HABERLER>GÜNCEL
14 Mayıs 2024 Salı - 12:31

Abla kardeşlerine can oldu!

Akdeniz anemisi rahatsızlığının en ağır seyreden türü talasemi majör hastası olan 3 kardeşten Muhammet Oğuz (11) ile Berat Oğuz (6), ablaları Zeynep Oğuz'dan (17), Emir Oğuz (4) ise Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'nden (TÜRKKÖK) bulunan iliğin İzmir'de nakledilmesiyle hayat buldu. Kardeşlerinin tedavisi için okulunu bırakıp, 3 yıl önce İzmir'e taşındıklarını belirten Zeynep Oğuz, "Batman'daki günlerimi özlüyorum ama yeter ki onlar sağlıklarına kavuşsunlar" dedi.

Abla kardeşlerine can oldu!

Batman'da yaşayan Salih Oğuz (48) ve Tenzile Oğuz'un (35) 7 çocuğundan Muhammet, Berat ve Emir, taşıyıcı anne ve babadan bozuk gen aktarımı sonucu doğan çocuklarda görülen talasemi hastalığına yakalandı. Henüz 6 aylıkken kansızlık belirtileri ortaya çıkan Muhammet'e talasemi majör teşhisi konulmasının ardından Diyarbakır'da tedaviye başlandı. Daha sonra Berat ve Emir'in de aynı hastalıkla dünyaya gelmesi nedeniyle aile İzmir'e taşındı. Haftada birkaç gün hastaneye gidip kan almaları gereken kardeşlerinin bakımı için ailesine destek olmaya başlayan abla Zeynep Oğuz, Muhammet ve Berat'ın ilik nakliyle hayata tutunmasını sağladı. İzmir Hasta Çocuk Evleri Derneği'nin desteğiyle 3 yıldır İzmir'de yaşamlarını sürdürdüklerini anlatan Oğuz, "Muhammet daha 6 aylıkken bu teşhis konuldu. Rengi sapsarıydı. Batman'a götürdük, Diyarbakır'a sevk ettiler. Diğer kardeşlerim de doğdu. Önce Muhammet ile Berat'ı İzmir'e getirdik. Daha sonra Emir'e de teşhis konuldu. Üçünün de ilik nakli olması gerekiyordu. Ben uyumlu olunca, iki kardeşime iliğimi verdim. Bir yıl önce Berat, 10 ay önce de Muhammet nakil oldu. Dört ay önce ise Emir'e Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'nden (TÜRKKÖK) ilik bulundu" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan ilik nakli operasyonunun ardından kardeşi Berat'ın beyin kanaması geçirdiğini belirten Oğuz, "Nakil ameliyatı Berat'ta kalıcı bir iz bıraktı. Çünkü ilik nakli sırasında beyin kanaması geçirdi. Başının sol tarafındaki kemiği alındı, yapay kemik takıldı. 3 farklı operasyon geçirdi. 1 ay yoğun bakımda kaldı. Durumu riskliydi. Hastanede ona 'mucize çocuk' ismini verdiler. Yürüyemiyor, haftada 5 gün fizik tedavi görüyor" diye konuştu.

ÜÇ KARDEŞ BİRKAÇ YIL TAKİP EDİLECEK
Kardeşlerinin naklin ardından enfeksiyon riski nedeniyle tedaviye devam ettiğini kaydeden Zeynep Oğuz, onlara çok düşkün olduğunu ve sağlıkları için her şeyi göze aldığını belirterek şöyle konuştu:

"Uyumlu olunca Berat için damar yolumdan ilik alındı. Muhammet için de ameliyata girdim, sırtımdan ilik alındı. 5 gün iğne oldum. Zorlu bir süreçti. Ama çok şükür 2 kardeşim de sayemde hayata tutundu. Ameliyattan önce 5-10 günde bir kan gerekiyordu. Zor kan bulunuyordu. Annem ile babam tek bakıyordu. Baş edemiyorlardı. Haftada birkaç gün hastaneye gidiliyordu. İyileştiler şu an kan almıyorlar. Birkaç yıl takip edilecek. Onlar için 10'uncu sınıfta okulumu bıraktım. Yeter ki iyi olsunlar. Gözlerimle gördüm onların çektiklerini. Çok sevdiğim arkadaşlarımı ve okulumu bırakıp İzmir'e geldim. Batman'daki günlerimi özlüyorum ama ben kardeşlerime çok düşkün birisiyim. Yeter ki onlar sağlıklarına kavuşsunlar. Emir özellikle bana çok düşkün. Ben de onlara düşkünüm, onları çok seviyorum. Berat beyin kanaması geçirdi. Hastanede beni görünce bana tepki veriyordu. O yüzden yanına sadece benim girmeme izin veriyorlardı. Bana gülüyordu, benimle konuşuyordu. Bu çok güzel bir duygu."

'KAN BULMAKTA ZORLANIYORDUK'
Batman'da inşaatlarda çalışırken bir anda hayatlarının değiştiğini söyleyen Salih Oğuz, şunları söyledi:

"Majör talasemi, hastalığının en ağırı. Vücut antikor üretiyor. Nakil olmaları gerekiyordu. Kan bulmakta zorlanıyorduk. Vücutta demir birikiyor, organları etkileniyor. Belli bir yaşa geldiklerinde donör bulunursa nakil olmaları gerekiyordu. 1700 kilometre uzaktayız. Evimizi, her şeyimizi bırakıp buraya geldik. Dernek bize yardım etti. Açıkta kalmıştık. Ben çalışamıyorum. Evin ihtiyacını karşılayamıyoruz. Kiralar çok yüksekti. 4 ay önce kalp krizi geçirdim. Baypas oldum. Zeynep'le beraber hastaneye girdik, anjiyo yapıldı. Zeynep, elimiz kolumuz. Hemşire, doktor gibi. Zeynep hastaneye kardeşlerini götürdüğünde benim gözüm arkada kalmıyor." (DHA)

 
Altınordu'da yeni dönem
 
DNA sonucu çıktı: Bulunan kemikler Berzeg'e ait!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezar 14 Mayıs 2024 Salı 14:45

Şifalar dilerim. 7 çocuk nedir Allah aşkına 2 olsun okusun, dengeli beslensin, Vatana, ülkeye aileye faydalı birer birey olsun diye neden düşunmezsiniz??

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de çocuklar doğa ile buluştu
İzmir'de bu yıl 8'inci kez kapılarını açan 'Festival Çocuk', doğa temasıyla ...
Eski bakan İbrahim Aysoy, hayatını kaybetti
Eski Ulaştırma Bakanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 13. ve 15. ...
Düğüm çözüldü: Yargıtay Başkanı belli oldu!
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle ...
 
İzmir'i sarsan operasyona 21 tutuklama!
İzmir'de, örgütlü olarak uyuşturucu imal ve satışı, silah kaçakçılığı ...
Terör örgütü DEAŞ operasyonu: 44 kişi yakalandı
Şanlıurfa merkezli 2 ilde terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 44 şüpheli yakalandı.
62 ilde FETÖ operasyonu: 544 gözaltı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, FETÖ tarafından devletin farklı kademelerine ...
 
Bilimden korkutan açıklama: 6'nın üzerinde deprem üretecek 25 fay var!
DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ...
Üç gün sürecek... Adana kültürü İzmir'le buluşuyor
Bugün tanıtım toplantısı yapılacak Adana Lezzet Buluşmaları’nda Adana’ya ...
Ödemiş'te yangın... Samanlar kül oldu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde 200 dönüm hasıldan yapılan saman balyalarının ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva