HABERLER>POLİTİKA
6 Ekim 2023 Cuma - 21:10

'KKTC'nin istikbali Türkiye'nin kırmızı çizgisi'

 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Biz her platformda, her yerde, her zaman Kıbrıs'ın haklı davasının yanındayız. Türkiye'nin temel kırmızı çizgilerinden birisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) varlığı, istiklali ve istikbalidir" dedi.

 KKTC nin istikbali Türkiye nin kırmızı çizgisi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile Meclis'te bir araya geldi. Kurtulmuş ve Töre, baş başa görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya başkanlık yaptı. Kurtulmuş, heyetler arası gerçekleşen toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye ve KKTC arasındaki ilişkileri gözden geçirmek, parlamentolar arasında bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmaları müzakere etmek bakımından bu görüşmenin bir fırsat olduğunu söyledi.

KKTC'nin müstakil bir devlet olduğunu belirten Kurtulmuş, "Biz Türk tarafı olarak, Kıbrıs'ta iki toplumun var olduğunu kabul eden, iki toplumun egemen eşitliği prensibi üzerinde bir Kıbrıs çözümünden yana olduk. Ama maalesef Rum tarafı ve karşımızdaki muhataplarımız, hep bunu sözde dile getirmekle birlikte bunun gerçekleşmemesi için de bütün imkanları kullandılar, uluslararası alanda destek de buldular. Kıbrıs tarafı, Annan Planı'nı onaylamasına rağmen maalesef Avrupa Birliği, üyelik sürecinde de çifte standartlı davranarak sanki Kıbrıs'ı cezalandırdılar ve Güney Kıbrıs tarafını AB üyesi olarak kabul ettiler. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir" diye konuştu.

'İNŞALLAH BU HAKLI DAVA BAŞARIYA ULAŞACAKTIR'
Zaman zaman karşılaşılan çifte standardın, bazı durumlarda Birleşmiş Milletler barış gözlemcileri tarafından da gerçekleştirildiğini üzülerek takip ettiklerini ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"En son Pile-Yiğitler Yolu üzerinde yapılan o haksız uygulamaya Türk tarafı olarak müdahale edilmiş, orada insani koridorun açılması için gerekli adımlar atılmıştır. Ümit ediyoruz ki o yolun kısa süre içerisinde tamamlanması mümkün olur. Köy halkının da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bütünleşmesi mümkün olur. Biz her platformda, her yerde, her zaman Kıbrıs'ın haklı davasının yanındayız. Türkiye'nin temel kırmızı çizgilerinden birisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin varlığı, istiklali ve istikbalidir. Bu çerçevede Türkiye olarak bütün kurumlarımızla yanınızda olduğumuzu bir kere daha teyiden ifade etmek mecburiyetindeyim. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'mizin uluslararası alanda da tanınmasını temin etmek için çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülüyor. İnşallah bu haklı dava, eninde sonunda başarıya ulaşacaktır, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de uluslararası alanda tanınırlık sahibi olacaktır. Böylece uluslararası alanda şimdiye kadar yaşamış olduğumuz bu çifte standardı geride bırakmak mümkün olacaktır."

TÖRE: BİZ TÜRK MİLLETİNİN BİR PARÇASIYIZ
KKTC Meclis Başkanı Töre ise yeni yasama yılının hayırlı olması temennisini dile getirerek, TBMM Başkanlığı'na seçilmesi dolayısıyla da Kurtulmuş'u tebrik etti. Parlamentolar arasında iş birliği protokolünün bulunduğunu dile getiren Töre, o doğrultuda daha iyi çalışmaların yapılacağına inandığını söyledi.

'Biz öz olarak aslında Türk milletinin bir parçasıyız. Osmanlı Devleti'nin Kıbrıs'ta bıraktığı Türkleriz' diyen Töre, gelinen noktada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yaşatmak ve ileriye götürmek görevinin artık kendilerinde olduğunu söyledi.

Kendilerinin, eşit egemenliği, iki devletliliği ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yaşamasını savunduklarını belirten Töre, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hepimizin devleti gibi, Türk Cumhuriyetidir. Buna, 'Ne mutlu Türküm diyene' diyen herkesin sahip çıkması gerekir" diye konuştu.

Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci ülke olduklarını hatırlatan Töre, yakın bir gelecekte daha ileri adımların da atılacağını söyledi. Töre, Türkiye'nin liderliğinde daha ileriye gideceklerine inandıklarını da kaydetti. (DHA)

 
Kürt sorunu açıklaması: Çözmek için söz veriyoruz
 
DSÖ duyurdu: Kolera vakasında büyük artış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kürt sorunu açıklaması: Çözmek için söz veriyoruz
 CHP Genel Başkan Adayı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, "'iyerek, Türkiye’de ...
Fidan'dan ABD'ye: YPG'yle çalışmaktan vazgeçin
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ...
AK Partili Kaya'dan CHP'ye Rektör Hotar ve DEÜ tepkisi: Kendi ayıplarını örtmek için iftiraya sarılıyorlar!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) ...
 
AK Partili Dağ'dan partilere Anayasa çağrısı!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "Türkiye'yi, 'Türkiye Yüzyılı'na ...
'Terör saldırısı soruşturması sürüyor'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanlığı'na saldırı girişimiyle ilgili ...
AK Partili İnan'dan CHP'li Gökçen'e tepki: Bilmediğin toplara girme
AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, ...
 
Bakan Kacır: Türkiye bu kez devrimin seyircisi değil, öncüsü
Kocaeli'de Bilişim Vadisi'nde, Büyütech Teknoloji Üretim Merkezi'nin açılış ...
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'SİHA' tepkisi!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, ABD'ye ait bir savaş uçağı tarafından Suriye'de ...
Adalet Bakanı'ndan bireysel başvuru açıklaması
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkında, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva