HABERLER>SAĞLIK
8 Haziran 2016 Çarşamba - 13:49

'Yetersiz D vitamini kanseri tetikliyor'

D vitamininin diyabet ve kansere karşı koruyucu olduğunu vurgulayan Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Özyaral, eksikliğinde kalp, metabolizma hastalıkları ve kanser gibi birçok problemin tetiklenebileceğini söyledi.

 Yetersiz D vitamini kanseri tetikliyor

Dünyada ortalama 7'de 1 oranında görülen D vitamini eksikliğinin, Türkiye'de her 3 kişiden 2'sinde rastlandığını ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, D vitamini eksikliğinin en temel sebebinin güneşten doğru ve yeterince yararlanmamak olduğunu söyledi. 

Yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmanın D vitamini sentezini olumsuz etkilediğini aktaran Özyaral, güneşlenme şeklinin değişmesi gerektiğine dikkati çekerek şunları söyledi: 

"Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, kabul edilen pek çok bilgiyi gözden geçirmemizi zorunlu kılıyor. Sadece avuç içimizi ya da yüzümüzü güneşlendirmek D vitamini sentezine yetmiyor, vücudumuzun en az yüzde yirmisinin hafif pembe renk alana kadar güneşlenmesi gerekir. Güneş altında saatlerce kalınmasını elbette önermiyoruz ancak güneşten korkup kaçtıkça D vitamini sentezi gerçekleşemiyor. Bu da kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlıyor." 

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, D vitaminin güneş ışınlarıyla yüzde 90 oranında sentezlendiğini, vücudun güneş ışığına dik olarak maruz kaldığında derinin tabakalarında vitamini üretiminin başladığını söyledi. 

ESMERLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA
Özyaral, D vitamini sentezinin, cilde renk veren bir pigment olan melaninin yoğunluğuyla doğrudan ilgili olduğunu belirterek, deri altındaki melanin artmasıyla cilt renginin de daha koyu olacağını, bunun da vitamin sentezini engelleyeceğini söyledi.

"Bu durumda vücutta D vitamini sentezlenmesi için güneş ışınlarına dik olarak maruziyet gerekir" diyen Özyaral, beyaz tenli kişi için bu sürenin ortalama 5 dakikayken, buğday tenliler için 15, esmerler için ise 20 dakika olduğunu belirtti.

CAM ARKASINDAN GÜNEŞLENMEK ETKİLİ DEĞİL
Özyaral, cam arkasından güneşlenmenin D vitamini eksikliğini gidermediğini, özellikle koyu renkli kıyafetlerle dış mekanlarda yürürken maruz kalınan güneş ışınlarının da vitamin ihtiyacını karşılamaya yetmediğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Kapalı ve güneş ışınlarının giremediği ofis ortamlarında çalışanlarla aşırı ve sürekli makyaj malzemesi ve güneş koruyucu kullananlar D vitamini açlığı riskiyle karşı karşıya. Makyaj malzemeleri ve güneş koruyucu kremler, D vitamini sentezlenmesine izin vermeyen bir bariyer oluşturur. D vitamini sentezi için güneşlenirken bu ürünlerin hiç birinin kullanılmaması gerekir. Bu anlamda bebeklerde yapılan en büyük yanlış da kundaklanmalarıdır. Bebeklerin özellikle mayıs-ekim ayları arasında saat 11.00 civarında kol ve bacaklar açık 10 dakika kadar güneşlenmeleri sağlanmalıdır."

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ÇOK SAYIDA HASTALIĞIN HABERCİSİ
Doç. Dr. Oğuz Özyaral, D vitamini eksikliği yaşayan insanların, sinirli ve hırçın olabileceğini, vitamin seviyesinin artmasıyla mutluluk hormonu seratonin salgısının da arttığını, bağışıklık sisteminin güçlendiğini dile getirerek konuşmasını şöyle tamamladı:

"D vitamini diyabet ve kansere karşı koruyucu bir faktördür. Eksikliği halinde kalp, alerjik, metabolizma hastalıklarıyla kanser gibi birçok hastalık tetiklenebilir. Yetişkinlerde osteoporoz, çocuklarda ise raşitizme yol açabilir. Bilindiği üzere balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalye, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerin düzenli tüketilmesi halinde D vitamini ihtiyacının yüzde 10'luk bir kısmı sağlanabilir. Bu durumda beslenme yoluyla ihtiyacımız olan D vitaminin karşılanamayacağı aşikardır. Yaz ayları boyunca depolanmış olan D vitamini ise çok kısa sürede tüketilir. Bu nedenle kış aylarında da güneşlenmek gerekir. Gerekli hallerde D vitamini ihtiyacı için hekim kontrolünde kapsül ya da damla şeklinde kullanılan ampul tipi preparatlar kullanılabilir." (a.a)

 
Felaketin ayak sesleri: Antibiyotik direnci
 
Astım bilekliğinde Türk imzası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Felaketin ayak sesleri: Antibiyotik direnci
Minik canlılardan yükselen bu sinyaller, insanoğlunu bekleyen felaketin ...
Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne yardım yağdı
Pergamon Lions Kulübü ve İzmir Tavla Derneği işbirliği İle düzenlenen ...
ALS hastaları piknikte buluştu!
ALS-MNH Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 7'incisi ...
 
Alsancak Devlet Hastanesi yenilendi!
İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği'ne bağlı ...
Sahte kozmetik ürün uyarısı
Kozmetik ürünlerin bazıları cilde zarar verebiliyor. Sahte kozmetik ürünler ...
'Antibiyotiklerimiz yetersiz kalacak'
Yeni önlemler alınmazsa çok basit enfeksiyonların bile ölümle sonuçlanabileceğine ...
 
İzmir’de Ramazan öncesi sıkı gıda denetimi!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Ramazan ayı öncesinde, ...
Batıgöz’den Manisa’ya dev sağlık yatırımı
Dünyada ve Türkiye’de göz anlamında önemli çalışmalara ve tedavilere imza ...
Reçete yolsuzluğuna 'şifreli' önlem
Sahte reçete üzerinden yapılan ilaç kaçakçılığının önüne geçmek için bazı önlemler alınacak.
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva