HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Temmuz 2017 Pazartesi - 15:43

'İzmir’in çöpü' için ilginç gelişme: Bilirkişiden ‘bilirkişi’ vetosu!

Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar’da yapılmak istenen Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda bölgenin yeraltı su rezervleri başta olmak üzere çevreye olumsuz etki edeceği gerekçesiyle yer hakkında olumsuz görüş belirtildi.

 İzmir’in çöpü  için ilginç gelişme: Bilirkişiden ‘bilirkişi’ vetosu!

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar Dağı’na yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak yeni bir gelişme yaşandı. 

NELER OLMUŞTU?
Tartışmalara neden olan alanla ilgili kuruluşlardan olumlu görüşler alan Büyükşehir Belediyesi, ÇED sürecini başlattığı tesisle ilgili çevreci avukatların açtığı davada İzmir 5. İdare Mahkemesi, İzmir Valiliği Mahalle Çevre Kurulu'nun yer seçim uygunluk kararının yürütmesini durdurma kararı almıştı. Dava esastan sürerken proje için ÇED sürecinde kuruluşlar olumlu görüş iletmişti. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da yaptığı açıklamayla gerekli mühendislik önlemlerinin alınması koşuluyla belirtilen alanda projenin gerçekleşmesinde sakınca bulunmadığını açıklamıştı.

ELEŞTİRİYE ELEŞTİRİ!
Büyükşehir Belediyesi, bilirkişi tarafından oluşturulan ve ‘uygun değildir’ kanaatine varılan rapora itiraz ederek Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar ve Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Görkem Akıncı’nın görüşlerine yer veren ve mevcut bilirkişi raporunu eleştiren yeni bir rapor hazırlayarak mahkemeye sundu. Mahkeme heyeti, tekrar bilirkişi raporu hazırlanması istedi ve hazırlanan rapora göre tesis ile ilgili yeniden ‘uygun değildir’ raporu verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni rapora da itiraz edeceği öğrenildi. Yeni raporda ise Büyükşehir cephesi hazırlanan rapor ve yapılan itirazlar ile ilgili eleştiriler yapılması dikkat çekti.

RAPORDA NELER VAR?
Hazırlanan bilirkişi raporuna göre şunlara yer verildi:

“Dava konusu alan çatlaklı kaya akiferi oluşturması, yüzey ve yeraltı suları etkisinde ve yer altı suyunun çok sığ derinliklerde bulunması ve taşkın tehlikesi altında olması nedenlerinden dolayı jeolojik ve hidrojeolojik açıdan uygun değildir”

“Daha önceki bilirkişi raporumuzda da belirttiğimiz gibi düzenli katı atık depolama tesislerinin insan ve çevre sağlığı üzerine en önemli etkisi yer altı ve yer üstü kaynaklarını kirletmesidir. Bu kirlilik gerek mikroorganizmalarla, gerek kimyasal maddelerle olabilir. Bu yeraltı ve yer üstü su kaynakları çevrede yaşayanların besin zincirine karıştığı takdirde başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere, kimyasalların yapılarına göre değişen çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir”

“Doç. Dr. Akıncı ve Prof. Dr. Azbar tarafından bilirkişilerin elinde olmadan rapor hazırladığı eleştirisi haksızdır. Heyetimiz bilirkişi raporunda mahkeme heyeti tarafından istenilen sorulara cevap vererek gereklilikleri yerine getirmiştir… Her bilirkişi kendi uzmanlığı konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur”

“Bilirkişi raporunu bilirkişilerin uzmanlıkları açısından değerlendiren Doç. Dr. Akıncı, katı atıklar konusunda uzman olmayan bilirkişilerin görev almasının önemli bir eksiklik olduğunu dile getirirken yazmış olduğu eleştiri raporunda hiç uzmanlığı olmadığı halde jeoloji, hidrojeoloji, hidroloji ve halk sağlığı uzmanlarının yazılarını değerlendirmesi ilginçtir.”

 
Şanlıurfa'da bazı mezar taşları kaldırıldı!
 
Bir süredir psikoloji tedavisi görüyordu: Korkunç son!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent ışık 4 Temmuz 2017 Salı 09:07

Merak ettim o bölgede yaşayan insanlar yeraltı suyu mu içiyor.

Yorumu oyla      12      6  
4 Temmuz 2017 Salı 00:49

Senin soyledigin almanyada Doğa Dostu Termik Santral diye bilinir ve ana yakit lari dogal gazdir ayrica belediyelerin coplerini yaktigi santrallerdir. Avrupada ve ozellikle almanyada zaten copler depolanmaz ayristirilip yakilir ve enerji elde edilir. Bizim yapmak istedigimiz daha kotudur demiyorum.sonucta belediyenin projeside cok kapsamli belkide daha iyidir... soru isareti yeri neresi olmali... belediyenin itarizini ve mahkeme surecini bekliyecez...

Yorumu oyla      12      6  
3 Temmuz 2017 Pazartesi 23:52

Zagor, bunlar kronik olarak her şeye itiraz ederler. Neymiş uzmanlar bilmem ne demiş. haberin son paragrafını okuyunca bilirkişinin ne olduğunu anlıyoruz :)

Yorumu oyla      12      6  
Zagor 3 Temmuz 2017 Pazartesi 23:22

3 Temmuz 2017 Pazartesi 22:26 gel sana Berlinde en az 5 tane yer göstereyim. Bir tanesi benim Bahcemin tam karsisinda. Yillardir faaliyette ve daha bir gün bir sey olmadi. Otuz yillik teknolojide takilmis kalmis kafalar anca herseye itiraz eder. Arastir yok, git gör yok. oturdugun yerde salla abam salla.

Yorumu oyla      17      8  
3 Temmuz 2017 Pazartesi 22:26

Senin gibiler yuzunden olmuyor iste... uzmanlar dogaya zarar verir diyor onlar yalanci .is bilmez.sen herseyi biliyon. Yamanlar olmuyorsa baska yer arayacaksin. Birde merak ettim cidden bilmiyorum avrupada sehirin icinde cop aritma tesisi var demissin aktif olarak faaliyet gosteren o yerler nereleri...

Yorumu oyla      13      9  
3 Temmuz 2017 Pazartesi 20:49

neye sevindin? çöpler çağ dışı kalmış Harmandalı' da depolanmaya devam edeceği için mi? bu şehir cidden garip. Başkan yerinde olsam ne çöp toplarım ne de tesis için bu kadar uğraşırım. çok bilenler, dava açanlar sorunu çözsün, sen ne uğraşıyorsun! git o paraya tünel yap, yeni yol aç. bizim millete yol yapacaksın arıtma vb. tesis değil. Avrupa'da adamlar şehrin içine tesisi yapmış bizimkiler hala daha yer altı suyu diyor. 10 yıldır yer beğeneceğiz de tesis yapılacak.

Yorumu oyla      16      7  
Kuzey 3 Temmuz 2017 Pazartesi 19:10

Cok sevindimm.....

Yorumu oyla      12      9  
maksat engel olalım mı ? 3 Temmuz 2017 Pazartesi 17:53

“Bilirkişi raporunu bilirkişilerin uzmanlıkları açısından değerlendiren Doç. Dr. Akıncı, katı atıklar konusunda uzman olmayan bilirkişilerin görev almasının önemli bir eksiklik olduğunu dile getirirken yazmış olduğu eleştiri raporunda hiç uzmanlığı olmadığı halde jeoloji, hidrojeoloji, hidroloji ve halk sağlığı uzmanlarının yazılarını değerlendirmesi ilginçtir.”

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça Sivas katliamını unutmadı
Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde, geçen 24 yılın ardından, ...
Çeşme'de meşaleler 'Ata'ya Saygı' için yandı
İzmir'in Çeşme İlçesinin Ilıca Mahallesi'nde, Çeşme Belediyesi tarafından ...
Fuar İzmir'de bilim şöleni: Robotlar yarışacak
Türkiye’de üçüncü, İzmir’de ikinci kez yapılacak turnuvanın bu yılki teması ...
 
Kemalpaşa'da toplu sünnet şöleni
Kemalpaşa Belediyesi ile Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) ...
Konak'ta yaz okulu keyfi başladı
Konak Belediyesi'nin açtığı ücretsiz yaz okullarında eğitimler başladı. ...
19. gün: Başkan Çalkaya da yürüyüşte!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun vekil Berberoğlu'nunun tutuklanmasının ...
 
Sakin Şehir rengarenk: Mis kokulu şenlik
Seferihisar Belediyesi, Turgut Köyü’ndeki lavanta bahçesinin hasadını ...
Ne Çeşme ne Dikili: İzmirliler oraya akın etti!
İzmir’de günübirlik tatilin en renkli ve en ekonomik merkezi olan Büyükşehir ...
Karşıyaka Sivas’ı andı: ‘Yanık Zaman Madımak’
Karşıyaka Belediye Tiyatrosu, 24 yıl önce Sivas Madımak’ta katledilen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva