HABERLER>İŞ DÜNYASI
11 Eylül 2024 Çarşamba - 09:04

Afrika’nın incisi rotasını İzmir’e çevirdi

İzmir, Dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahili Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki iş birliklerini geliştirmek için buluşma noktası oldu. İzmirli iş insanlarıyla bir araya gelen Fildişi Cumhuriyeti heyeti, ülkenin yatırım fırsatlarını anlattı, geliştirilebilecek sektörleri tanıttı.

Afrika’nın incisi rotasını İzmir’e çevirdi

İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen “Fildişi Sahili Cumhuriyeti Yatırım ve İş Birliği Fırsatları Toplantısı”, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi KhadidjataToure, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu E. Altan Ünsal’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Fildişi Sahili Cumhuriyeti Yatırım Teşvik Merkezi Temsilcisi AnohGladys’in bir sunum gerçekleştirdiği toplantıya, İzmir Vali Yardımcısı Adem Arslan, Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal ve İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyerikatıldı.

TARIMDA KAZANÇLI ORTAKLIKLAR
İzmir ile Fildişi Sahili arasındaki ticari iş birliklerine ilişkin değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, “Dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahili, tarımsal üretim ve ticaret açısından kıtanın önde gelen ülkeleri arasında. Fildişi Sahili’nin kuvvetli olduğu tarım ve gıda işleme teknolojileri, İzmir'in de güçlü olduğu bir alan. Kentimizin bu gücünü, Fildişi Sahili'nin zengin tarımsal kaynaklarıyla birleştirdiğimizde, iki taraf için de kazançlı ortaklıklar geliştirebilir; modern ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik ederek ortak yatırımların önünü açabiliriz” dedi.

FİLDİŞİ SAHİLİ’NE BALIK İHRAÇ EDEBİLİRİZ
Erkoç sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir olarak, Türkiye ile Fildişi Sahili arasında 2023 yılı itibariyle 594 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ticaret hacminin genişlemesine katkı sağlayabiliriz. Bu hedefe ulaşmak için Fildişi Sahili ile balıkçılık ve su ürünleri sektöründe iş birliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Sektör 900 milyona dolara yaklaşan ithalat rakamı ile önem arz etmesine rağmen ülkemiz ile bu konudaki ilişkilerin zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Kentimiz bu alanda geniş bir potansiyele sahip. Yetiştirilen balıkların büyük bölümünü ihraç ediyoruz. Bu konuda üyelerimizi ve Fildişi Sahili’nden alıcıları bir araya getireceğimiz etkinlikler düzenlemekten memnuniyet duyacağımızı belirtmek isterim”

FİLDİŞİ SAHİLİ’NE İLGİ ARTTI
Fildişi Sahili-Türkiye işbirliğinin politika ve diplomasi alanındaki olumlu etkilerine değinen Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi KhadidjataToure, “Ekonomik açıdan, Türk iş çevrelerinin Fildişi Sahili'ne olan ilgisinde bir artış gözlemliyoruz. Türk yatırımlarında önemli bir artış yaşandı. Türkiye, 2023 yılında Fildişi Sahili'nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcılarından biri oldu. Fildişi Sahili, son yıllarda büyük bir ilerleme sürecinde.Ülke Batı Afrika'da %35'lik GSYH payı, %43'lük ticaret payı ve %60'lık tarımsal ihracat ile bölgesel bir ekonomik merkez” dedi.

İZMİRLİ FİRMALARA ÇAĞRI
İzmirli iş insanlarına çağrıda bulunan BüyükelçiKhadidjataToure sözlerini şöyle sürdürdü: “Fildişi Sahili'nde yatırım fırsatları büyük ve sizi bekliyor. Bu fırsatlar hakkında daha detaylı bilgiyi sizlere sunacağız. Umuyorum ki, birçok İzmirli firma, Fildişi Sahili'nde ekonomik keşif ziyaretleri düzenleyerek orada şirketler kuracak ve iki ülkenin ekonomilerinin gelişmesine katkıda bulunacak.”

YATIRIMCILARA SUNUM YAPILDI
Konuşmaların ardından, Fildişi Sahili Yatırım ve Teşvik Merkezi Temsilcisi AnohGladys tarafından gerçekleştirilen sunumda, Fildişi Sahili’ndeki iş ortamı, yatırım fırsatları, yatırım kanunu ve teşvikleri, “tek durak ofisler” ve özel yatırımlar için cazip ekonomi fırsatları anlatıldı.

 

 
Motosiklet devrildi: Sürücü ve yolcu can verdi!
 
AK Partili Bursalı’dan ‘Narin’ yorumu: Terörle mücadele gözüyle bakılmalı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’e kruvaziyer akını... 10’a katlandı!
İzmir’e 2024 yılının ilk 8 ayında 35 kruvaziyer gemisi demir atarken gelen ...
Hazine iki ihalede 26,1 milyar lira borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği iki devlet tahvili ihalesinde ...
Sivil Havacılık'tan ‘bulaşıcı hastalık’ uyarısı!
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayımlanan uçuş operasyon ...
 
Maliye'den yeni taslak: 7 bin TL üstü nakit olmayacak
Ziraat Bankası eski müdürü Şenol Babuşcu, Hazine Ve Maliye Bakanlığı tarafından ...
Fitch'ten dikkat çeken 'büyüme beklentisi' açıklaması
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ...
Bakan Şimşek'ten 'işsizlik' yorumu!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarını ...
 
Apple 13 milyar euroluk vergi davasını kaybetti
Avrupa Adalet Divanı, Apple'a İrlanda'daki faaliyetlerinden dolayı geriye ...
EPDK, 14 şirkete lisans verdi
EPDK, 14 şirkete dağıtım, üretim, ihrakiye teslimi ve madeni yağ lisansı ...
Bakan Bolat: İhracat iklimimiz güçlenmeye devam ediyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva