HABERLER>GÜNCEL
4 Şubat 2022 Cuma - 09:51

Antik, Helenistik, Roma... İzmir'e 3 yeni korunacak alan daha!

İzmir’in Kınık ve Dikili ilçelerinde antik dönem, Helenistik dönem ve Roma dönemine ait su yolu ve yerleşim yerleri tespit eden Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yeni arkeolojik SİT bölgeleri ilan ettiğini duyurdu.

Antik, Helenistik, Roma... İzmir e 3 yeni korunacak alan daha!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Resmi Gazete’de yer alan ilanlara göre İzmir’deki arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yaptığı incelemeler sonucunda Kınık ve Dikili’deki 3 bölge daha arkeolojik SİT ilan edildi.

KINIK – ANTİK SU YOLU
Kınık Balaban ve Musacalı mahallelerindeki kalan ve şahıs mülkiyetindeki bazı parsellerde incelemede bulunan Kurul Müdürlüğü ve Bergama Müze Müdürlüğü uzmanları antik döneme ait bir su yolu buldu. İncelemeler sonucunda hazırlanan rapor doğrultusunda 4 parselin kesişiminde kalan bölge ‘Gümüşovası-Kocadağ Su Yolu’ adı ile 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edildi. SİT kararı tapuya şerh düşüldü.

KINIK – ROMA DÖNEMİ YERLEŞİM YERİ
Yine Kınık Musacalı Mahallesi’nde bazı parsellerde bulunan seramik parçaları ile ilgili incelemelerde bulunan Kurul Müdürlüğü uzmanları Roma İmparatorluğu döneminden kalma bir kırsal yerleşim yerinin izlerine ulaştı. Uzmanların hazırladığı rapor doğrultusunda 4 parselin tamamı 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edildiği açıklandı.

DİKİLİ-HELENİSTİK DÖNEM YERLEŞİM YERİ
Dikili Termal Turizm Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Demirtaş Mahallesi’ne kayıtlı parsellerde arkeolojik kalıntılar bulunması üzerine bakanlık harekete geçti. Uzmanlar tarafından Emirali Tepesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda Klasik ve Helenistik Döneme ait yerleşim yeri tespit edildi. Geniş bölge 1'inci derece arkeolojik SİT ilan edildi.

 
Bornova'da miniklere özel eğitim sürüyor!
 
Kan donduran olay: Fenomene işkence!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Levent Özcan 4 Şubat 2022 Cuma 11:34

Demirtaş'ta Tarihsel kalıntılar bulunmuş. Sit alanı ilan edilmiş. Ya Dikili Bademli köyü tam nokta adres veriyorum: Ilıca da 6 ay önce satılan yüzlerce dönümlük bir cephesi Baştan sona denize sıfır olan ve bu kıyıların doğu hafif yamaç bölümlerinde kolonların kayıkla dahi geçerken göründüğü, bu tarihi yapıları görmeyip sit alanını kaldırmak için ormanda kazı yaptırıp burada tarihi eser yoktur site de gerek yoktur Toprağı şöyle eşeleseniz yüzeydeki sıcak sudan eliniz yanacak hatta denizin dibinden her daim su kaynayan Kalem adası güneyindeki eşşiz güzellikler içinde ki kıyılar betonlaşma yolunda. Şu yukarıda yazdıklarım Çeşmede Alaçatı da olsa Oranın her daim havasını soluyan siyasetçilerimiz ayağa kalkardı. Bizim kaderimiz hep bu Kuzey Egede hep emeklilerin yerleştiği sahil kasabası kalmak. Oysa ki Maldivlere eş değer Aganesia adası Tarihte ilk donanma savaşına deniz sahipliği yapmış(Spartalılar-Atinanılar) Killik dediğimiz Cania yerleşim yeri (Yahudi kalesi) ki Yani çıplak gözle Killerin altında sokakları görmek denizden bakınca görmek mümkün. Strabo'nun dahi esreinde dile getirdiği 3 adalı bir yerleşim yeri Bademli. Ege haberlerini hep sizden takip ediyorum. Sayın Mehmet Karabel, Geçmiş dönem vekilimiz Kozbeyli de gün batımını izleyen Sayın Kemal Anadol yazın güneşin battığı yerde hem gerçektende güneş batıyor. Bizler oradayız tarihimiz kültürümüz bitiriliyor. Lütfen buraları da yazın. Sayın Ege'de SonSöz editörü. Buralara muhabir gönderin. Binlerce kare alsınlar. Halk ile konuşsunlar. Seçilmiş atanmışlarla değil seçenleri dinlesinler. İmla hatalarımı hoş görün Saygılarımla.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çöp atmaya giderken kaza kurşunuyla yaralandı!
İstanbul Sarıyer'de çöp atmak için yola çıkan 14 yaşındaki kız çocuğu, ...
Giysi kumbarasında akılalmaz ölüm!
Bursa'da kullanılmış giysi ve ayakkabı kumbarasından eşya almak isterken ...
Metropolis’te tarihin izleri gün yüzüne çıkıyor!
32 yıldır devam eden ve geçtiğimiz yıl birçok arkeolojik bulgu elde edilen ...
 
'Ben çaldım' paylaşımına 'biz yakaladık' cevabı
İstanbul'da 11 yıl 7 ay hapis cezası nedeniyle kaldığı cezaevinden izinli ...
Kuryede düşük zam krizi yayılıyor!
Trendyol Express için çalışanların eylem sonucu kazandıkları yüzde 38,8'lik ...
Kemal ARI yazdı... Kör karanlığa geçit yok!
Kemal ARI yazdı... Kör karanlığa geçit yok!
 
Samuray kılıçlı cinayette yeni detaylar belli oldu
Can Göktuğ Boz'un samuray kılıcı ile vahşice katlettiği Başak Cengiz'in ...
Bir anıt saldırısı daha! Alev alev yandı
Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde bulunan Adalet Anıtı, kimliği belirsiz ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kadınlar neden bu kadar çok balkondan düşmeye (!) başladı?
Mehmet KARABEL yazdı... Kadınlar neden bu kadar çok balkondan düşmeye (!) başladı?
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva