HABERLER>POLİTİKA
31 Ağustos 2023 Perşembe - 09:20

AK Partili Kaya'dan 'Soyer Harmandalı'yı kapatamaz' iddiası: 2029’a kadar taahhüdü var!

İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer'in Harmandalı'yı taşımak gibi bir niyeti olmadığını öne süren AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "Harmandalı'yı taşıyacak kişi, seçildikten hemen sonra atıktan üretilecek elektrikle ilgili özel bir şirketle sözleşme imzalar mı? 31.12.2029'a kadar ben burayı kapatmayacağım diye taahhütte bulunur mu? Kapatmaya kalksa, hukuki yaptırımla karşı karşıya kalacak" diye konuştu.

AK Partili Kaya dan  Soyer Harmandalı yı kapatamaz  iddiası: 2029’a kadar taahhüdü var!

EGEDESONSÖZ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, SONSÖZ TV'de İzmir'in çöp tesisi tartışmalarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Kaya, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Harmandalı'yı kapatamaz; çünkü 2029 sonuna kadar taahhüdü var" dedi. Kaya ayrıca, Harmandalı'yı kapatmaya kalksa, Büyükşehir'in, atıktan elektrik üretmek için sözleşme imzaladığı özel şirkete karşı hukuki yaptırımla karşı karşıya kalacağını söyledi.

ÇÖP TARTIŞMASININ OLDUĞU TEK ŞEHİR, İZMİR...
Menderes'e yapılması planlanan çöp tesisiyle ilgili ÇED sürecinin, Tarım İl Müdürlüğü'nün olumlu görüş vermemesiyle sonlandığını hatırlatan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, bundan sonraki süreçle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Çöp tesisi konusunda bizim değil, bizzat kendilerinin istediği bir yer var; Yamanlar… Bu çöp işi hükümetin değil, belediyenin işi. Türkiye’de o kadar çok belediye var, çöp tartışmasının olduğu tek şehir İzmir! Neden? Yapamadığının mazeretini hep AK Parti’ye yıkma derdinde.ler Bana yer vermediler, izin vermediler, falan. Belediye yönetimi, kamu yönetimi bir ciddiyet ister. Harmandalı ile ilgili tartışmalar 2010’lu yıllarda başladı. O dönemde Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanıyken Karşıyaka Yamanlar Dağı’nın eteğindeki yeri buldu. 2012’de bu yerle ilgili çalışma başlatıldı. O dönemlerin Karşıyaka Belediye Başkanları Cevat Durak ve Hüseyin Mutlu Akpınar’ın ciddi tepkisi oldu buna. Belediyenin ve STK’ların açtıkları davalarla 2019’a kadar süreç devam etti. O dönemki bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ve Başbakan Binali Yıldırım ile bir irade kondu ortaya. Kurumlar burası için olumlu görüşler verdi, izinleri verdi. 198 hektarlık oradaki yerin 100 hektarlık kısmı zaten Milli Emlak’a ait. 4-5 yıl mahkemeler sürdü ve süreç 2019 Şubat’ında bitti. CHP, Harmandalı’yı taşıma konusunda samimi olsa, 2019’da Harmandalı’yı oradan alıp Yamanlar’a tesisi kurma çalışmasına başlardı. Yamanlar’ı biz istemedik, CHP istedi, Aziz Kocaoğlu istedi. Belediye olarak sen istemişsin, biz de yardımcı olmuşuz! Tam da o dönemde Tunç Soyer Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Soyer, gelen tepkiler üzerine rotayı Menderes’e çevirdi.".

ORADA SU KAYNAĞI VARSA, BURADA TAHTALI BARAJI VAR!
Çöp tesisinin Menderes'e yapılamayacağını sık sık tekrarlayan Milletvekili Kaya, "Çöp tesisini yeni bir yere yapacağım demek, aslında hiç yapmayacağım, demektir. Çünkü itirazlar, davalar, 7 yıl sürüyor! Hele Menderes’e, İzmir’in içme suyunun olduğu alanda, köylülerimizin iki hayvanı için dam yapmasına izin vermiyorsun, içme suyuna zarar verir diye ama oraya çöp tesisi kurmaya çalışıyorsun! Karşıyaka Yamanlar ile ilgili gerçekleri biz İzmirlilere anlatınca, CHP milletvekilleri Tunç Soyer’in elinden aldıkları kağıtlara bakarak açıklama üstüne açıklama yaptılar. Diyorlar ki, burada da bir su kaynağı var, çöp tesisi buna zarar verir! Orada kaynak varsa, burada da Tahtalı Barajı var! Bu bir çelişkidir. Tunç Soyer, bu tesis sızdırmıyor diye açıklamalar yapıyor, Mendereslileri ikna etmeye çalışıyor. Su kaynağında bir endişe varsa, bu tesis su sızdırıyor, demektir!  Tesis Menderes’te sızdırmıyorsa, gidip Yamanlar’da sızdıracak değil herhalde! Burada İzmirlilerin aklıyla alay ettikleri bir tabloyla karşı karşıyayız" diye konuştu.

O TESİSİN MENDERES'TE OLMAYACAĞINI KENDİLERİ DE ÇOK İYİ BİLİYOR
Yamanlar ile ilgili bitmiş bir süreç olduğunu ancak Büyükşehir'in Harmandalı'yı taşımak gibi bir niyeti bulunmadığı iddiasını tekrarlayan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evet; bunların Harmandalı’yı taşımak gibi niyetleri yok. Harmandalı'yı taşıyacak kişi, belediye başkanı olduktan hemen sonra atıktan üretilecek elektrikle ilgili özel bir şirketle sözleşme imzalar mı? 31.12.2029’a kadar ben burayı kapatmayacağım diye taahhüt de bulunur mu? Kapatmaya kalksa, hukuki bir yaptırımla karşı karşıya kalacak, çünkü bu şirket, borsaya açık bir şirket. O tesisin Menderes’te olmayacağı kendileri de çok iyi biliyor. Neden? Çünkü Tahtalı Havzası, Menderes’te. Tunç Soyer’in bir çelişkisinden daha söz edeyim. Ulaşım maliyetinden söz ediyor. Menderes olmazsa, çöpü Bergama’ya, Ödemiş’e göndereceğim diyor. Karşıyaka Yamanlar Dağı, Çiğli Harmandalı’ya 4,5 kilometre. Menderes’te tesisin yapılması istenen yer 80 kilometre. Çöp kamyonları Bergama’ya, Ödemiş’e çöp taşırken mazot yakacak da Menderes’e giderken su mu yakacak? Bu da bir maliyet sonuçta."

 
Güzelbahçe'de 101. yıl kutlaması!
 
Tramvay seferleri normale döndü!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 31 Ağustos 2023 Perşembe 21:17

Çöp tesisi için yer önerisi yapan bir AKP'li gördünüz mü? Hep bir eleştiri geliyor ama bir tane bile önerileri yok.

Yorumu oyla      2      5  
Alen doğu gencer 31 Ağustos 2023 Perşembe 17:50

zararlı dediğiniz şeye bakanlık 13 şehirde izin vermiş. o zaman bir tek izmirde zararlı sanırım ha? bu arada izmirli ve lombak yasaklansın.

Yorumu oyla      3      5  
yazık 31 Ağustos 2023 Perşembe 13:44

sız belediyeye çöp tesisi yaptırmamak için uğraşan tiplersiniz soyer yetersız ama sızde buna katkıda bulunuyosunuz izmire gram katkınızyok

Yorumu oyla      3      5  
izmirli 31 Ağustos 2023 Perşembe 13:12

lak lak lak lak lak.. huuu... ülke battı ülke...

Yorumu oyla      3      4  
Bu ne saçmalık? 31 Ağustos 2023 Perşembe 12:05

İzmir'e en az 5 tane tesis lazım ki zaten öyle planlanmış. Koskoca şehrin çöpünü tek bir noktaya dökemezsin. Ödemiş, Bergama, Urla, Menderes ve şehrin kuzeyinde tesisler olması gerekiyor. Kamyonlar Menderes'e giderken su yakmayacak. Tamam da tersi durumda da bu geçerli değil mi? Torbalı'nin, Buca'nin, Balçova'nin, Karabağlar'in, Menderes'in çöpünü biz niye kuzeye taşıyoruz? Torbalı, Menderes bölgesi OSB'lerle doldu, bir tek katı atık bertaraf tesisine mi yer yok, baraj havzası oluyor? Torbalı, Menderes yerine Konak'a, Bornova'ya yapılsın diyenler var. Birincisi yer yok, ikincisi de bu tesise planlara göre Konak ve Bornova'nin çöpü gitmeyecek. Tek nokta Fuar İzmir'in yanı gözüküyor. Orası da uygun mudur bilemem. Belli ki bu kriz daha uzun yıllar devam edecek. Yerel seçimde de bol bol "yine" malzeme edilir. Yazık oluyor! Bunun faturası tüm siyasi partilere çıkar, haberiniz olsun. En başta da size. Net bir istemezükçülük durumu var.

Yorumu oyla      3      5  
Kafamda deli sorular 31 Ağustos 2023 Perşembe 11:31

Tahtalı Barajı'nin dibinde OSB yok mu? Kim izin verdi?

Yorumu oyla      2      5  
Serdar 31 Ağustos 2023 Perşembe 11:17

Çöp tesisi karşıyaka ya yapılmalıdır, Su havzasında değil

Yorumu oyla      5      4  
Nereye yapılsın? 31 Ağustos 2023 Perşembe 10:57

Yerel seçim sonrası siz kazanırsanız nereye yapacaksınızın cevabı hâlâ verilmiş değil.

Yorumu oyla      3      6  
Otogar metro ne oldu? 31 Ağustos 2023 Perşembe 10:24

#direnyamanlar diye sosyal medyada projeyi engellemeye çalışan kendi partisi değil miydi? Çöp tartışması İzmir'de yapılıyor çünkü engel var. En çok arıtma yapan belediye neden çöp tesisi yapmasın? Sebep? Çöp tesisini bırakın da İzmir e metro yapın. İzmir üvey evlat mı? Biz de vergi vermiyor muyuz?

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çıray'dan Akşener'e Özlale sitemi: Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e, İYİ Parti Kalkınma Politikaları ...
İnce, Dumlupınar Şehitliği'ni ziyaret etti!
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Kütahya'nın Dumlupınar ilçesindeki ...
CHP'li Aslanoğlu’ndan 'törene katılmadılar' diyen AK Partili vekile yanıt: Yanındakine bak!
CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, 'törene katılmadılar' diyen AK Parti İzmir ...
 
Mansur Yavaş'tan yerel seçim açıklaması!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ilk kez adaylığa dair ...
Kılıçdaroğlu, Aydın'da kortej yürüyüşüne katıldı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk ...
CHP Lideri Aydın'da hükümete yüklendi: Para dilenen bir iktidar!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin temel atma ...
 
İYİ Parti Sözcüsü Zorlu'dan yeni 'aday' açıklaması!
İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in "ittifaksız ...
İmamoğlu'ndan Akşener'in sözlerine ilk yanıt
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti lideri ...
Aslanoğlu da açıklayacak... Başkanlık için kıran kırana yarış!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir'de mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva