HABERLER>EGE
31 Ekim 2022 Pazartesi - 11:10

2 bin yıllık heykel parçaları gün yüzüne çıktı

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında 2 bin yıl önceye ait erkek başı heykel ile mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeline ait parça, gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, kazılarda mitolojik tanrı ve tanrıçalara ait 70 heykel parçasına rastlandığını söyledi.

2 bin yıllık heykel parçaları gün yüzüne çıktı

Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPU) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nce 80 işçi ve 20 teknik personel ile Penkalas Çayı, agora ve tiyatro bölümlerinde sürüyor. Tarihi M.Ö. 3000'li yıllara dayanan ve tiyatro, stadyum, agora ve Zeus Tapınağı gibi tarihi yapılarıyla dönemin metropolislerinden biri olduğu düşünülen antik kentte kazılar, Penkalas Çayı'nda yoğunlaştırıldı. DPÜ Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu yılki kazılarda 3 nolu köprünün enkazında yeni buluntulara rastladıklarını söyledi.

2 AYDA 70 HEYKEL PARÇASI BULUNDU
Kazılarda mitolojik tanrı ve tanrıçalara ait 70 heykel parçasına rastlandığını kaydeden Prof. Dr. Coşkun, "Bulduğumuz heykel parçalarından kimliğini tespit edebildiklerimize baktığımızda, mitolojiye ait birçok tanrı ve tanrıçayla ilişkili olabilecek parçalar görüyoruz. Bunların yanı sıra tanrı ve tanrıçaların kültlerinde yer alan diğer yardımcı figürlerin sfenks (efsane yaratıklar) gibi kutsal yaratıkların heykel parçalarını da bulmaya devam ediyoruz. 3 nolu köprüye ait mimari blokların köprü genelinde yüzde 30'unu tespit etmiştik. Bu sezon ise köprüye ait daha fazla sayıda blok bulmaya başladık. Enkazın bulunduğu dere tabanından 1,5 metre daha derine inmemize rağmen, halen bloklar bulmaya devam ediyoruz. Köprü büyük ihtimalle bir sel sonucunda çökmüş olmalı. Bu alanın kazısı esnasında karşımıza, geçen seneden beri çeşitli heykel parçaları çıkmaya başlamıştı. Bu sene de yine çeşitli heykel parçaları bulmaya devam ediyoruz" dedi.

2 YENİ HEYKEL GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI
Kazılarda son olarak henüz kimliği tespit edilemeyen bir erkek başı ile Afrodit'e ait heykelin alt kısmını bulduklarını belirten Prof. Dr. Coşkun, "Erkek başının yüksekliği 46 santimetre. Bu da bize ait olduğu heykelin yaklaşık 3 metre yükseklikte olduğunu düşündürüyor. Bulduğumuz bu erkek başı mermerden yapılmış ve başın arka kısmı kırık, korunmamış. Yüz kısmı çok iyi işlenmiş ve kaliteli bir işçiliği var. Bu erkek başının kimliğini henüz tespit edemedik. Bazı şüphelendiğimiz karakterler var ancak kesin bir veri elde edemediğimiz için kimliğini söyleyemiyoruz. Bir diğeri ise aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Afrodit'e ait heykel parçası. Ancak bu heykel parçası diğeri kadar büyük değil. 1 metrelik bir heykele ait olduğu söylenebilir. Dizden alt kısmı korunmuş olan Afrodit'in yanında bir yunus figürü bulunuyor. Yunus figürü mitolojide deniz tanrısı Poseidon ve onun eşi Amphitrite ile de ilişkilidir. Ancak bu heykelin kesinlikle Afrodit heykeli olduğunu biliyoruz. Bu tarzda ayağının yanında yunus figürü içeren Afrodit heykelleri bilinmektedir ve Aizanoi'dan ele geçen Afrodit, bu tarz örneklerle birebir uyum içerisindedir" diye konuştu. (DHA)

 
CHP'li Engin Özkoç hakkında fezleke!
 
22 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Feci kazada can pazarı: 1 ölü, 1 yaralı
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde minibüsle çarpışan Karayolları'na ait kamyonun ...
11. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi, İzmir'de başlıyor
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen 11. Türkiye ...
İZSU'dan Kavacık hamlesi: İçme suyu sorunu çözülüyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Başkan Soyer’in 30 ilçenin ...
 
Zehir tacirlerine baskın: 3 kişi gözaltına alındı
Aydın'ın Çine ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli yakalandı.
Aydın'da firari hükümlü yakalandı!
Aydın'ın Çine ilçesinde hakkında 24 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası ...
Manisa'da korkunç kaza: 2 kişi yaralandı
Manisa'nın Şehzadeler ilçesindeki trafik kazasında 1'i ağır 2 kişi yaralandı.
 
Aydın'daki hırsızlık operasyonuna 6 gözaltı!
Aydın'ın Koçarlı ilçesinde çeşitli hırsızlık olaylarına karıştıkları suçlamasıyla 6 kişi yakalandı.
Katil boksör intihar etti!
Muğla'nın Menteşe ilçesinde kız arkadaşı Zeynep Şenpınar'ı (24) dövüp, ...
Köylüler Manisa'da yağmur duasına çıktı!
Manisa'nın Demirci ilçesinde yağmur duası ve mevlit programı düzenlendi.
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva