HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Ekim 2024 Pazartesi - 19:44

'3 milyar' eleştirilerine Ünsal'dan yanıt: Borçlar 10 yıllık!

Karşıyaka Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi AK Partili üyelerin ret oyları ile meclisten oy çokluğu ile geçti. Yapılan bütçeye göre 2025 yılı gelirleri 3,5 milyar TL olurken gider bütçesi olur 3 milyar 650 milyon TL oldu. 2025 yılında 150 milyon TL’lik bir borçlanma öngörülüyor. AK Partili üyelerin 3 milyarlık borç eleştirilerine yanıt veren Başkan Ünsal "SGK ve vergi borçlarımız çok fazla. Bizden önce 10 yıl boyunca burada hiçbir şey ödenmemiş ama tüm belediyelerde bu durum böyle. Daha önce kesinti uygulaması olmamış" dedi.

 3 milyar  eleştirilerine Ünsal dan yanıt: Borçlar 10 yıllık!

Metahan UD / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi gerçekleştirildi. Başkan Yıldız Ünsal yönetiminde oturum belediye meclis salonunda yapıldı. Mecliste ilçe adına önemli kararlar alındı.

Meclisin ana gündemi 2025 Yılı Performans Programı Tasarısı ve 2025 Mali Yılı Bütçe Tasarısı oldu.

CHP’DEN OLUMLU OY KARARI
Bütçe ile ilgili söz alan CHP’li Meclis üyesi Zekiye Dilek Bilgin, tasarruf tedbirlerine dikkat çekerek “Önümüzde tasarruf tedbirleri ve  ülkenin ekonomik koşulları da var. Bütçenin gerçekleşmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik politikalarına da bağlı. En büyük tasarrufun hesap verilebilir bir bütçenin oluşturulması ile mümkün olacak. CHP olarak derinleşen yoksulluk karşısında vatandaşlarımızın yanında olmayı, sosyal çalışmaları daha da artırmayı, sürdürülebilir bir kentlilik anlayışı ile insana, doğaya, hayvana ve toplumun tüm kesimlerine eşit hizmet vermeye devam edeceğiz. CHP Grubu olarak 2025 Yılı Performans Programı ve 2025 Mali Yılı Bütçesi için olumlu oy kullanacağız” dedi.

AVM ZAM ORANLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Ardından söz alan AK Partili Meclis üyesi Özgür Solmaz “Bu bütçe içinde pek çok tezat var. Biraz önce Dilek Hanım ‘derinleşen yoksullukta vatandaşın yanında olacağız. Taslak bütçeye baktığımızda piyano, keman kursu yüzde 300 zamlanmış.  Tiyatro kursu yüzde 400 zamlanmış. Bunlar artık lüks değil. Biz buradan para kazanmaya çalışıyoruz. Bunun neresi sosyal belediyecilik. Çevre Temizlik Vergisi eğitim öğretim kurumları için yüzde 890 oranında artıyor. Sinemalar ve tiyatrolar için yüzde 4 bin artıyor. Hastaneler için yüzde 600 oranında artıyor. Bu artış rakamları çok dehşet. İki AVM’nin ismi geçiyor taslakta. Hilton AVM’nin yüzde 80 oranında, Mavibahçe AVM’nin de yüzde 80 oranında artıyor. Eğitim kurumları ve hastaneler için yüzde 300’lerde yüzde 500’lerde yüzde binlerde artarken iki tane AVM yüzde 80’de artırılmış. İki AVM, Karşıyaka Çarşı’nın 2-3 katı kadar çöp üretiyor. Biz belediye olarak oralara daha fazla hizmet veriyoruz çöp toplamak için ama biz oradan daha az vergi almayı bütçemize yazmışız. Bütçenin tutmayacağını şimdiden görebiliyoruz” dedi.

ADRESE TESLİM İHALE İDDİASI
Karşıyaka Belediyesi’nin araçları için yapılan 20 Ağustos’taki ihale ile ilgili değerlendirmede bulunan Solmaz “Araçların bakım ve onarımında kullanılmak üzere yağ, filtre ve lastik alımı. Fen İşleri tarafından yapılmış ihale. İhalenin yaklaşık değeri 2,9 milyon TL. İzmir’de 10 yakın sanayi sitesi var. İzmir’de büyük firmalar var ama biz bunu 900 kilometre öteden alıyoruz. İhale 2,4 milyon TL verilmiş. Şartlardan dolayı ihaleye tek firma girebilmiş. Bu şirketin ticaret sicil kayıtlarına baktığımızda, ihaleyi alan şanslı arkadaş 2019 yılında CHP’nin başkan adayı. Şu anda ilçe başkanı. İsmi Hasan Yücel Resuloğlu. Ortada ilçe yönetiminde olan bir şahıs. Bu şekil ihaleler yapıldığı sürece biz bütçeyi tutturamayız” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ÜNSAL: İHALE ŞEFFAFTI
İhale iddialarıyla ile ilgili yanıt veren Başkan Ünsal “İhale açık bir şekilde yapıldı. Tüm Türkiye’ye açıktı. Burada da yapabileceğimiz bir şey yok. Süreç şeffaftı” dedi.

900 KM ÖTEDEN VURGUSU
Yeniden açıklama yapan AK Partili Meclis üyesi Özgür Solmaz “İhale şeffaf, EKAP’ta da yayınlamışsınız. Tek bir kişi girmiş çünkü şartname ona göre hazırlanmış. Adrese ihale yapılmış. İzmir’de bu kadar sanayi sitesi varken biz bunları 900 kilometre öteden alıyorsak bu bütçemizin batık olduğunu gösterir. Belediyenin mali açıdan ne kadar aciz durumda olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

ÜNSAL: ORTADA BÜTÇE GERÇEKLİĞİ VAR
Yeniden yanıt veren Başkan Ünsal “Bizim onayladığımız bütçe de eksi bakiye. Biz demiyoruz bütçemiz çok rahat diye. Ortada bir gerçeklik var. Elimizden geldiğince gerçekçi bir bütçe yapmaya çalıştık” dedi.

AVM ZAM ORANLARINA YANIT
AVM’lerin katı atık bedelindeki zam oranlarının düşük olmasıyla ilgili yanıt veren CHP’li Meclis üyesi Candaş Yeter “Bu bedeller belirlenirken bağlı olduğumuz kılavuz var. Bu kılavuza göre belirlenir. Mali Hizmetler Müdürlüğümüz de maksimum seviyeyi belirlemiş. Yoksa atık anlamında çok fazla atık ürettikleri doğru ama bizi bağlayan kılavuz ve yönetmelik var. Bundan kaynaklı. Piyano ve keman kurslarındaki artış oranları yasaya uygundur ama fahiş artışlarla ilgili yapılan eleştirilere ise çok da uzağımızda olmayan Menemen Belediyesi’nden örnekler vermek istiyorum. En basitinden katı atıklarla ilgili eğitim kurumları için yüzde 600, üniversiteler için yüzde 1200, devlet okulları için yüzde 2300 kat artış yapılmış. Biz piyano kurslarını 200 liradan 600 liraya çıkarmışız ama diğer o tarife bedellerinde çok daha yüksek artışları görecekler” ifadelerini kullandı.

ÜNSAL: BEDELE GÖRE HESAPLANIYOR
Artışlarla ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Ünsal “Katı atık bedelinin hesabı katı atık toplama için yapılan bedele göre hesaplanıyor. AVM giderleri de işyeri sayısını göre belirleniyor” dedi.

YARDIMLARA 3, TEMSİL GİDERLERİNE 9,6 MİLYON
Bütçe ile ilgili söz alan AK Partili Meclis üyesi Hasan Ünal “Bütçenin harcama giderleri 3 milyar 650 milyon TL iken gelir kalemleri 3,5 milyar. Arada yaklaşık 150 milyonluk fark var. Anladığım kadarıyla 150 milyon borç alınması planlanıyor. Bütçenin ayakları yere basmıyor. 2025 yılında taşınmaz satışından 700 milyonluk bir gelir planlanmış. Yaklaşık bütçenin yüzde 20’sine denk geliyor. İsteseniz de satamazsınız çünkü üzerlerinde hacizler mevcut. Bütçe çok realist olmamış. Bundan dolayıdır ki emekçi parasını alamıyor. Bundan dolayıdır Karşıyaka temizlik konusunda sorunlar yaşıyor. Karşıyaka halkı da hak ettiği hizmeti alamıyor. Koskoca Karşıyaka Belediyesi için ihtiyaç sahipleri aileler için bütçenin binde birine tekabül eden 3 milyonluk bütçe ayırmış. Başkanlık temsil giderlerine 9,6 milyon TL bütçe ayrılmış. Sıfırdan bir yatırım ve mevcut onarım giderleri için 85 milyon TL ayrılmış. Bu da bütçenin yüzde 2’sine tekabül ediyor. Birçok yatırıma ve hizmete ihtiyacı olan Karşıyaka ve Karşıyaka halkı sizce bu yatırım bütçesini hak ediyor mu?” ifadelerini kullandı.

ÜNSAL: HACİZ KALKARSA SATIŞ GELİRİ OLACAK
Taşınmaz satışı ile ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Ünsal “Siz geçtiğimiz dönem Karşıyaka Belediyesi’nde olmadığınız için bilmiyorsunuz. Bizim taşınmazların tamamının üzerinde SGK ve vergi dairesinin haczi yok. Onun için satış imkanı yok ama bir borçlara karşılık taşınmaz takası ile sorunlarımızı çözümlersek ve haciz kalkarsa gelirler olacaktır. Sosyal yardımlarımız sadece bütçede ayrılan ödenekler değil ayrıca yaptığımız diğer etkinler de var. Ayni yardımlar da var. Onlarla ilgili çok çalışmamız var” dedi.

ÖZUSLU: TUGAY ÜCRETSİZ SU İÇİN ÇALIŞIYOR
Söz alan CHP’li Meclis üyesi Mustafa Özuslu “Bu meclis içerisinden bir büyükşehir belediye başkanı çıkarmış bir meclis. Karşıyaka iktidarı ile muhalefeti ile İzmir siyasetine ağırlığını koymuş bir meclistir. Bütçeyi yönetirken dünyadan bağımsız olarak düşünemeyiz. Karşıyaka Belediyesi de bu durumdan etkileniyor ve en gerçekçi bir bütçe yapmaya çalışıyor. Bütçe dediğimiz şey teknik değil, bizatihi siyasidir. Bana verilen bütçeyi ben başka türlü harcarım, AK Partili üye başka türlü harcar. Hepimiz Karşıyakalıyız ama farklı düşünüyoruz. Sonuçta millet iradesine boyun eğilir. Bu bütçe başkanımızın ilk bütçesi. Onun performansını gelecek yıl burada konuşacağız. Elimizi vicdanımıza koyacağız ve bir başkanımıza bir şans vereceğiz. Hükümet belediye ödeneklerini keserse belediye çalışamaz ve işçi maaşları ödenemez. El birliği ile bunu erteleyelim bir çözüm üretelim. Karşıyaka huzuru için el birliği ile çalışalım. Bu bütçenin Karşıyaka Belediyesi için en iyi şekilde hazırlanmış bir bütçe olduğunu görelim. Bence su bir haktır, ücretsiz olmalı ama bu koşullardan mümkün değil. Bunun mümkün olması için çalışma koyan insanlar var mı? Var. Bunlardan bir tanesi de Sayın Tugay. Bu bütçenin Karşıyaka için iyi bir bütçe olduğunu ve hayırlı bir bütçe olduğunu düşünüyorum”  diye konuştu.

YANIT KRİZİ: AK PARTİLİ ÜYE SALONU TERK ETTİ
AK Partili Meclis Hasan Ünal yeniden söz alıp, CHP’li Meclis üyesi Candaş Yeter’e yanıt vermek isteyince Başkan Ünsal söz vermedi. Bunun üzerine AK Partili Ünal salonu terk etti.

SÖZ VERMEYEN BAŞKAN OLUYORSUNUZ
Söz alan AK Partili Meclis üyesi Adem Öztürk, Başkan Ünsal’ın söz vermemesini eleştirdi. Öztürk “Ondan sonra basında, medyada ‘söz vermeyen başkan’ olarak çıkıyorsunuz. Bu imaj sizin için daha mı iyi oluyor? Daha kötü oluyor!” dedi.  

KARŞIYAKA’NIN SORUNLARINA CEVAP VEREN BÜTÇE DEĞİL
Bütçe taslağı ile ilgili eleştirilerde bulunan Öztürk “Evet deprem pandemi gerçeğini göz ardı etmeyelim. 2019 yılında 54 milyon dolar bir bütçe yönetiyorduk. 2025 yılına geldiğimizde bizim yöneteceğimiz bütçe 106 milyon dolar. Gelirlerimiz de giderlerimiz de artmış. Peki sorun ne? Biz bugün neyi konuşacağız? Karşıyaka Belediyesi’nin 3 milyarı aşkın borcunu konuşmayacak mıyız? Başkan Tugay’ın bu kente bıraktığı 3 milyarlık borcu konuşmayacak mısınız? Siz bugün işçilerin maaşını ödeyemiyorsanız bunun sorumlu bu bütçe değil mi? Mallarımızı SGK’ya takas yöntemiyle veriyorsak bunun sorumlusu bu bütçe değil mi? Peki hangi yatırımı yaptık? Başkan Tugay ilk geldiğinde sermaye giderlerini eleştiriyordu. O zaman yüzde 8 idi. Bugün yüzde 1,1. Bu bütçe biz 2025 yılında Karşıyaka’ya bir eser bırakmayacağız, bir çivi çakmayacağız, biz yine borçlarımızla boğuşacağız. Şüphesiz bu borcu siz yapmadınız, sorumlusu siz değilsiniz. Bu borçları silmek adına çaba içerisindesiniz. Bunun yöntemi işçileri kapıya koymak değil. Bu size sorundan başka bir şey getirmez. Belediyeyi çok dar bir kadro, meclis üyesiyle yönetmeye çalışıyorsunuz. Bu yanlış. Biz ne yaptık da borçlandı. Nüfus da azalmış. Çünkü elinizdeki eleman potansiyelini verimli kullanamıyorsunuz. Sizin performansınız bir yıl sonra belli olacak ama sizin gittiğiniz yol yol değil. Biz normal şartlar altında bütçenin gelirler kısmına oy birliği veriyorduk ama o yüzden biz gelirler kalemine ret vereceğiz. Bu bütçe Karşıyaka’nın sorunlarına ve meselelerine cevap verecek bir bütçe olmadığı için karşı oy kullanacağız” dedi.

BAŞKAN ÜNSAL: BORÇLAR 10 YILLIK
Eleştirilere toplu olarak yanıt veren Başkan Ünsal, “SGK ve vergi borçlarımız çok fazla. Bizden önce 10 yıl boyunca burada hiçbir şey ödenmemiş ama tüm belediyelerde bu durum böyle. Daha önce kesinti uygulaması olmamış. Biz de taşınmazlarımızdan feragat ederek borçlarımızdan kurtulma yoluna gidiyoruz. Borcumuzun az olmadığı da bir gerçek. Sermaye giderlerinin yüzde 2’lerde olmasının nedeni bu gerçeklik. Şu anda eksi bakiyeli bir belediye devraldık. Katlanarak gittiği için de artı bakiyeye döndürülemiyor. Bu işi çözümlersek önümüzdeki yıl daha farklı olacaktır. İşten çıkarmaların borçlarla ilgisi yok. Disiplin cezası var. Biz işçi çıkarmayı düşünmüyoruz. İş gücünün bütçedeki oranı yüzde 61. Bu da sürdürülebilir bir rakam değil. Projeler kaynak aktarmak yerine hizmet iş gücüne gidiyoruz. Ülkemiz içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşulları iyi belirleyerek gerçekçi ve ayakları yere basan bütçemizin belediyemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. AK Partili üyelere olumlu eleştirilere de çok teşekkür ederim. Siz de Karşıyaka için konuştunuz. Sosyal yardımlarla ilgili eleştirinizi dikkate alacağız. Karşıyaka Türkiye’nin de göz bebeği bir ilçe. Sorumlukların da farkındayız. Siz de Karşıyaka için konuştunuz. Sosyal yardım için eleştirilerinizi dikkate alacağız. Tarihimizden aldığımız güçle adil şeffaf bir şekilde adım atacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye’ye örnek bir ilçe olacağımıza söz veriyorum. Çözüm odaklı ve şeffaf olarak hukukun üstünlüğünden vaz geçmeyeceğiz. Daha erişilebilir bir Karşıyaka bırakacağız” diye konuştu.

 
Manisa Büyükşehir’den yeşil alanlarda bakım çalışması
 
İzmir'de çatı ustasının acı sonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ukrayna ile İzmir arasında iş birliği köprüsü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ukrayna’nın İstanbul ...
Tugay'dan bir çizik daha: ESHOT Müdürü görevden alındı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, istifasını istediği ESHOT ...
Büyükşehir'e niyet SGK’ya kısmet!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediyesi'nin ...
 
Başkan Çerçioğlu, çocukları tiyatro ile buluşturdu
Aydın Büyükşehir Belediyesi her yaştan vatandaşa yönelik düzenlenen kültür ...
Balçova’ya 3 kardeş kent!
Balçova Belediye Meclisi Ekim Ayı Birinci Oturumunda 3 belediye ile kardeş kent olma kararı alındı.
İİMEK Yürütme Kurulu, İŞKUR’da toplandı
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) Yürütme Kurulu toplantısı, ...
 
Başkan Denizli festivalde konuştu: Üreticiye tam destek!
9. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali’nde konuşan Çeşme Belediye Başkanı ...
Çiğli’den istihdam atağı!
Çiğli Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan İş’te Çiğli Kariyer ve Girişimcilik ...
Levantenler Rotası'na başvurular başladı
Buca’nın tarihi ve kültürel dokusunu tanıtmak amacı ile çalışmalar yapan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva