HABERLER>SEÇİM 2015
22 Mayıs 2015 Cuma - 10:23

7 soruda CHP’nin mega projesi!

6 dakikalık tanıtım filmi sonrası kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarında ‘Merkez Türkiye’ şifreleri…

7 soruda CHP’nin mega projesi!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçimlerde iktidar olması halinde uygulamaya sokacağı ve 'yüzyılın projesi' olarak adlandırdığı yeni projesini açıkladı. Merkez Türkiye Projesi adı verilen projeye göre, 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor. Proje ile 2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

- VE KILIÇDAROĞLU 'YÜZYILIN PROJESİ'Nİ AÇIKLADI...

Kılıçdaroğlu 2035’te tamamlandığında Türkiye’nin kaderini değiştireceğini iddia ettiği ‘Merkez Türkiye’ projesini 6 dakikalık tanıtım filminin ardından ayrıntılarıyla şöyle anlattı:
 
PROJENİN AMACI NE?
Dünyada ticaret yollarını birbirine bağlayan üç proje var, dördüncüsü “Merkez Türkiye” olacak.  4.5 saat uçuş mesafesinde 58 ülkeye 1.5 milyar nüfusa ve 21.6 trilyon dolarlık bir pazara erişim imkanına sahip bir ülke olarak konsolidasyon yüklerin toplandığı ve dağıtıldığı yeni bir koridor olacak. Sadece yolları değil, ekonomileri, yaşamları, kültürleri birbirine bağlayacak; dünyanın merkezini Türkiye yapacak. Türkiye’yi de orta gelir ve orta teknoloji tuzağından kurtaracak, barış ve zenginleşme getirecek.
 
NE SAĞLAYACAK?
Orta Doğu, Kafkaslar, Orta Asya ve Afrika’ya erişim daha kolaylaşacak. Çin’in Şangay Limanı’ndan gemiye yüklenen ürün Mersin veya İskenderun’a ulaştıktan sonra tren yoluyla ‘Merkez Türkiye’ye gelecek. Ürünler burada depolanacak, işlenecek, ambalajlanacak ve Türkiye’nin çeşitli yerlerine, Avrupa, Rusya, Azerbaycan, İran, Kazakistan ve Türkmenistan’a gönderilecek. Şangay’dan Bakü’ye gönderilen bir mal daha önce 50-55 günde ulaşırken, Merkez Türkiye’den trenle 15 saatte Bakü’ye ulaşacak. Bölge ülkelerinin taşıma maliyeti yüzde 15-20 düşecek.
 
NASIL BİR ŞEHİR?
Dünyanın lider lojistik, finans, hafif imalat, otomotiv markaları bu merkezde yer alacak. Ayrıca tüm yan sanayi de bulunacak, ürün borsaları, sigorta şirketleri, teknoloji şirketleri de merkezde konuşlanacak. Tüm coğrafyanın üniversite ve bilim üssü, sanat, kültür ve fuar merkezi olacak.  Her yıl 15 bin üniversiteli doktora için yurtdışına gönderilecek. 10 yıl içinde  50 bin doktoralının mega kentte çalışması hedefleniyor. Kurulacak serbest ticaret bölgesi, OSB ve teknopark kendi kendini yönetecek. Ağırlıklı olarak temiz enerjiden, güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanacak.
 
MALİYETİ NE OLACAK?
20 yılda toplam 200 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek. Bu yatırım tutarının  40 milyar dolarını önümüzdeki 20 yılda doğrudan kamu yapacak. Kamunun yapacağı yatırımlar önden yüklemeli olacak. Bu çerçevede kamu yatırımlarının yüzde 70’i 2023’e kadar tamamlanacak.  Geri bağlantılarla tüm ekonomide 117 milyar dolarlık bir yatırımı daha tetikleyecek. İlk kazma vurulduğu anda Türkiye’nin her yerinde yeni yatırım imkanları doğacak. Böylece Türkiye genelinde toplam yatırım tutarı 317 milyar dolara ulaşacak.
 
YASASI NE OLACAK?
2035’de nüfusu 3 milyona ulaşması beklenen şehir özel bir yasayla yönetilecek.  Vali özel yetkilerle güçlendirilecek. Yönetimde, TOBB, TİM, UND, UTİKAD, Turizm Yatırımcı Derneği gibi sivil toplum kuruluşları yer alacak..
 
NE KADAR SÜRECEK?
Şehrin inşaatına 2017’de başlanacak. Etap etap inşa edilecek. 2020’de ülke ekonomisine katkı verir hale gelecek. Tüm ulaştırma, lojistik, hafif sanayi, turizm-konaklama, eğitim, sağlık ve yaşam alanlarıyla beraber 2035’de tamamen bitecek.
 
GETİRİSİ NE OLACAK?
2035 itibarıyle doğrudan ve dolaylı katkılarıyla ekonomiye yıllık 147 milyar dolarlık katma değer sunacak. Yaklaşık 2 milyon 200 bin kişiye iş ve istihdam sunacak. Kişi başı gelir Türkiye genelinde 30 bin 294 dolar, bu şehirde ise 33 bin 323 dolar olacak. En az 65 milyar dolarlık ihracat yapacak. Türkiye 20 yılda ortalama yüzde 6 büyüme hızını yakalayacak. İhracat 690 milyar dolara çıkacak. İnsani gelişmişlikte ilk 20’ye girecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Mayıs 2015 Cuma 18:30

"vatandaş" yapsaymış, tutan mı oldu? AVM yapmaktan sıra gelmedi mi?

Yorumu oyla      12      5  
22 Mayıs 2015 Cuma 18:30

"35" proje 20 yıl sonra bitmeyecek, 2035 yılında doyum noktasına ulaşacak. dünyada da böyle merkezler vardır ve zamanla gelişmiştir. ilk etap da 500 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyormuş. AKP her gittiği yerde proje vaat ediyor, ne zaman yapılacak; hedef 2023 :))

Yorumu oyla      12      5  
Sinan Öztan 22 Mayıs 2015 Cuma 12:22

Davutoğlu kim.poroje kim.Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı proje ile Davutoğlu'kitabında yer alan hayali proje.Birbirine benzer yanları çok az.Peki bu süper projeden söz ediyorlarsa 2002'den beri neden hayata geçirmemişler.

Yorumu oyla      23      6  
Merkez 22 Mayıs 2015 Cuma 12:19

Komedyen gibisin Kılıçdaroğlu Sen dikkat et de bari bu seçimde oyunu kullan!

Yorumu oyla      14      24  
Lombak 22 Mayıs 2015 Cuma 11:39

Diyelim ki, aynı projeler Davutoğlu'nun kitabında var. Yıl 2015. Neden gerçekleşmedi?

Yorumu oyla      30      5  
muhalif 22 Mayıs 2015 Cuma 11:36

davutoğlu niye uygulamamış bu projeyi, "abisi" mi izin vermemiş.bu projenin bence tek eksik yönü herşeyin bir yerde toplanması. halbuki proje tek yere değil, farklı yerlere dağıtılmalı. yani istanbul-marmarmara gibi tek yere yoğunlaşmamalı...

Yorumu oyla      22      8  
Mustafa MOROĞLU-Emekli Bankacı-Buca 22 Mayıs 2015 Cuma 11:27

Davutoğlu'nun projelerinde varmış 2002 de, AKP 13 yıldır iktidarda yani CHP nin samimi bakışına göre Davutoğlu projesinin %80 i bitmiş olmalıydı ::)) bunlar böyle işte Eskişehirde Büyükerşen'in yaptıklarını biz yaptık diye broşürlere basarlar, İzmir'in raylı projesini biz yapıyoruz diyip, yalanları meydana çıkınca vazgeçerler yani işleri güçleri yalan, dolan ile halkımıza algı aşılamak. geçin bunları geçin türkiyeye böyle yalancı bir parti ve iktidar tarihi boyunca gelmedi...

Yorumu oyla      26      7  
ahmet tok 22 Mayıs 2015 Cuma 11:14

işin garip tarafı bir önceki seçimde vaat ettği projleri hiç birini bir sonrakinde ağzına almıyor kılıçdaroğlu yersen diyor yani halkı nasıl aldatırım kompleksinde

Yorumu oyla      15      24  
35 22 Mayıs 2015 Cuma 10:39

Aylardır "4 yıl içinde işsizliği sıfıra indireceğim" diyordu. Şimdi ise 20 yıl sonra bitireceğini vaadettiği proje sayesinde "İşsizliği yüzde 5 düzeyine çekeceğim" diyor. Hangisine inanalım sizce?

Yorumu oyla      17      25  
Vatandaş 22 Mayıs 2015 Cuma 10:32

davutoğlunun kitabında aynı projeler var yıl 2002

Yorumu oyla      14      28  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Çıray’dan sert sözler: Ülkeyi yönetenler…
CHP İzmir Milletvekili ve yeni dönem adayı Aytun Çıray, “Türkiye'yi yönetenler ...
Cemil Şeboy'a sevgi seli: Yollarına gül döktüler
AK Parti İzmir Milletvekili adayı Cemil Şeboy, 15 yıl belediye Başkanlığı ...
Syriza’dan HDP’ye İzmir desteği!
Gündoğdu Meydanı’ndaki mitingine; Syriza MYK Üyesi Yiannis Bournous’un katılacağı öğrenildi.
 
AK Parti Adayı Sürekli’den Karşıyaka’da muhtar zirvesi
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül ve AK Parti İzmir Milletvekili ...
Bakan Eroğlu vapura bindi, Kocaoğlu’na seslendi!
Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Eroğlu, ...
CHP İzmir adayı Balbay’dan Londra çıkarması
CHP İzmir Milletvekili ve Yeni Dönem Milletvekili Adayı Mustafa Balbay ...
 
Kocaobıyık ‘başkanlığı’ anlattı: Daha özgür olacağız
AK Parti İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Hüseyin Kocabıyık, kadının ...
CHP İzmir’den vapur mesaisi!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, genel seçimler öncesi, her ...
Bakan Eroğlu iş dünyasına seslendi
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, TUMSİAD İzmir Şubesi’nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva