha fazla ezildiği için ve iktidar sofrasında yer bulamadıkları için gündeminde daha fazla hayat pahalılığı var. Her iki AK Partili’nin birinin gündemi İzmir’de hayat pahalılığı… İzmir geçim koşulları iyi kabul edilen yerlerden biridir ama göstergeler böyle değil. Yüzde 40’tan fazlası sosyal yardıma muhtaç… Neredeyse yarı yarıya geldi. İki kişiden biri desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu kent emekli kentidir. Gizli kimliklerinden biridir. Neticede emeklilerin durumu ortada. En mağdur kesim bu kesim… Buca’da askıda ekmek uygulaması yapan fırının önünde 40 derecede kuyruk var. Belki kırsal bölgede tarımsal üretimin alanın olduğu yerler görece daha rahat… Üretici bir şekilde para kazanıyor. Kırsaldaki harcama ve kazanç kalemleri karşılaştığında birbirine daha yakın diyebiliriz. Seçim döneminde iktidar izlediği için oy vermedi yorumu yapılmamalı. Kırsal kesimdeki üretici dünyadaki gıda krizinden sonra her türlü ürün TL bazında eline bir rakam geçiyor, tabi üretiyorsa. Kırsalda pasif yaşıyorsa durum farklı... Şehirlerde yaşam zorlaşıyor. Sabit gelirle ayakta kalmaya çalışan vatandaşımız ağır bedeller ödüyor. Faiz sebep, enflasyon sonuç denildi, seçim dönemlerinde uygulanan seçim ekonomisi sebebiyle gerçekler uzun süre halının altına sürüldü. Şu an olanları gerçeklikle deneyimliyoruz. Mehmet Şimşek’in şapkadan tavşan çıkarması beklenmiyordu. Ekonomiyi hislerinizle, duygularınızla yönetemezsiniz. Ekonomide gerçeklik neyse borç-alacak-bilanço neyse bedel ödersiniz. Son iki yılda yaşanman yanlışların faturasını ödüyoruz” dedi.

TÜRKİYE BİR ÜÇÜNCÜ SAYFA ÜLKESİNE DÖNMEYE BAŞLADI
Son dönemde artan asayiş sorunlarının toplumu olumsuz etkilediğini söyleyen Yaldız, Esenyurt’ta yaşanan cinayetler üzerinden değerlendirme yaparak “Güvenlik çok önemli bir sorun haline gelmiş durumda… Türkiye bir üçüncü sayfa ülkesine dönmeye başladı. Kadına şiddet, çocuğa şiddet bu tip Teksasvari hesaplaşmalar… İçinde bulunduğumuz post modern dönemin sonucu… Büyükşehirler artık başka bir şeye dönüşüyor. Esenyurt’ta Libyalılılarla Faslılar arasında çatışmaları izliyorduk. Şimdi başka bir şeyle karşılaştık. Uyuşturucu başlı başına bir olay. Uyuşturucu yada başka duyguların etkisinde kalınmasa bunlar olur muydu? Güvenli ülke olmaktan uzaklaşıyoruz. İzmir’in de Esenyurtları var. Bayraklı’da geçtiğimiz günlerde yaşanan olaylar var. İzmir üçüncü sayfa haberleri olmasa haber olmuyor. İzmir’in gündemi Türkiye gündemine gelmiyor. Ekonomi, sosyal sorunlar Türkiye’de başka türlü kutuplaşmalar, şiddet dili var… Çukur dizisi vardı ve pırasa gibi insan doğruyorlardı. Bir sürü sebep var. Siyasetçilerin gündemi sosyal gündeme kayarsa, birbirine laf yetiştirmek yerine bir takım çözümler önerirlerse daha büyük katkıları olacaktır. Hepimizin evlatları, önemsedikleri var. Kimin hangi kör kurşuna gideceği, hangi sarhoş sürücünün ya da şiddet eğilimli eşin kurbanı olacağı duygulara yaşayacağız. Güven önemli bir duygu ve güvenin olmadığı yerde hiçbir şey inşa edemeyiz. 3 bin 500 polisle Esenyurt’a girdik deniyor. Türk polisi neden hep sonradan gelir? Sokaklarda belde silah dolaşabiliyorlar. Bu devlet sadece tweet atan gençleri mi takip ediyor? Şu an yaşadığımız aslında tiyatro. Devlet tiyatrosunu oynuyor. Hatta sosyal medyada cumhurbaşkanı yardımcısı ağzından idam edelim deniyor. İdam belli suçlar için bizler de diyoruz. Sapkınlık, kadına şiddet açısından... İdam çözüm mü, 3’ncü sayfaya yansıyanlar dışında siyasi suçlara, düşünce suçlarına da mı uygulanıyor diye düşünüyorsun? İdam çözüm olsa İran, Afganistan güllük gülistanlık olur. Uyuşturucu ile mücadelede başka türlü mücadele etme… İzmir’de de vatandaşın gündemi güvenlik… Bu kenti uyuşturucu çeteleri pilot bölge ilan etti. Kapının önüne çıkmakta endişe duyan büyük bir kitle var. Devletin bütün bu sen-ben kavgasını bırakıp iktidarı, muhalefetiyle kanayan yaraya eğilmesi lazım…” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DEKİ MUHALİF SEÇMENİN YÜZDE 70’İ ÖFKELİ, UMUTSUZ, KANDIRILMIŞ HİSSEDİYOR
Muhalefette yaşanan “değişim” tartışmalarını değerlendiren ve eleştiri oklarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu’na yönelten Ümit Yaldız, seçim sonrası yaptıkları anket çalışmalarına da değindi. Yaldız açıklamasında “Kılıçdaroğlu-Erdoğan yarışının Türkiye’nin içinde bulunduğu sosyolojik sebepler de ele alınarak nasıl sonuçlanacağı belliydi. Deprem biraz kafa karıştırdı, depremi de bir şekilde yönetti Erdoğan ve iş bu noktaya geldi. Kılıçdaroğlu, Yeni-CHP kavramı ortaya atan bir şeyler yapmaya çalışan, alışagelmiş CHP kavramını değiştiren, onun da sancılar var, bildiğimiz anlamda seküler, Atatürkçü isimlerin görece kenarda tutulduğu bir süreç var. Anlamlı işler de vardı. Adalet kavramı için Ankara’dan İstanbul’a yürüdü. Dünya siyaset tarihine geçecek bir yürüyüştü. Toplumsal muhalefetin işbirliğini kuvvetlendirme, HDP’yi de içine alacak şekilde yerel seçimde başarılı olma gibi süreçler oldu. Ancak şu an biriktirdiği puanların tamamını kaybetme riski ile karı karşıya. Kemal Bey, Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki Halk’ı dikkate almalı ve halka sormalı. Genel başkanlıkla ilgili, kimin partinin başına geleceği ile ilgili her şeyi halka sormalı. Mesela ben kendi gazeteciliğime son verebilirim. ‘Genel başkanlığıma son vermem mümkün değil’ ne demek? Silah mı dayıyorlar kafana? CHP’yi büyük bir tehlike bekliyor. İzmir’de seçmenin yüzde 70’i negatif duygular içinde… Öfke duyuyor, umutsuz ve aldatılmış hissi yaşıyor. Millet İttifakı’na oy veren, iki seçimde de Kılıçdaorğlu’na oy veren seçmenin ruh hali bu… Tünelin ucunda ışık kalmadı. Tuğrul Türkeş başkanlık sistemi kabul edildiğinde ‘51’le her şeyi alırsınız, 49’la her şeyi kaybedersiniz’ demişti. 49 aldın, geçmiş olsun. Erdoğan’a muhalifler tarafından bile saygı duyulmaya başlandı. Girdiği her seçimi kazanıyor diyorlar. Kemal Bey’e nasıl bakılıyor? Vatandaşlara ‘muhalefetin aldığı sonuçta sorumluluk kimin?’ dediğimizde yüzde 45 Kılıçdaroğlu çıktı. Birinci dereceden sorumlu tutuyor İzmir halkı ve seçmeni… Büyük bir umutsuzluk dalgası var ve 7 ay sonraki seçimlerde CHP’nin en büyük rakibi budur. AK Parti falan değildir. CHP süreci yönetemezse İstanbul’da, Ankara’da ve hatta İzmir’de dahi ağır sonuç alır. Ağır ekonomik sonuçlara rağmen elden belediyeler gidebilir” şeklinde konuştu.

HALKA RAĞMEN SİYASET YAPMAYIN
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun yönünü halka dönmesi gerektiğini ve halkın taleplerine göre bir rota çizmesi gerektiğinin altını çizen Yaldız, “Kemal Bey şu anda 6’lı Masa’yı kendi partisi içinde kuracak durumda dahi değil. Kemal Bey yaptığı sorunlarla anılmak istemiyorsa, gemileri kayalara çarptırmak istenmiyorsa halka sorsun, halk doğruyu söyleyecektir. Parti seçmenlerine, örgüte sor… Kemal Bey’in orada olmasından çıkar sağlayan bir kitle var ve etrafını sarmış durumda… Kemal Bey deneyimli siyasetçi olmanın gereği olarak şapkasını öne koyup gereğini yapsa saygı görürdü. İstanbul’da yürüdü yahu… Gandi’nin yürüyüşü kadar önemliydi. Şimdi Kemal Bey gitsin diye Ankara’ya yürüyenler var. Halk siyasetin ışığıdır, halka rağmen siyaset yapmayın. Sormuyor musunuz? Halk sözünü sen sormasan da söyleyecektir. Yakında sandıklar yine kurulacak. Türkiye’deki toplumsal muhalefet benim iktidar kadar umurumda… Muhalefet kalkarsa padişahlığa geçilir. Muhalefet iktidarı kontrol eder, yanlışında uyarır, yön verir. Ülke yangın yeri, muhalefet kendi içine döndü. Türkiye’nin gündemi bu iç gündemi mi? Yakın zamanda nasıl oy isteyeceksiniz? Kemal Bey aday olduğu sürece CHP’nin başında kalır. Kemal Bey kaç kurultay geçti ve hepsini kazandı, Türkiye’deki seçimleri kazanamıyor. Bunu yaparken halka sorsa doğruyu görecektir" diye konuştu.

Siyasetin gençleşmesi gerektiğini kaydeden Yaldız şunları söyledi:

Siyasetin gençleşmesi lazım… Ben Türk siyasetini yaşlı buluyorum. En genç aktör Ali Babacan falan var. Onun da oy oranı belli… Akşener bile 70’ine geldi. Kılıçdaroğlu 76 yaşında… Ülke genç nüfusun olduğu, gençliğin enerjisiyle yönetilmesini hak eden ülke. ‘Paraya pula, kirli işe bulaşmamış birini bulsam hemen bırakırım’ diyor. Ne kadar talihsiz bir açıklama. Kemal Bey’in şu an hemen parti içindeki cephelerden adayları vuruşturup delegenin sağ duyusu ile seçim yapmalıydı. İsmet Paşa’dan bu yana genel başkanlar olağanüstü kongre olmadan masadan kalkmıyor” değerlendirmesini yaptı.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Hayat ucuz ölüm bile ondan ucuz!
 
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in aylık kültür-sanat rehberi
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 2 Ağustos 2023 Çarşamba 18:34

Öncelikle geçmişten bugüne olanlara bakmak lazım. Kılıçdaroğlu ilk olarak Melih Gökçekle karşılaştığı tv programında sahne aldı ve muhalif kesimin ilk önemli takdirini burada aldı yani kısaca bir ürünün adeta reklamı yapıldı. Bana göre Kılıçdaroğlu'nun önünü açmak için bu bir projeydi ve kısa bir süre sonra kaset olayı patladı ve tv programı ile öne çıkan Kılıçdaroğlu genelbaşkan oldu. Sonrasında yeni chp projeleri başladı Laiklik unutturulmaya çalışıldı ve bunu başardılar da. İlk Cumhurbaşkanlığı seçiminde ithal ve antilaik aday rezaleti yaşandı ve seçim adeta hediye edildi. İkinci Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise "Gel bakalım Muharrem" lafı ile adaya ilk balta vurulmuş oldu zira seçim meydanlarında bu söylem alay konusu oldu ve seçim sonrasında da sandıkların büyük bir bölümüne kimsenin sahip çıkmadığı anlaşıldı. Bu son seçimde ise toplumun Cumhurbaşkanlığı seçimini kesin kazanacağından emin olduğu ve bu doğrultuda beklentiye girdiği iki belediye başkanından biri aday yapılmadı ilgili belediyeleri elleriyle akpye teslim etme korkusuyla ülkeyi tekrardan akpye teslim etti. Yani uzun lafın kısası Kemal Kılıçdaroğlu bugüne kadar ne yaptıysa akp ve Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı için yapmıştır. Aksini iddia eden geçmişte yaşananlara tekrardan dönüp bakmalıdır. Bir insanın iyi bir sicile sahip olması ya da iyi biri gibi görünüyor olması o insanın iyi bir amaca hizmet ettiğini göstermez. Ülke siyasetinde ilk kez iktidarda ve ana muhalefette aynı parti var akp hem iktidar hem de ana muhalefet partisidir. Buraya tarihe not düşmek için yazıyorum Kemal Kılıçdaroğlu amacı gereği genelbaşkanlığa devam edecektir. Yerel seçimde chp büyük bir yenilgi alacaktır ve Kılıçdaroğlu yine koltuğu bırakmayacaktır ve asıl amaç olan chp nin bölünmesi gerçekleşecektir. Böylece muhalefet çok sesli ve çok sayıda olup birleşmesi güç olacaktır. Tayyip Erdoğan sonrası büyük olasılıkla Mehmet Şimşek iktidar için en büyük aday olacaktır. Çünkü ipler her zaman başkasının elinde ve bizler onları seçmek zorunda kalıyoruz. Uyanacak mısınız yoksa uyumaya devam mı edeceksiniz?

Yorumu oyla      4      3  
bekir 2 Ağustos 2023 Çarşamba 15:04

kılıcdaroğlu koltugu bırakırsa chp biter

Yorumu oyla      4      10  
Gemici Osman 2 Ağustos 2023 Çarşamba 13:33

Bırakın be kardeşim koltuğu yeter 18 seçim kaybetmişsin neyin gemisi Gemiyi yanaştıracakmış Gemi battı battı sizin yüzünüzden battı Koltuk sevdası yüzünden battı Sizde memleket sevgisi varsa bırakırsınız Bırakında Memleketini seven gençler gelsin Ülkede siyaset yaş ortalaması 75 bi gidin artık ya

Yorumu oyla      11      4  
Objektif 2 Ağustos 2023 Çarşamba 10:05

Sanırım istifa etmek için bir 13 seçim daha kaybetmeyi bekliyor... En acısı da İzmirlilerin hâlen daha tıpış tıpış gidip bu koltuk sevdalısı lidere oy vermeleri.. İzmir'in hali ortada koca bir köy.. Ciddi bir alt yapı sorunu var, yollar çok kötü, şehir temiz değil, Dilerim bu yerel seçimlerde izmirliler bu beceriksiz iş bilmez yönetime sandıkta gereken cevabı verir.. Ha tıpış tıpış oy vermeye devam edeceklerse kimse halinden lütfen şikayet etmesin ve mızıklamasın..

Yorumu oyla      11      5  
Partili 2 Ağustos 2023 Çarşamba 09:24

Malesef Kılıçdaroğlu kendini tasfiye etti yetmezmiş gibi CHP hızla tasfiyeye sürüklüyor,bir insan bu kadar kişiliğini aşındırmaya devam edemez,genel merkezde yardımcı hizmetler kadrosunda bulunanlar çekinerek istifa etmek istiyor ama genel merkez yöneticileri hiç oralı değiller,onun için üyeler istifa etmelidir...

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili İnan Başkan Soyer'e yüklendi: Belediyeciliğiniz iflas etti!
AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, ...
Bakan Güler: Kıbrıs bizim milli meselemizdir
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kıbrıs'ın milli bir mesele olduğunu ...
CHP'li Öztrak: Yerel seçimlere hazırlanıyoruz
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Şimdi ayağa ...
 
İYİ Partili 3 isim Ocak Partisi’ne geçti
İYİ Parti Çankaya İlçe Başkan Yardımcıları Hadi Canbolat, İlhami Çotur ...
DEVA’nın Genel Başkan Yardımcısı Oktar'dan İzmir'de özeleştiri: Montaj videoları tahmin edemedik!
Partisinin İzmir İl Başkanlığı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında ...
AK Partili İnan'dan 'grev' çıkışı: Hesabı sandıkta verecekler!
AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, ...
 
Başkan Saygılı tek tek saydı, Soyer'i eleştiri yağmuruna tuttu: Suç atma, özeleştiri yap!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ...
CHP İl Başkanı Aslanoğlu'ndan grevci işçilere çağrı: AK Parti’nin siyasi malzemesi olmayın!
CHP İzmir Milletvekili Şenol Aslanoğlu, metro ve tramvaydaki grev üzerinden ...
Bahçeli'den 'yerel seçim' mesajı: İzmir'de belediye mutlaka el değiştirmeli!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta havlu atan ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva