HABERLER>POLİTİKA
5 Aralık 2013 Perşembe - 12:07

AK Partili Akay: Siyaseti kadınsız düşünemeyiz

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay kadınlara seçme seçilme hakkı verilişinin 79. Yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

AK Partili Akay: Siyaseti kadınsız düşünemeyiz

İZMİR - AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 79. yıl dönümünde, Türk kadınına batılı birçok ülkeden daha önce, 5 Aralık 1934’te seçme ve seçilme hakkının verilmesinin gururunu yaşadıklarını kaydetti.


Akay şunları söyle:” Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapıldığını hatırlatan Akay, 5 Aralık tarihinin Türk kadının statüsünde ileri bir dönemeç olarak tarihe yazıldığını söyledi. Bu tarihte, TBMM’de, kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın kabul edilerek, Türk kadınının yasalar önündeki kısıtlı statüsüne kaynaklık eden anlayışın önüne geçildiğini ifade eden Akay, “Toplumsal ilerlemenin, gelişmenin ve kalkınmanın ancak toplum içerisinde sağlanacak eşitlik ile olabileceği düşüncesi ile seçme ve seçilme hakkı Türk kadınına birçok Avrupa ülkesinden daha önce tanındı. Türk kadını yüzyıllardır özlemini çektiği haklarına sahip olmada, en azimli, inançlı ve güçlü desteği Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten almış ve çağdaş ülke kadınlarının önüne geçmiştir.” dedi.
 
KADINLARIN SİYASETTE TEMSİLİ ARTIRILACAK
AK Parti’nin kadınların siyasette temsilinin artırılması yönünde öncülüğünü her alanda göstermiş olduğunu hatırlatan Ömer Cihat Akay, dünyanın en büyük kadın örgütü olan AK Parti Kadın Kolları’nın da, kadınların siyasette temsili yönünde önemli çalışmalara imza atmış olduğunu vurguladı. AK Parti’nin yıllardır sağlanamayan, kadının siyasetteki çoğunluğu, aktif temsilciliği, devlet yönetimindeki rolü gibi eksikleri gördüğünü ve bu alanda önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Akay şunları söyledi, “Türk kadını 1934’te elde ettiği “seçme ve seçilme hakkını” yıllar boyu ne yazık ki, layıkıyla kullanamamıştır. TBMM’deki % 4.6’lık kadın oranı geçen yıllarda % 2 ve hatta % 0.6’ya kadar düşmüş, 1935’teki oran asla aşılamamıştır. 2007 seçimleri ile parlamentodaki kadın oranımız, AK Partili 30 kadın milletvekili ile birlikte % 4.6 eşiğini ilk kez aşmış ve % 9.1’e ulaşılmıştır.12 Haziran 2011 seçimleri, hem partimizin üçüncü dönemi olması, hem de kadınların parlamentoda temsili noktasında yaşanan sıçrama ile tarihi bir dönemeçtir. Toplamda 79 kadın milletvekilinin parlamentoda görev aldığı bu dönemde, kadın temsil oranımız % 14.42’dir. 24. dönem parlamentoda, AK Parti 46, CHP 19, MHP 3, BDP 8, Bağımsızlar 2, HDP 1 kadın milletvekili ile temsil edilmektedir Bir başka ifadeyle, AK Parti çıkardığı 45 kadın milletvekili ile, toplamda seçilen kadın milletvekilleri içinde, % 58, 69’luk oranı yakalamıştır. Böylece, partimiz hem oy oranını hem de seçilen kadın milletvekili oranını artırmıştır. AK Parti, kadınların siyasette temsilini daha artıracak, kadınların siyasetin öznesi olduğunun bilincinde olarak çalışmalarına devam edecektir. Bu noktada, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Siyaseti kadınsız düşünmek, hayatı yarım algılamaktır’ sözünü rehber edinerek çalışmaya devam edeceğimizin bilinmesini isterim.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soylu: Çiğli’nin anahtarı elimde!
Yaptığı renkli seçim kampanyasıyla dikkatleri üzerine toplayan CHP Çiğli ...
Cumhurbaşkanı Gül: Çok önemli bir karar
Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk süresiyle ilgili ...
Engin: Kadınlarımızın en büyük şanssızlığı AKP!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir il başkanı Ali Engin, Türk Kadınına Seçme ...
 
Anadolu Birliği’nden Enver Dündar’a destek
CHP’nin Bornova’daki Belediye Başkan aday adaylarından Enver Dündar, doğu ...
Balbay’dan flaş karara ilk açıklama: Buradan çıkarsam…
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesi’nce verilen adil ...
Hüseyin Aslan: Siyasette kota insan hakkı ihlalidir
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı, Ege-Koop Genel Başkanı ...
 
Tütüncüoğlu'ndan aday adaylarına kinayeli övgü!
Çeşme’de bazı aday adaylarının, halka belediyenin yürütmekte olduğu projeleri ...
Çıray söz aldı: Sağlıkta İzmir-Washington işbirliği!
Bir gün önce Dünya Bankası Yerel Yönetim uzmanları ile bir araya gelen ...
CHP Aliağa’da ‘gencin sesi’ Tamer Karaman!
AK Parti ile CHP arasında büyük bir rekabete sahne olması beklenen, genel ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva