HABERLER>POLİTİKA
31 Ocak 2024 Çarşamba - 15:19

Araştırmacı Yaldız’dan CHP İzmir adayları için değerlendirme: Ödül de var ceza da!

Gazeteci, Araştırmacı ve Bir TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kurultay sürecinin etkisi altında İzmir adaylarını belirlediğini söyledi. Yaldız, “Soyer’in cezalandırılacağını biliyorduk. Hem ödül hem ceza aynı anda oldu. Tugay dışında biri olsaydı sadece ceza olurdu. Şu anda hem ceza hem ödül aynı anda İzmir’de uygulandı. Bunları yapmayacağım demişti Özel. Kendi sözünü tekrar değiştirmesi en hafif tabirle tutarsızlıktır” dedi.

Araştırmacı Yaldız’dan CHP İzmir adayları için değerlendirme: Ödül de var ceza da!

EGEDESONSÖZ – Gazeteci, Araştırmacı ve Bir TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, Sonsöz TV ekranlarında Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

‘BAZI İSİMLERİ ARAMA MOTORUNDA ARATTIK’
Araştırmacı Yaldız, CHP’nin İzmir belediye başkan adaylarını değerlendirdi. Yaldız, “Pazartesi gün ortasından itibaren bu süreci anlamlandırmaya çalışıyoruz. Bazı isimleri arama motorundan arattık. Büyükşehir adayı malumun ilanı oldu. Uzun süredir bekliyorduk. 45 gün önce CHP’den ihraç edilmiş Kemal Karataş ‘Aday Cemil Tugay olacak. Kahve falı bakmayın’ demişti. Kendisini kutluyorum. Kendisi geri dönecektir. Bir bilet olabilir Tugay’ın başkanlığı. Soyer ile kavga edip ayrılmıştı. Bolu Belediye Başkanı gibi, o da neler neler söyledi partiden atıldı. Sonra Özel ile beraber geldi” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR HEM CEZA ALDI HEM DE ÖDÜL’
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kurultay sürecinden sonra belediye başkan adaylarını belirlerken kendisine destek verenlere ödül, vermeyenlere ceza vermeyeceğini söylediğini belirten Yaldız, İzmir adaylarının belirlenmesi sürecinde durumun çeliştiğini söyledi. Yaldız, “Soyer’in cezalandırılacağını biliyorduk. Hem ödül hem ceza aynı anda oldu. Tugay dışında biri olsaydı sadece ceza olurdu. Şu anda hem ceza hem ödül aynı anda İzmir’de uygulandı. Bunları yapmayacağım demişti Özel. Kendi sözünü tekrar değiştirmesi en hafif tabirle tutarsızlıktır” eleştirilerini yöneltti.

‘BÜYÜK İKRAMİYE TUGAY’A VURDU’
Yaldız, İzmir CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak belirlenen Cemil Tugay için, “Kurultaydan 3 ay öncesinde Cemil Tugay için, ‘belediye başkanlığını bırakacağım, sıkıldım’ dediğini duymuştum. Yakın çevresine ‘yoruldum’ dediğini duymuştum. Kurultay sürecinde ayağa kalktı. Yoğun bir genel başkancılık yaptı bir süre Kemal Kılıçdardoğlu’nun havarisi olacak kadar. İl kongresinden sonra aydınlanma geldi kendisine. İkna edildiğini söylüyorlar ve sonra değişimci oldu. Kendisini dönüştürdü. En azından Cemil Tugay imzasını çekmedi. Kurultay delegesi olana kadar Kılıçdaroğlu’nun yanındaydı. Olduktan sonra Özelci oldu ve bunu ilan etti. Özel’e imza attı. O gün için cesur bir tavırdı. ‘Bunun dışında çözümü yoktu. Kılıçdaroğlu üzerine çizmişti’ diyenler vardı. Ya tutarsa diye bilet aldı, tuttu. Büyük ikramiye Tugay’a vurdu” ifadelerini kullandı.

‘ÖZEL ‘BEŞLİ ÇETE’ KONUSUNU DİKKATE ALMADI’
CHP Medya, Planlama ve Sosyal Medya Politikalarından sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem sosyal medya hesabı üzerinden Cemil Tugay için muhalefet cephesinde ‘Beşli Çete’ olarak adlandırılan beş inşaat firmasından Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz ile olan bağı için bir iddia ortaya atmıştı. Bu iddialar üzerine konuşan Yaldız, “O konuda Abdül Batur için de iddia ortaya atıldı. Mesele Beşli Çete meselesi değil. Özel onu dikkate almadı. Özel kurultay ve kongre sürecinde yaşıyor. Oradan çıkabilmiş değil. O salondan çıkabilmiş değil. Kurultayda parti karpuz gibi ikiye bölündü. Partinin iki yakasının bir araya getirilmesi lazım. Bu liste tam tezat, bu amaca hizmet eden bir liste değil. Burada Özel bu ayrışmayı destekleyen, yangına körükle giden bir anlayışı uyguladı” dedi.

‘TUGAY POLİTİK OLARAK ACEMİLİK DÖNEMİNDE’
Adayların açıklanmasının ardından Ankara’dan kente gelen Tugay havalimanında partililere seslenmişti. Tugay’ın “Büyükşehir Belediyesi’ni temiz eller yöntecek” açıklamalarını değerlendiren Yaldız, “Buradan mevcut yönetime bir taş var mı diye düşünülebilir. Politik olarak acemiliği döneminde şu an. Benim hakkında iddialar var ama ben temizim iddiası üzerine okudum. Beşli Çete iddiası üzerinden olan bulanıklığı aydınlatma çabası olarak okudum” açıklaamsını yaptı.

ADAY ADAYLARI BAŞKA PARTİYE GEÇEBİLİR
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İzmir listesi için 15 günlük bir çalışma yaptığını açıklamasını yorumlayan Özel, Karaburun ve Çeşme adaylarına parantez açarak “Karşıyaka adayını Karaburun’a, Urla adayını Çeşme’ye, Bornova adayını Karabağlar’a… 15 günlük çalışma gibi durmuyor. Bu açıklamalarda şunu hissettim; çok büyük bir iş başarmış gibi açıklıyor. Özel’i İstanbul ve Ankara’ya hiç karıştırmadılar bence. İzmir özgünlüğü ile yaşayamadığı ne kadar duygu varsa İzmir üzerinden yaşamış gibi hissettirdi. Yaptığı buysa gerçekten komik. Nurşen Hanım ile Karaburun gerçekten ne alaka? Bir mahalleye muhtar olmak için bile bir yıl ikamet zorunluluğu var. Koskoca kenti emanet ettiğiniz kişinin kentle alakası yok. İthal aday sorunları ortaya çıkarıyorsunuz. Perşembe günkü PM’de düzeltilmezse hatalar İzmir’de en az 8-10 noktada CHP’nin aday adayları Memleket, İYİ Parti veya bağımsız aday olur. Karaburun’da Serdar Yasa’nın bağımsız aday olmaya hazırlandığını duydum. Dibine kadar haklıdır. Bu hakarettir. Ben Karaburun adayı olsam bağımsız aday olurum. Urla’dan Karaburun’a bir şekilde su kaldırabilir. Bölgesellikten kurtarır. Lal Denizli evet çok şaşırdığımız bir aday. Babasının popülaritesi dışında ne var bilmiyoruz. Urla’ya başvurması zaten hataydı ama onu anlayabiliriz. Ekrem Oran bağımsız ya da başka bir partiden Çeşme Belediyesi eski Başkanı Muhittin Dalgıç aynı sebepten başka bir partiden aday olabilir. Değişim isteyen 31 Mart akşamı İzmir’e baksın. Kaç tane değişmiş kaç tane kayıp var o zaman belli olur. 2019’da ittifak vardı 25 artı 5’ti. CHP İzmir’i kaybetmek için elinden geleni yapıyor” ifadelerini kullandı.

ÖZEL, KAMU GÜCÜNÜ KULLANMAMAYI TERCİH ETTİ
Mevcut başkanların aday gösterilmemesinin kamu gücünün kullanılması açısından dezavantajlı olabileceğini kaydeden Yaldız, “23 belediye başkanı vardı. 4’ü yeni bir görev elde etti. 19 tane aktif görevdeki kamu kurumunun gücünden yeterince faydalanamayabilir. Destekler gibi görünürler, partili kimliği ağır basan olur ama bu kolay bir şey değil. Çoğunun ilk dönemi, hevesler kursaklarında kaldı. Abdül Batur meslektaşına sahip çıkabilir. Selvitopu partili kimliği üzerinden yine TMMOB’tan gelen Helil Hanım’a sahip çıkabilir ama bu birlikteliğin çoğu yerde olabileceğini düşünmüyorum. Bayraklı’dan zehir zemberek bir açıklama geldi. Özel’in bu kararı çok radikal ve çok cesur. Kamu gücünü kullanmamayı tercih etti. İki başlılık ve küskünlük olacak. Görevdeki başkan maça önde başlar. Elinde işçisi, zabıtası vardır. Rakibin afişini alır, örtülü örtüsüz kaynaklar ile kilitleri açar. TikTok videosu çeken çocuk var. –Çiğli adayı Uygar Yıldırım- Tanımıyoruz kim diye baktık. Veli Ağbaba’nın geliş gidişlerinde eşlik eden, Malatyalılar Derneği Başkanı olduğunu gördük. İşin rengi çıktı ama Çiğli’deki isyan dinmiyor. Her gün eylem var. Mevcut başkan isyan şarkıları söylüyor. Meral Akşener’in kardeşinin ismini bir parka vermişti Gümrükçü, İYİ Parti’den neden aday olmasın?” dedi.

PARTİDE GENÇLEŞTİRME GEREKİYORDU, YAPILDI
“Özel’i kutlamamız gereken noktalar var” diyen Yaldız, “Gençleştirme gerekiyordu. Partili genç de bulunabilirdi. 35 yaşına gelmiş, partiye emeği geçmemiş; bunlar yerine aynı çerçevede biri olabilir. Karşıyaka doğumlu birini aday gösterdik diyor. Hanımefendi çok başarılı çalışmalar yapan bir STK’da başkanlık yaptı. Kendisini İzmir cemiyeti tanır, sever. Bence doğru bir aday. Karşıyaka’daki partililer de şunu soruyor; İYİ Parti’den değil de bizden bulamaz mıydın diye soranlarla konuştum. Muhtemelen Cemil Bey’in de tercihi noktasında değerlendirilmiştir. Karşıyaka adayını beğendim açıkçası ama İYİ Parti ile fotoğrafları var. Karşıyaka sokaklarında Karaburun adayının hala Karşıyaka adayı diye afişleri duruyor. Bornova adayı sürece uygun bir isim. Aliağa’da gençlerden biri Çağatay Güç. Balçova'da Onur Yiğit var. Narlıdere'de meclis üyesiydi. Bu da yadırgandı. Kağıt üzerinden ithaldi. Fatma Çalkaya ve Mehmet Ali Çalkaya’nın açıklamalarını okudum. Son derece vakur. Olgunlukla karşılamışlar. Tam bir partili açıklaması yapmışlar. Kendilerini kutluyorum. Değişim denilen şey uzun süre görev yapmakla değişir. Çalkaya Ailesi 3-4 dönemdir yönetiyor. 30 ilçede en başarılılardan biri Fatma Çalkaya. Vatandaşa dokunan biriydi. Fakat Çalkaya Ailesi için uzun sürdüğü için değişimin doğal sürecinde aynı Abdül Batur, 2 dönem başkanlık yapan Muhittin Selvitopu, 3 dönem olan Mustafa İnce gibi isimler var. Çok dönem yapanlar gibi algıladım. Onur Yiğit’in genç olmasının cazibesi var. Balçova’dan biri de bulunabilirdi. Bayındır adayı doğru bir aday. Araştırmalarda çıkan bir aday. Bayındır’da kıran kırana bir rekabet olacak. Cumhur İttifakı’nın kurumsal gücü var. Davur Sakarsu sağ kökenli bir isim. Şoförler Odası Başkanı kendisi. Çok dönemi olanları değiştirdiler. Bir de kurultay ödülü olarak tanımladığım bir bölüm var. Bayraklı’yı da buraya koydum. İrfan Önal’ın kurultay delegesi olan eşinin oy rengi olabilir. Dikili’yi, Bornova’yı buraya koyuyorum. Bornova adayı Ömer Eşki araştırmalarda çıkan bir isimdi. Öncelikle bu ilçeler kurultay ödülüdür. Sadece bu sebepten tercih edilmez. Aynı şekilde bir aday sadece kadın olduğu için tercih edilmez. Burada da Bornova, Karşıyaka, Bayraklı, Dikili benim bildiğim olanlardan kurultay ödülüdür” açıklamasını yaptı.

ÖZEL, SADAKAT LİSTESİ YAPMIŞ
“İzmir adaylarını sancısız belirleyemiyorsanız bu ülkeyi yönetemezsiniz” diyen Yaldız, “İzmir, CHP’yi 25 yıldır taşıyor. Kalesi oldu. Ceket koysan ki bu isimlerin bazılarına çok rahat ceket diyebilirim. Seçilecek bir kent olarak görülüyor. İzmir adaylarını bu kadar zengin insan ve örgüt sermayesine sahip olduğunuz bir kentte bile İzmir adaylarını sancısız belirleyemiyorsanız bu ülkeyi yönetemezsiniz. Bu ülkenin geri kalanında yönetebilirlik algınızı bu süreç aşağı çekiyor. İzmir’de tereyağından kıl çeker gibi bir bayram havasında süreç yönetilebilirdi. Adalet ve hakkaniyet duygusu ile seçilebilirdi. Uygar Yıldırım aday oldu çünkü araştırmalarda çıktı, sokağın sesini dinledik çünkü örgütte çıkmıştır, sivil toplum örgütleri imza atmıştır olsun demiştir. Bu üçü de yok. Özel, kurultay sonrasında ve salonda sokağın sesini dinleyeceğiz dedi defalarca. Burada kalbinin sesini dinlemiş. Sadakat listesi yapmış. Herhangi bir kazan kaldırma ihtimali olmayanlar üzerinden bir liste yapmış. Sokağın sesi çoğu yerde dinlenmemiş. Bunları milattan önce mi söyledi? Genel başkan iki ayda çark eder mi?” şeklinde konuştu.

İZMİR İLE İLGİLİ RAHATLIĞIN AĞIR SONUÇLARI OLACAK
Listelere gelen tepkilerin sandığa gitmemeye neden olup olmayacağı sorusuna ise Yaldız, “Bu duygusal kopuşlar bu süreçlerde olayın sıcaklığına vermek lazım. Bunların büyük bölümü onarılır ama Özel’in ceket koysak alırız, tıpış tıpış oy kullanırlar, Karşıyaka’dan Karaburun’a gönderirim, tıpış tıpış seçerler gibi bir rahatlığı var. İzmir rahatlığı bu kez ağır sonuçlar doğuracak gibi görünüyor CHP adına. İzmir’in AK Parti Cumhur İttifakı ilçe belediye sayısının artmasının İzmir’in demokratik iklimine kazanım sağlayacağına inanıyorum. Bu CHP’nin rahatlığı İzmir’e zarar vermeye başladı. Tayin etme kelimesi yerel seçimlerde olmamalı. Milletvekilini tayin ediyorsunuz. Belediye başkanı o şehrin emin kişisidir. O şehirden olmalıdır. O şehirle ilgili hayal ve rüyaları olmalıdır. Helil Hanım mühendis, muhtemelen Bornova ile ilgili 2 aydır hayal kuruyor. Üniversite, sanayi kenti. Belki projelerini çizdi. Bir anda Karabağlar’a koyuyorsunuz. Bu hovardalık boyutuna varan rahatlık bu kente gerçek anlamda zarar vermeye başladı. 2014 vari büyük bir duygusal kırılma beklemiyorum. Değişim ekibinin çok yeni olması. Kağıt üzerinde görece değişim varmış gibi görünüyor. Yeni isimler var. Bir bütünsellik arz ettiğinde destek görebilir. Bu listede emek yok, sokağın sesi yok. Örgütten gelen kaç kişi sayabiliriz? Parti üyesi olmayan bile var. Listeye 30 üzerinden bakarsak 15-16 doğru aday var. Genel başkan 15 gün çalıştığında her bir aday için ilçe girişinde bandolu kırmızılı halılı karşılama yapılması gerekirdi. Bakalım ilçelerde kırmızı halılı karşılama mı yapıyorlar, eylem mi yapıyorlar? Genel başkanın ömrünün yarısı İzmir’de geçiyor. İzmir’e bu kadar yabancı olduğunu gördüm. Dolayısıyla örgütün ve halkın içine sinen, tarlada izi olan adaylar bulunabilirdi” açıklamasını yaptı.

ADAY BELİRLEME SÜRECİNİN ŞİFRELERİ

İlçe adayları ile ilgili değerlendirme yapan Yaldız şunları söyledi:

“56 delege imza verdi, 3’ü geri çekti. İzmir sandığından 13 fire vardı. Bu 13 firenin izdüşümü var. Bunlara destek verenler var. İlk şifrem uzun süre görev, ikinci şifrem kurultay ödülü. Üçüncüsü de İzmir’deki hakim yapılar.

Öncelikli olarak MYK üyeleri. Bu kez milletvekilleri çok oyuna girmedi. Ednan Arslan burnunu soktu biraz. Narlıdere üzerinden belki. Kemal Bey’in yanından son 10-15 günde ayrılmıştı. Özgür Bey’in sevinç gösterilerine ortak olmuştu. Arslan’a da sorulduğunu biliyoruz. Benim gördüğüm Narlıdere diyebilirim ama mutlaka dış ilçelerde de vardır. Arslan, İzmir siyasetini bilen biri.

Kimi ilçelerin arka planında Murat Bakan’ı görüyoruz. Deniz Yücel’i Buca ve Selçuk başta olmak üzere görüyoruz. Veli Ağbaba var. Bence İzmir milletvekili yapalım kendisini. Hiç olmazsa dışarıdan müdahale gibi algılamayız. Madem bu kadar seviyor burayı. İzmir’e Malatyalı hemşehrilerini gönderiyor, bizzat gelsin. Güzelbahçe adayı Mustafa Günay’ın Veli Bey’in akrabası olduğu iddia ediliyor. Urla’da isyan çıkmasa orada adaydı. Yanlış veya doğru adaydır bilemem. Arka planda Ankara’da dayı hikayesi var. Dayısı belli; Veli Ağbaba. Çiğli’deki arkadaşın dayısı da belli. Özgür Bey 15 gün buraya çalıştı. Buraya bakınca Murat Bakan, Deniz Yücel var. Diğer tarafa bakınca Veli Ağbaba var.

Diğer tarafta kurultay ödülü var. 15 gün Kemalpaşa’ya mı çalıştı? Neresine çalıştı acaba. Çeşme adaylarını Çeşme’ye göstermiyor, Karaburun adaylarını Karaburun’a göstermiyor.

En isabetli yerlerden biri Urla bu arada. Selçuk Balkan tercihi doğru tercih. Oranın yerlisi. Tüm eğitim hayatını orada yapmış yüksek mimar. Tanıdığımız bir arkadaş. En azından Urlalılar rahat nefes almıştır. Villalar, rantlar çok konuşuldu. Selçuk Balkan’ın gelişi rahatlatmış olabilir. Hatta gelişi Urla’nın yerli adayları arasında başka tercihler yapma ihtimali olanları önlemiştir. Balkan başarılı olursa ve başına bir hal gelmezse 2-3 dönem başkanlık yapabilir.

Bornova’da Gökhan Zeybek etkisini not düşmek istiyorum. Ömer Eşki ile hemşehrilik bağını oluyoruz. Ömer Eşki’nin gelişine 10 üzerinden puan verecek olsam 5’ini kendi performansına yazarım. Kamil Okyay Sındır döneminden beri belediyede işçi olarak başladığı bu yolculuğu memur olarak sürdürüyor. Bornova’da epey bir mesafe aldı. Üzerine kurultay ödülü dediğimiz olay geliyor. Ertürk Çapın kurultayda son bir haftada imzasını geri çekip değişimden yana tavır almıştı. Çapın’ın çok büyük bir ısrar ve çabası oldu. Diğeri de Gökhan Zeybekle yıllara sirayet eden dostluk ilişkisidir. Her adaylaşma sürecinde olması gereken faktörlerden biridir. Kimse size evde otururken ‘Harika bir eğitimin var. Tecrüben var’ demez. Ya örgüt sahip çıkacak ya Ankara’da bir dayınız mutlaka olacak. Süreç ön seçimden geçmediği için tavanda işleri yapacaksınız. Ömer Eşki’nin sendikal ve Bornova tecrübesi ile zorlanmayacağını düşünüyorum. Seçimi alır almaz bilemez ama yönetme konusunda çok da zorlanmaz. Bornova’nın AK Parti ve CHP adayı Bornova demografisi ile çok örtüşüyor diyemem. İYİ Parti veya diğer partilerin Rumelili bir aday bulma ihtimalinde buradaki denklem karışır”

LAL DENİZLİ’NİN ARKASINDA GÖKÇE GÖKÇEN VAR
Çeşme adayı Lal Denizli’nin babası Mustafa Denizli’nin kızı için yaptığı açıklamayı değerlendiren Yaldız, “Benim kızımı da aday yapsalar ben de derim benim kızım iyidir diye. Mutlaka öyledir. Gökçe Gökçen var arkasında. Ekrem Oran araştırmalarda başarılı başkanlardan biriydi. Çeşme’de alternatif adaylar da vardı. Çeşme’de böyle bir şey olacağını hissediyorduk. Lal Denizli Çeşmelidir. Babası Büyük Mustafa. Cumhurbaşkanı Mustafa Denizli’nin adını Alsancak’taki stada vermişti. Lal Denizli, Gökçe Gökçen’in desteği ile genel merkezde yol aldığını biz süreç içerisinde öğrenmiştik. Gençlik Kolları mesaisi ise o. Belki Çeşme’ye çağ atlatacak bir isimdir. Lal Denizli, Mustafa Denizli’nin kızı, ikinci bir cümleyi kuramam. 31 Mart akşamı göreceğiz” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL, ÇİĞLİ’DE MADEN KAZIMIŞ OLMALI
Çiğli adayı hakkında yorum yapan Yaldız, “Uygar Yıldırım videolarda çok sevimli çıkmış. Videoları izledim ben. Fenomen gibi çıkmış. Yıldırım gitse Harmandalı’daki çöplüğün orada bir video çekse sosyal medyada viral olsa. Çok renkli bir kişilik olacağını düşünüyorum seçilirse. Murat Gökçekaya gibi güçlü bir adayla yarışacak. 10 gün araştırma yaptım. Bu ismi görmedim. Özel, İzmir’i çalışırken maden kazmış olsa gerek. Bizim görmediğimiz yerlerde isimler bulmuş. Binde birlik yerlerde bile görmedim” açıkalamasını yaptı.

Yaldız şunları söyledi:

“Bir önceki dönem Halil Arda’ya iyi ki de kefil olmuşum diyen Özgür Özel muhtemelen gördüğü lüzum üzerine anketlere bakarak, evraklara bakarak veya geleni gideni dinlerken oradaki kararını değiştirmiş. Değişim beklenen ilçelerden biri oldu.

Mustafa İnce’yi değişim için yaptığı son haftaki açıklama kurtaramamış görünüyor. Yardımcısına omuz atacaktır.

Emine Helil İnay Kınay. Karabağlar’da başka aktörler de yarışa girecektir. DEM girecek mi bilmiyoruz? DEM Partisi refere etti denildi birkaç ilçede. Bu isimleri onayladığı ve doğru bulduğunu, Tunç Soyer noktasından geri adım attığı iddia edildi. Bu isimlerin DEM Partisi’nin etnik yapısı ile çok da ilgisi yok. İdeolojik yakınlık. DEM bir parça Kürt kökenli vatandaşlardan oy alıyor gibi görünse de belli bir oranda ideolojik çerçevede TMMOB gibi sosyalist çevrelerden destek bulur ve oy alır. Siyasetçi ve aktör olarak onlardan faydalanır.

Kemalpaşa’da Mehmet Türkmen... CHP’ye yakın zamanda geçti. DYP’de transfer oldu. Eski Ulucak Belediye Başkanı. Rıdvan Başkan çok başarılı işler yapamadı. Rıdvan Başkan’ın değiştirilmesi doğru bir karar. Mehmet Türkmen bence doğru bir aday. Merkez sağ tabanlı bir isim. CHP için doğru bir aday ama AK Parti de doğru bir hamle yaptı orada. İki doğru adayın kapışmasını izleyeceğiz.

Konak’ta Nilüfer Çınarlı Mutlu sürecin doğrularından biri. İlçelerde doğruları var Özel’in. Felsefi olarak doğru. Bir mimarı uzun yıllar görev yaptı diye kenara alıyorsanız oyuna başka bir mimarı sokmuş oldu. Mimar Abdül Batur 30 yılına gidiyordu. Ömrü belediyelerde geçti. Nilüfer Hanım İzmir’i ve sorunlarını bilir. Mimarlar Odası Genel Sekreteri olarak da biliyoruz. Konak’taki sorunları ve çözümleri planlar başta olmak üzere hepsine hakimdir. Nilüfer Hanım’ın başarılı olacağını düşünüyorum ama çok dişli bir rakibi var. Kendisi iki dönem İzmir’e gelmiş olsa da Mardinlileri etkileyebilecek bir rakiple yarışacak. Nilüfer Hanım’ın işi kolay gibi görünüyor ama saha önemlidir. Sahaya başka aktörler gelecek mi ona bakacağız. İzmir siyasetine iz bırakmaya çalışan biriyle yarışacak. Konak yarışına heyecan ve renk gelecek.

Menderes’te İlkay Çiçek oldu. Kimdir diye sormadım çünkü yaptığım araştırmalarda vardı. Birkaç defa internette aratmışlığım vardır. Erkan Özkan da mevzuyu toparlamıştı ama son dönem birtakım iddialar ve sorunlar çıktı.

Menemen’de Deniz Karakurt aday oldu. Tahir Şahin’i transfer etmişti Kemal Kılıçdaroğlu kurultay öncesinde. Başarılı bir eski ilçe başkanı var. Deniz Karakurt kurada önce başkan seçilip sonradan başka bir kurada kaybeden meclis üyesi. Meclis’te Aydın Pehlivan’a karşı muhalefet bayrağını taşıyan bir isim. Ömer Güney mi Tahir Şahin mi derken Karakurt çıktı. Kadın olmasının yanı sıra DEM’in örtülü desteğini almış diyenler var. DEM’in aday çıkaracağım dediği üç İzmir ilçesinden biri Menemen, biri Bayraklı, biri Torbalı idi. DEM buralarda ne yapacak onlara bakacağız. Karakurt’un işi matematiksel olarak kolay gibi görünse son 14 Mayıs seçimleri üzerinden bakınca bugünden başkan ilan edebiliriz. Çok başarılı bir başkan ile yarışacak. İşi çok kolay değil. Benim kişisel favorim Aydın Pehlivan’dır.

Erman Uzun gazeteci. Arkasında Ednan Arslan gördüm, doğru olabilir, yanlış olabilir.

Listede Soyer ile bir ahbaplığı olan birini görmedim. Yetişkin’in kalma sebebi Soyer ile karşıt olması. Soyer ile dostluğu olan, yakınlığı olan, sosyal medya hesaplarında beğeni yapan dahil hepsi tasfiye edildi. Tunç Bey ile arasına mesafe koymuştu Yetişkin. Muhtemelen bu mesafe onu kurtardı. Araştırmalarda başarılı bir çizgide bir profildi. Tunç Bey’in etkisi var mı yok mu onu bilemeyiz ama Soyer’in emeği mutlaka vardır. Soyer ile arasının iyi olmadığı hikayesi Yetişkin’i hayatta tuttu. Yakın olsaydı muhtemelen bugün başka bir isim olurdu. Burada AK Parti adayı çok güçlü. Kıyasıya bir rekabet bekliyoruz.

Filiz Hanım’ın Selçuk’ta kalması bir sürpriz oldu. Karşıyaka adayının Karaburun’a gitmesi kadar sürpriz oldu. Ben Konak bekliyordum. Zeynel Bakıcı ile yarışacak. İnsani ilişkilerini iyi olduğunu duydum. Rekabeti ve nezaketi bol bir süreç olacak.

Tire’de İYİ Parti’nin hamlesi bekleniyor. Mevcut başkan ikna edilirse Hayati Okuroğlu’na bir şans doğabilir.

Övünç Demir sürecin doğru adaylarından biri.

Buca’da da Rumeli göçmeni Mimar Görkem var, bence doğru aday. AK Parti’nin adayı da sosyal demokrat kökenli bir Adnan Öztekin var. O da Rumelili. Buca’da da rekabeti bol bir süreç izleyeceğiz. Büyükşehir adayının belirlenmesinde ödül ceza sistemi uygulanmış.

Bir adaletsizlik duygusu var listenin bütününde. Bu liste sokaktan veya örgütten çıkmadı. Örgütten çıkan var Bornova’da. Bütününde böyle bir kimlik yok. AK Parti için teşkilat listesi dedik. 30 ilçenin 28’inde adayların emeği var. İki eski kaymakam var. Gerisi teşkilatta izi olan isimlerden oluşuyor. Burada bunu göremiyoruz. Ankara’da dayı da var, fenomen de var. Oldukça renkli bir liste.

İlçeler noktasında oradan oraya gönderilenler hariç çok büyük bir sorun yok. Bu listede bir parça sokağın sesi eksik. Büyükşehirden başlayarak sokağın sesinin çok dinlenmediği, yüreğin sesinin dinlendiği bir süreç olmuş”

 
Amazon Türkiye açıkladı: Kargo teslimlerinde yeni dönem
 
AK Parti adayı Dağ’dan kan bağışı çağrısı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
seydiköylü 31 Ocak 2024 Çarşamba 19:05

Gaziemir adayını sayın ümit yaldızda tanımıyor heralde hiç adı geçmemiş

Yorumu oyla      3      3  
menemenli 31 Ocak 2024 Çarşamba 17:59

menemende deniz karakurtla seçim kayıptır.. ilçede partide aktif görevli biri olarak söylüyorum.. deniz karakurt dem partiden destek alamaz çünkü kendisi ulusalcı kanada yakın biri.. ömer güneyin hakkı yenmiştir menemende... aydın pehlivan menemen meclisinde deniz karakurt'un yüzüne laf söylerken deniz karakurt susup oturmuş birisidir.. siyasi olarak yeterli biri değildir,meclis toplantısında ilçe başkanı yanındayken toplantıyı terk etmiş biri örgütle uyumlu çalışamaz...

Yorumu oyla      3      2  
Gaziemirli 31 Ocak 2024 Çarşamba 17:46

Halil Arda için hangi ankete bakmış, ne evrakına bakmış, evrak ne yahu ? Gelen gideni dinleyerek aday değişiyorsa vay haline Gaziemirin, atanan adayı Gaziemir tanımıyor ne gelen gideni ! Yazık ettiler yazık.

Yorumu oyla      3      4  
Düz partili 31 Ocak 2024 Çarşamba 17:29

Bu listelerde CHP temsiliyet hissi yüz üzerinden ondur,şimdi bu üyeler ıle ilgili ön seçim yapılsa üç beş kişi dışında diğer üyeler sıfır çeker, son genel seçimlerde CHP en yüksek oy alarak iktidara gelebilirdi,ama yanlış tercih ve hatalarından dolayı yıpranan iktidar oy kayıp etmeden iktidar oldu,şimdi yerel seçimlerde aynı olacaktır çünkü halkın tercih etmediği belediye başkanları atandı artık dayatma adaylara oy vermekten usandı artık nikâhta keramet vardır diyerek öyle yağma yoktur sandıkta halkın tepkisini verecektir demokrasi gereği...

Yorumu oyla      7      4  
MURTAZA ANKETÖR 31 Ocak 2024 Çarşamba 16:34

Kimler verilen sözden hızlıca çark eder diye bir anket düzenlense ilk sırada hangi grup yer alır sizce? A. Siyasetçiler B. Diğerleri Diğer seçeneklere gerek var mı acaba...

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski başkan rest çekti, Balcı’ya kapıları kapadı: Acilen istifa edin!
Karaburun Belediye eski Başkanı Serdar Yasa, ilçeye başkan adayı yapılan ...
BAL-GÖÇ Başkanı bağımsız aday
İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Genel Başkanı ...
'2 milyon insanın ölüme terk edilmesine sessiz kalamayız'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "2 milyon insanın bombardıman altında açlık ...
 
DEVA Partisi İzmir’de 18 adayını açıkladı
DEVA Partisi üçüncüsünü düzenlediği tanıtım toplantısında İzmir’de belediye ...
CHP adayı Tugay süreci yorumladı: Parti içerisinde olumlu havayı yakaladık!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay aday belirleme ...
Kritik görüşmeler... Hacer Foggo, TİP'e mi geçiyor?
CHP'den Konak Belediye Başkan aday olarak gösterilmeyen Hacer Foggo, DEVA ...
 
Karşıyaka için 'İnce' tepki: Belediyeleri eşe dosta dağıtıyorlar!
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, İzmir'de CHP'den bir metropol ...
MHP'de 55 belediye başkan adayı daha belli oldu
MHP, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 1 büyükşehir ilçe, ...
DEM Parti, İstanbul kararını 10 Şubat'a kadar verecek
DEM Parti yetkilileri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ayalığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva