HABERLER>GÜNCEL
22 Ağustos 2023 Salı - 20:54

Alevler şehir merkezine ulaştı... Çanakkale'de kıyamet günü!

Çanakkale'de merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının rüzgarın etkisi ile büyüme eğilimi gösterdiğini belirterek, "9 köy için tedbir alındı, 6 köy tahliye edildi. Yangın şu anda 15,1 kilometrelik bir alanı kapsıyor." açıklamasını yaptı.

Alevler şehir merkezine ulaştı... Çanakkale de kıyamet günü!

Çanakkale'de çıkan orman yangını nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi. Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatıldı, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltılıyor.

Çanakkale merkeze bağlı Dörtyol köyü yakınlarında orman yangınına ekipler havadan ve karadan müdahaleye devam ediyor.

HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE
Çanakkale Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına 30 hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen yangının rüzgarında etkisi ile büyüme eğilimi gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, "Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları önemlidir. Orman yangını nedeniyle arazöz ve iş makinelerinin yoğun olarak çalışmasından dolayı vatandaşlarımızın acil durumlar dışında Çanakkale-İzmir yolunu kullanmamaları önemle rica olunur." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatılırken, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltılıyor.

Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

9 YERLEŞİM BÖLGESİNE TAHLİYE
Çanakkale'de çıkan orman yangını nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi. Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatıldı, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltılıyor.

Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı.

Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütüldü. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alındı.

Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler yangına havadan ve karadan müdahaleye başladı. Yangın rüzgarın da etkisiyle daha da büyümeden ekipler, kontrol altına almak için yoğun mücadele veriyor.

Öte yandan bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütülüyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alınıyor. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

'CAN KAYBI VEYA YARALANAN YOK'
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi. Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdunda misafir edeceklerini belirten Aktaş, "Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte." dedi.

Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, "Çanakkale merkezde Kayadere köyümüze yakın yangın mahallindeki köylerimizdeki vatandaşlarımızın da teyakkuzda ve dikkatli olmaları önem arz etmekte. Can ve mal güvenliği, trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte." diye konuştu.

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

DENİZ ULAŞIMINA YANGIN ENGELİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Çanakkale Kepez bölgesindeki orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin tek yöne düşürüldüğü ifade edildi. Bakanlık, "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuzda" dedi. Bakanlık, "Saatte 9600 metreküp su basabilen yatayda 150, dikeyde 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemli 'Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi' Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket etti" şeklinde konuştu.

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki yangınla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

Şu anda içlerinde en ağırı Çanakkale merkezdeki yangınımız. Damyeri mevkiinde başladı. Birkaç evin olduğu yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Şiddetin rüzgarın hızlı yayıldı. Kuş uçuşu 15.1 kilometrelik bir hatta. 6 saat gibi kısa bir sürede kat etti. Arkadaşlarımız belli mesafede durdurmaya çalıştılar. Yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki, arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu. An itibariyle 70 km. saatlik rüzgar hızı var. Yüzde 19'luk nem sözkonusu. Bunların hephsi mücadelemizi maalesef güçleştirmekte. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerine odaklamış durumdayız. Kepez Belediyesi başta olmak üzere şu anda sevindirici olan Çanakkale merkezimizi teğet geçer yönde ilerliyor. AFAD koordinasyonu, valilik, orman teşkilatı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları bu mücadeleye destek veriyor. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversitesi teyakkuz halinde. Şu anda boşaltılması sözkonusu değil. 9 köy için tedbir alındı. Şu ana kadar çok şükür can kaybımız sözkonusu değil; ancak mal kalbı, maddi hasar ne kadar şu anda söylemek mümkün değil. İnşallah yangın en kısa zamanda söndürüldükten sonra bu çalışma yapılacak. Hava araçlarımız 8 uçak, 26 helikopter, 180'e yakın arasöz ve iş makinası, 1100 personelle yangına müdahale ediliyor. Orman teşkilatı, valilik, AFAD ve diğer kamu kurumları eşgüdüm içerisinde çalışıyor. Yangının belli aşamasında Tarım Orman Bakan Yardımcımız, İçişleri Bakan Yardımcımız, AFAD Başkanımız bölgeye hareket etti. Ben de bu bilgiyi verme işleminden sonra yola çıkacağım ve arkadaşlarımıza destek olup, yangının söndürülme çalışmalarını yerinde incelemeye çalışacağım. Arkadaşlarımız canla başla yangını söndürmek üzere çalışıyorlar. İnşallah çok uzun sürmeden kontrol altına alınmış oluruz.

Bakan Yumaklı, açıklamasının ardından yangın bölgesine gitmek üzere yola çıktı.

 
Nijer'de düzenlenen terör saldırısında 12 asker öldü
 
MEB 'merdiven altı' kurslara karşı uyardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kablo hırsızları fotokapana yakalandı
Kayseri'de kablo hırsızlığı yapan baba ve kızı, fotokapan sayesinde yakalandı.
Motosiklet ehliyetinde yeni dönem
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 125 CC'lik motorların B sınıfı ehliyetle ...
Kurulan pusuda çocuk hayatını kaybetti!
Kırklareli'nde kan donduran bir saldırı meydana geldi. Kentte bir araca ...
 
Eski ilçe başkanı park kavgasında öldürüldü!
İstanbul Eyüpsultan'da iddiaya göre çıkan park kavgasında, eski MHP Eyüpsultan ...
İnşaatta iskele çöktü: 1 ölü, 2 yaralı
Nevşehir'de yapımı devam eden 10 katlı binada iskelenin çökmesi sonucu ...
'Hayat pahalılığını çözmek için çalışıyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan Müteahhitler Birliği Ödül Töreni'nde konuştu. Erdoğan ...
 
12 kişi can vermişti... Nedeni belli oldu!
Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 12 kişinin öldüğü, 18 kişinin de yaralandığı ...
İfade özgürlüğü açıklaması: Nefret yaymak için kullanılamaz
Dışişleri Bakanlığı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve nefret suçlarının ...
20 milyonluk vurgun... 4 kişiye suçüstü!
İstanbul Bahçelievler'de sahte evrakla Emine G.’ye ait 20 milyon liralık ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva